Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KOALIČNÁ KRÍZA Matovič odstúpi len pod podmienkami: Sulík odkazuje, je to pomsta, nič nepochopil!

Podľa Sulíka sa Matovič mstí a jeho požiadavky neprijme Zobraziť galériu (2)
Podľa Sulíka sa Matovič mstí a jeho požiadavky neprijme (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slováci dúfali, že koaličná kríza sa v nedeľu už definitívne skončí, no nedeľná večerná tlačovka Igora Matoviča naznačuje skôr opak. Vyhlásil totiž, že je ochotný vzdať sa postu premiéra, ale spraví tak až po tom, ako rezignuje Richard Sulík či Mária Kolíková. Podľa strany SaS toto vystúpenie znamená, že Matovič pochopil, že nie je spôsobilý viesť vládu.

Skončí sa už konečne koaličná kríza? To je otázka, ktorá trápi celé Slovensko, ktoré má už dosť politických šarvátok. Matovič v nedeľu večer pri príležitosti prvého výročia menovania svojho kabinetu vyjadril ochotu podať demisiu v záujme riešenia vládnej krízy. Svoju rezignáciu ale podmienil splnením niekoľkých personálnych požiadaviek zo strany koaličných partnerov. Trvá na odchode ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), Márie Kolíkovej (Za ľudí) z postu ministerky spravodlivosti a Juraja Šeligu (Za ľudí) z postu podpredsedu Národnej rady SR. Podmienkou je tiež odstúpenie predsedníčky zdravotníckeho výboru NR SR Jany Bittó Cigánikovej (SaS). "Pre upokojenie situácie považujeme za nevyhnutný odchod Richarda Sulíka z vlády a rovnako odchod ďalších predstaviteľov koalície," vyhlásil s tým, že žiada presné prerozdelenie postov podľa výsledkov vo voľbách. 

Mimoriadne tlačové vyhlásenie predsedníctva hnutia OĽANO (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Podľa SaS sa Matovič mstí

Strana Sloboda a Solidarita oceňuje krok Igora Matoviča odstúpiť z postu predsedu vlády, ktorý otvára priestor na ďalšie rokovania. Zároveň však nebude súhlasiť s takými návrhmi, ktorých hlavným motívom je očividne osobná pomsta premiéra, informoval hovorca strany Ondrej Šprlák. "Všetci už dlhé mesiace vidia, že Igor Matovič nie je spôsobilý viesť vládu, a preto žiadame jej rekonštrukciu na pôdoryse dnešnej koalície, ktorá je definovaná v koaličnej zmluve. Preto nevidíme žiaden dôvod odovzdávať fungujúce a kvalitne vedené ministerstvo," uviedli predseda strany Richard Sulík a podpredsedovia Branislav Gröhling a Karol Galek. 

MIMORIADNE Matovič konečne prehovoril! Je ochotný odstúpiť, ale má niekoľko podmienok

Podľa SaS Matovič stále nepochopil, že príčinou koaličnej krízy je on sám. "Aby som premiérovi uľahčil odchod z vlády, ponúkol som aj svoj odchod z vlády. Táto ponuka stále platí. Ak by však Igor Matovič viedol niektoré z existujúcich ministerstiev patriace OĽaNO, moja ponuka je logicky bezpredmetná. Rovnako sme ochotní diskutovať o zámene predsedníctva v zdravotníckom výbore za predsedníctvo v inom parlamentnom výbore," hovorí Sulík. Požadovaný odchod ľudí, ktorí si dovolili mať iný názor - Kolíkovej, Šeligu, Bittó Cigánikovej a Sulíka podľa SaS potvrdzuje, že súčasný premiér rieši osobné animozity a nejde mu o krajinu. "Koaličná kríza sa aj vďaka tomu, že Igor Matovič vyše týždňa mlčal, zbytočne naťahuje a otváraním koaličnej zmluvy by sa predĺžila ešte viac. Sme za čo najskoršie ukončenie krízy, ktoré je momentálne v rukách predstaviteľov hnutia OĽaNO, a sústredenie sa na skutočné problémy Slovenska," doplnili Gröhling a Galek. Naďalej platí, že ak do stredy nedôjde k dohode, ministri za SaS podajú demisiu a strana SaS odchádza z vlády. 

KOALIČNÁ KRÍZA Matovič odstúpi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Napätie v koalícii vyvrcholilo nákupom vakcíny Sputnik V

Koaličná kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie bolo v koalícii dlhodobo. SaS a Za ľudí volajú po rekonštrukcii vlády, žiadajú odchod Igora Matoviča z čela vlády. Zo súčasného kabinetu už odišli Marek Krajčí (OĽANO) a Milan Krajniak (Sme rodina). Ak Matovič z postu premiéra neodíde, vládu plánujú opustiť ministri SaS a Za ľudí. Všetci členovia koalície hovoria, že by radi zachovali jej súčasné zloženie, predčasné voľby odmietajú.

Viac o téme: Koaličná krízaIgor MatovičRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu