Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Ďalšie Krajčího fiasko: Nezvládnutý web o očkovaní, ľudia vo vypätí, bol za tým vraj útok!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

BRATISLAVA - Včerajší deň si viacerí budú pamätať ako ten, kedy sa so zúfalstvom pokúšali prihlásiť svojho staršieho príbuzného alebo rodiča na očkovací termín proti koronavírusu. Web totiž pravdepodobne nezvládol vysoký nápor ľudí, ktorí si brali termíny. Tie doslova mizli ako teplé rožky, no Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na konci dňa prišlo so skutočne nečakaným vysvetlením. Ľudia im to pekne spočítali!

Aktualizácia 10:02 - Ministerstvo chce všetko urýchliť aplikáciou, na režim termínov už rezignuje

Verejnosť nebude musieť "striehnuť" na voľné očkovacie termíny. Sľubuje to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, ktoré pripravuje novú aplikáciu, ktorá má slúžiť ako "čakáreň" na očkovanie. Povedala to hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Prezidentka včera počas MDŽ v paláci prijala verejne činné ženy zo Slovenska aj z europarlamentu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MZ SR predpokladá, že sa spustí do týždňa a umožní ľuďom prihlásiť sa do formulára prostredníctvom rodného čísla. „Čakáreň sa bude vypúšťať napríklad podľa veku, čiže vždy najstarším vekovým skupinám sa pošle pozvánka na očkovanie. Pracujeme aktuálne na finalizovaní detailov, budeme následne komplexne informovať,“ spresnila Eliášová.

NCZI vraj už pracuje na zmenách

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) podľa jej slov v súčasnosti tiež pracuje na zmenách registračného formulára, ktoré by mali viesť k jednoduchšiemu registrovaniu na očkovanie. Ministerstvo pripúšťa, že záujem o očkovanie na Slovensku je obrovský, no dodávky vakcín sú stále nepostačujúce. Z tohto dôvodu sa podľa rezortu očkovacia stratégia aktualizuje vždy na základe toho, aký typ vakcíny prichádza na Slovensko a aké sú odporúčania odborníkov.

Počet nových termínov by sa v najbližších týždňoch mal podľa tvrdenia MZ SR zvyšovať. Hovorí, že počas pondelka (8. 3.) a utorka vo večerných hodinách postupne pribúda 29.700 nových termínov na očkovanie vakcínou od spoločnosti Pfizer pre ľudí starších ako 70 rokov. V stredu (10. 3.) alebo štvrtok (11. 3.) vo večerných hodinách bude postupne pribúdať minimálne 30.000 nových termínov na očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca pre ľudí vo veku od 60 do 70 rokov.

KORONAVÍRUS Ďalšie Krajčího fiasko:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Boris Grdanoski)

Ako ďalej Eliášová povedala, v zmysle vyhlášky majú zdravotnícki pracovníci a iní pracovníci priamo prichádzajúci do kontaktu s rizikovou skupinou nárok na prednostné očkovanie. Aktualizáciou vyhlášky sa do poradia s nárokom na očkovanie dostali aj vekové kategórie od 60 rokov.

"Súčasné nastavenie formulára na očkovanie má obmedzené možnosti a keďže sme chceli urýchliť očkovanie najzraniteľnejších skupín osôb, počas nadchádzajúceho týždňa sme na registračnom formulári otvorili možnosť pre nahlasovanie práve osobám, ktoré dosiahli vekovú hranicu 60, respektíve 70 rokov," uviedla Eliášová.

Zároveň sa pracuje na úprave prihlasovacieho formulára, aby sa súčasne mohli hlásiť na očkovanie tak zdravotnícki pracovníci bez obmedzenia veku, ako aj občania s obmedzením veku nad 60 rokov. V súčasnosti sa realizuje testovanie nového formulára. MZ SR verí, že ho NCZI nasadí v týždni od 15. marca.

Zdravotnícki pracovníci však majú možnosť sa prihlásiť do vakcinačného miesta mimo registračného formulára počas tohto týždňa a budú následne zaočkovaní. Naďalej bude pokračovať očkovanie v zariadeniach sociálnej starostlivosti, ktoré realizujú výjazdové očkovacie tímy. Všetci klienti týchto zariadení budú aj naďalej dostávať vakcínu od spoločnosti Pfizer/BioNTech bez ohľadu na vek, dodalo ministerstvo zdravotníctva.

Súčasný systém je žalostne pomalý

Web bol už od prvých chvíľ, kedy prišla nová očkovacia stratégia pre ľudí nad 60 rokov, vo veľkom zovretí tisícov návštevníkov. Ľudia sa začali sťažovať, že žiadny z voľných termínov už neexistuje, poprípade web padal.

KORONAVÍRUS Ďalšie Krajčího fiasko:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: oldkorona.gov.sk)

Problémy o registrácii sa dostali až k prezidentskému palácu

Nešťastné príbehy o neuskutočnenej registrácii svojich najbližších sa dostali aj k prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorá na to aj včera zareagovala. "Je to zúfalá súťaž detí o záchranu svojho rodiča a táto súťaž je veľmi nedôstojná,“ povedala Čaputová.

NCZI, ktoré je v tomto prípade súčinné s webom, už viac zrejme nemohlo skrývať sklamanie z fungovania stránky a jej pomalé tempo najskôr pripustili v jednom statuse. Stále však nehovorili o očkovaní, ale o testovaní antigénom. "Evidujeme spomalenejšie načítanie stránky na AG objednanie. Z uvedeného dôvodu môže trvať objednanie dlhšie, ako bol doteraz zvyčajný čas," konštatovalo NCZI.

KORONAVÍRUS Ďalšie Krajčího fiasko:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Národné centrum zdravotníckych informácií)

Môže za to útok, nečakane prehlásili

O päť hodín na to už pripustili aj nefunkčnosť systému objednávania sa na očkovanie. "Systém na očkovanie dnes čelil od 19:45 takmer hodinu pravdepodobne DDOS útoku. Ten spôsobil, že linka vládneho cloudu, kde sú všetky zdravotnícke dáta, vykazovala vysokú chybovosť a dáta, ktoré používatelia zadávali, neboli prenášané korektne," tvrdí NCZI, pričom dodalo ešte, že spomalenie systému teda nebolo na ich strane.

KORONAVÍRUS Ďalšie Krajčího fiasko:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Národné centrum zdravotníckych informácií)

Hnev prišiel okamžite

Tieto vety rozzúrili viacerých občanov, ktorí si včera chceli dať zaregistrovať svojich starších príslušníkov rodiny na očkovacie termíny. Mnohí berú vysvetlenie ohľadom "útoku" ako výhovorku. "Neviem prečo sa človek jednoducho nemôže zaregistrovať, dostane sa do poradovníka a následne, keď budú voľné vakcíny, mu príde (dostatočne včas) termín na očkovanie," sťažuje sa jeden z ľudí.

KORONAVÍRUS Ďalšie Krajčího fiasko:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/NCZI)

KORONAVÍRUS Ďalšie Krajčího fiasko:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/NCZI)

Podľa momentálneho stavu sa na stránke korona.gov.sk nedá už ani len vybrať kraj na termín očkovania, ktoré v jednom kuse načítava a systém ich nikdy nenačíta.

Štátnu informatizáciu má v rukách ministerstvo informatizácie, ktoré vedie Veronika Remišová. No podľa vyjadrení pre SME sav tomto prípade neangažuje. "Ministerstvu zdravotníctva a NCZI sme opakovane neoficiálne ponúkali pomoc a spoluprácu pri príprave digitálnej komunikácie s verejnosťou. Naše ponuky však doteraz zostávali bez odozvy,“ povedal na margo tohto problému hovorca ministerstva Andrej Ďuríček.

Viac o téme: WebOčkovaniePrihlásenieútok KoronavírusNCZI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu