Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Marta podpálila respirátor a rozšírila HOAX! Odborníci upokojujú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

BRATISLAVA – Marta si doma podpálila respirátor, spravila fotku a keď ju zavesila na sociálnu sieť, pridala dezinformáciu. Napísala, že ide o jednoznačný dôkaz o tom, že pri dýchaní sa z respirátora uvoľňujú zdraviu škodlivé látky. To však nie je pravda, čo potvrdili aj odborníci z rezortu zdravotníctva.

Sociálnymi sieťami koloval ďalší nezmysel, ktorého autorom bol profil Marty M. Upozornila naň polícia bojujúca proti hoaxom. „Marta na internete zistila, že respirátory sa vyrábajú z plastov (podobne ako napríklad tampóny či plienky). Aby to ale vyzeralo ešte lepšie, podpálila ho a fotky nahodila na Facebook. Aby to malo ešte väčšie grády, pridala dezinformáciu, že ide o jednoznačný dôkaz o tom, že pri dýchaní sa z neho uvoľňujú, citujeme: Hnusoby z plastu,“ opísala hoax polícia.

Čítajte aj: Vedec Čekan vyzval Slovákov! DESATORO na zvládnutie pandémie koronavírusu, Veľká noc bude kľúčová

Marta podpálila respirátor a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Respirátory, ktoré nás spoľahlivo ochraňujú pred infikovaním sa novým koronavírusom, sa vyrábajú z takzvanej netkanej textílie. „Áno, respirátory sa skutočne vyrábajú z plastu, presnejšie z tzv. netkanej textílie. Neznamená to však, že sú zdravotne škodlivé,“ pripomenula aj polícia. „Netkané textílie sa používajú bežne už desiatky rokov na výrobu hygienických prostriedkov ako sú plienky, tampóny, vložky, sterilné medicínske odevy a iné doplnky,“ dodali ochrancovia zákona.

Respirátory sú bezpečné a neškodia zdraviu

Respirátory musia spĺňať všetky požiadavky a smernice stanovené príslušným nariadením Európskeho parlamentu a Rady, inak by nemohli získať prístup na európsky trh. „Pred uvedením na trh museli prejsť testovaním a nezávislé testy následne potvrdili ich bezpečnosť,“ podotklo ministerstvo zdravotníctva.

Na výrobu filtrov do respirátorov sa používajú netkané textílie fúkaním taveniny. Taveninou je v tomto prípade jeden z najbežnejšie vyrábaných plastov na svete - polypropylén. Ten je podľa odborníkov zdravotne nezávadný, pevný a málo horľavý. Ľudia sa s ním navyše stretávajú aj v potravinárskom (tégliky, obaly) či textilnom priemysle (na dotyk pripomína ovčiu vlnu).

„Každý filter respirátora má viacvrstvovú štruktúru tvorenú náhodne uloženými mikrovláknami, ktoré vytvárajú póry oveľa menšej veľkosti, než je to u tkanej textílie. Podstatou fungovania bežných respirátorov je však najmä elektrostatický náboj týchto plastových vlákien, ktorý dokáže efektívne priťahovať častice. Práve elektrostatický náboj robí tieto filtre desaťkrát účinnejšími oproti filtrom bez náboja. Respirátory týmto spôsobom dokážu v plnej sile prefiltrovať minimálne 95 % častíc prenášaných vzduchom,“ priblížil rezort zdravotníctva. Ďalšie podrobnosti o tom, z čoho sa vyrábajú respirátory, sme priniesli v samostatnom článku

Viac o téme: RespirátorPolícia SlovenskoKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu