Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vládna KRÍZA sa presunula aj na internet: Pán Sulík, vaše slovo stojí za...! OĽaNO horlivo bráni Matoviča

Richard Sulík Zobraziť galériu (7)
Richard Sulík (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Opäť sa zdalo, že kríza by mohla skončiť, no opäť tomu tak nie je. Premiér Igor Matovič na vyhlásení bez otázok pripustil svoj odchod, no len ak bude splnených niekoľko podmienok. Tie sa však nepozdávali lídrovi SaS Richardovi Sulíkovi. Po jeho statusom bránil premiéra Erik Ňarjaš a situácia nebola ľahostajný ani Jurajovi Krúpovi.

Richard Sulík reagoval na včerajšiu výzvu Igora Matoviča na sociálnej sieti. Jeho ponuka na jeho vlastný odchod stále platí, no nepáči sa mu, že požaduje odchody ďalších. Konkrétne Jany Bittó Cigánikovej z čela zdravotníckeho výboru a hnutie OĽaNO prijalo aj ponuku na odchod Márie Kolíkovej z rezortu spravodlivosti a Juraja Šeligu z postu podpredsedu parlamentu. 


KOALIČNÁ KRÍZA Matovič odstúpi len pod podmienkami: Sulík odkazuje, je to pomsta, nič nepochopil!


VIDEO Premiér je ochotný odstúpiť, no nadiktoval podmienky

Premiér Igor Matovič je ochotný odstúpiť, koaličným kolegom však predstavil svoje podmienky (Zdroj: Facebook/OĽaNO)

Vaše slovo stojí za toaletný papier

To vyvolalo vášne aj na sociálnej sieti. Pod Sulíkovým statusom, v ktorom zopakoval, že premiér Matovič nie je spôsobilý viesť vládu, sa horlivo svojho šéfa zastával poslanec OĽaNO Erik Ňarjaš. "Vaše slovo, p. Sulík, stojí za toaletný papier," napísal. "Povalili ste vládu, teraz sa snažíte o druhú.. Vy ste nespôsobilý byť v politike! Odstúpte a už nevymýšľajte bludy, ľudia potrebujú pomoc, nie tieto vaše večné zámienky na krízu!" dodal poslanec. 

Vládna KRÍZA sa presunula
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook)

Niektorí ľudia ho podporili, iní ho poslali, nech ide radšej tancovať. Ňarjaš sa k jednému z ďalších komentov vyjadril, že presne sa vie, kto robí intrigy. "Ty si každý deňna vláde či v parlamente a vidíš to na vlastné oči? Ja áno...," napísal.

Vládna KRÍZA sa presunula
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook)

Ide o ego Matoviča alebo tých druhých?

Nebol jediný, kto bránil svojho šéfa. K včerajšej situácii sa na sociálnej sieti vyjadril aj poslanec parlamentu Ondrej Dostál. "Štátnik myslí na budúce generácie. Politik myslí na budúce voľby. Igor Matovič myslí na svoje urazené ego a osobnú pomstu," napísal Dostál. Jeho slová komentoval tentokrát poslanec OĽaNO Juraj Krúpa. 

Vládna KRÍZA sa presunula
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook)

"Takže pri akceptovaní podmienok koaličných partnerov myslí Matovič na svoje ego? Alebo ide o ego tých, čo si tie podmienky dávali? Celkom sa bavím," napísal Krúpa. Do debaty sa zapojil poslanec SaS Peter Cmorej. "Juraj Krúpa, ale uvedomuješ si, že začal nové kolo podmienok, že?" pýta sa. "To môžeš vidieť tak len ty," odpísal mu Krúpa. 

Vládna KRÍZA sa presunula
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook)

Vládna KRÍZA sa presunula
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook)

Podmienky OĽaNO, Sulík nesúhlasí

Svoje podmienky tlmočil premiér Matovič na vyhlásení bez otázok. Po dvanástich dňoch tak predstúpil pred verejnosť a prvýkrát sa vyjadril ku kríze. Igor Matovič je ochotný odstúpiť, no dôrazne žiada, aby odišiel Richard Sulík a aby odišla aj Jana Bittó Cigániková. Hnutie ďalej prijalo ponuku na odchod Márie Kolíkovej z čela rezortu spravodlivosti a podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu. Matovič ďalej požaduje prerozdelenie rezortov podľa výsledkov volieb, SaS by teda prišla o rezort. 

Vládna KRÍZA sa presunula
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Tieto podmienky sa nepáčili strane SaS a Richardovi Sulíkovi. Jediné, čo je stále v ponuke je odchod Richarda Sulíka. "Aby som premiérovi uľahčil odchod z vlády, ponúkol som aj svoj odchod z vlády. Táto ponuka stále platí," napísal Sulík. "Požadovaný odchod ľudí, ktorí si dovolili mať iný názor - Kolíkovej, Šeligu, Bittó Cigánikovej a Sulíka podľa SaS potvrdzuje, že súčasný premiér rieši osobné animozity a nejde mu o krajinu," uviedol a odmietol, žeby sa SaS mala vzdať tretieho rezortu. Aj naďalej platí, že ak do stredy nedôjde k dohode, ministri za SaS podajú demisiu a strana SaS odchádza z vlády.

Viac o téme: Vládna krízaIgor MatovičRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu