Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Emíliin HOAX o zaočkovaných ľuďoch zdieľali tisícky Slovákov: FOTO Nepravdu vyvrátil lekár

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SITA/AP)

BRATISLAVA – Očkovanie proti covidu-19 sa opäť stalo terčom hoaxu. Facebookový profil Emílie Minarikovej vypustil blud, že zaočkovaní ľudia môžu byť ešte väčší roznášači koronavírusu ako nezaočkovaní. Polícia bojujúca proti dezinformáciám s odvolaním sa na lekára ubezpečila, že vakcíny sú veľmi efektívne nielen ako ochrana pred vznikom ochorenia, ale aj proti samotnej infekcii vírusom SARS-CoV-2.

Opäť fungujú posilňovne, s maximálne 6 zákazníkmi (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Čítajte aj: MEGAHOAX šíriaci sa Európou zdieľali aj Slováci: Odborníci upokojujú, ruka nesfialovela kvôli očkovaniu

Polícii neunikol príspevok, ktorý na sociálnej sieti Facebook koloval pod profilom s názvom "Emilia Minarikova". Žena v ňom tvrdí, ľudia zaočkovaní vakcínou proti covidu predstavujú hrozbu, lebo keď sa infikujú novým koronavírusom, nebudú o tom vedieť a infekciu rozšíria ďalej. Príspevok zdieľalo viac ako 4 5000 ľudí.

Emíliin HOAX o zaočkovaných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Reakcia doktora

Lekár Marián Jánoš v reakcii na ženino tvrdenie uviedol, že na základe čerstvých štúdií máme dôvod byť optimistickí. „Vakcíny sa ukazujú byť veľmi efektívne nielen ako ochrana pred vznikom ochorenia, ale aj proti samotnej infekcii vírusom SARS-CoV-2. Dáta naznačujú 70-90 % úspešnosť vakcín v prevencii pred samotnou infekciou. Zaočkovaní majú výrazne nižšiu šancu získať nielen príznakovú, ale aj bezpríznakovú infekciu v porovnaní s nezaočkovanými. Čiže hypotéza, že by prispievali viac k prenosu infekcie nemá oporu v súčasnom vedeckom poznaní,“ objasnil doktor.

Viac o téme: OčkovanieHoaxKoronavírusCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu