Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najväčší proces posledných rokov: VIDEO Pred súd sa postavil Hrobár mafie! Zverstvá, aké nemajú obdobu

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu sa začalo hlavné pojednávanie s Lehelom Horváthom označovaným za hrobára zločineckej skupiny sátorovcov. Zobraziť galériu (8)
Pred senátom Špecializovaného trestného súdu sa začalo hlavné pojednávanie s Lehelom Horváthom označovaným za hrobára zločineckej skupiny sátorovcov. (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku predsedníčky Pamely Záleskej sa začalo pojednávanie s Lehelom Horváthom označovaným za hrobára zločineckej skupiny dunajskostredského gangu sátorovcov.

Aktualizované o 18:55

Člen zločineckej skupiny dunajskostredského gangu sátorovcov Lehel H. považuje obžalobu podanú na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku za nezákonnú. Uviedol jeho obhajca Juraj Gavalec.

"Môj klient považuje obžalobu za nezákonnú. Zásadný dôvod je to, že väčšina zo skutkov, ktoré sú v obžalobe uvedené, sa týka skutkov, pre ktoré voči nemu bolo už dočasne odložené vznesené obvinenie. Tam ide to konanie tak, respektíve bolo mu to prisľúbené, že pre tieto skutky bude voči nemu konanie zastavené," vyhlásil advokát.

Aktualizované o 16:00

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku neprepustil Lehela Horatha, obžalovaného z piatich vrážd, z väzby na slobodu. Súd zamietol jeho žiadosť, ktorú podal v pondelok. Rozhodnutie nie je právoplatné, obžalovaný podal voči nemu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Aktualizované o 12:05

Skutočnosť, že dunajskostredský zločinecký gang sátorovci mohol dlhé roky pôsobiť a vraždiť bez reálneho vyšetrovania a postihnutia, je raritná. Uviedol to prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Bohdan Čeľovský.

"Je to rarita, že mohli tak dlhodobo pôsobiť a páchať toľko vrážd bez reálneho vyšetrovania a postihnutia tejto zločineckej skupiny. Ale prejavilo sa to, že mali kúpených skorumpovaných funkcionárov polície, ktorí im umožňovali úspešne páchať trestnú činnosť, aj tú najbrutálnejšiu. Ako ste počuli z obžaloby, sa neštítili ani pomlieť pozostatky jedného svojho člena a vražda pre nich neznamenala nič mimoriadne. Robili to ako na bežiacom páse," zdôraznil prokurátor.

Osobne nemá informáciu o tom, že by niekde v Európe pôsobila a bola stíhaná zločinecká skupina za približne 80 vrážd, ako sa pripisuje sátorovcom. "Nemám informáciu, že by minimálne v strednej Európe pôsobila zločinecká skupina, ktorá by mala na svedomí 80 vrážd. Možno niekde na juhu Talianska, ale nemám to overené," povedal prokurátor.

Aktualizované o 11:45

Pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku vypovedal Ivan K., ktorý je spoluobžalovaný s Lehelom Horvátha. Ivan K. je obžalovaný v prípade vykradnutia bezpečnostnej schránky v jednej banke v Dunajskej Strede z roku 2003. Toho sa mal dopustiť nielen s Horváthom, ale s už aj nebohým Čabom Karikom. Ivan K. sa k činu priamo nepriznal.

"Bol som v zlom čase na zlom mieste. Nečakal som, že to Čaba Karika urobí. Chodieval som tam do banky a zmenárne týždenne a niekedy aj viac razy," povedal. "Nevedel som o tom, že Karika peniaze ukradne. Dozvedel som sa to až teraz, keď sa to začalo vyšetrovať," vypovedal. Z banky mala skupina vykradnúť istému manželskému páru 45,5 milióna slovenských korún. Lup si rozdelil celý gang sátorovcov. Následne sa Lehel Horváth rozhodol Kariku zavraždiť, keďže sa obával, že by mohol svedčiť. Svoju obeť zaškrtil spolu s ďalším sátorovcami a zakopali v nelegálnom hrobe.

Dunajskostredská zločinecká skupina sátorovci sa zaoberala nájomnými vraždami, vraždami bielych koní, nepohodlných svedkov, ktorí by mohli vypovedať na polícii, ale aj vrážd z rozmaru. Okrem toho sa zaoberali ekonomickou trestnou činnosťou, podvodmi s DPH a ilegálnou výrobou tabakových výrobkov.

Hrobár sátorovcov pred Najvyšším súdom: VIDEO Horváth si vypočul konečný verdikt!

Skupina pôsobila v Dunajskej Strede minimálne od roku 1998 do roku 2010. Uviedol to v pondelok prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Bohdan Čeľovský pri čítaní obžaloby voči Lehelovi Horváthovi.

Sátorovci vraždili nielen biele kone, svedkov, ale vraždili aj z rozmaru (Zdroj: TASR)

"Nemám záujem uzavrieť dohodu o vine a treste s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry," vyhlásil obžalovaný na úvod pojednávania. Lehela Horváthom, ktorý je obžalovaný z piatich vrážd a je vo väzbe, eskortovali na pezinský súd za prísnych bezpečnostných opatrení. Jeho advokát Juraj Gavalec sa pred procesom odmietol vyjadriť s tým, že je na to ešte priskoro. Proces je naplánovaný aj na utorok. Prokurátor ÚŠP podal na neho obžalobu 11. septembra 2020.

Pred senátom Špecializovaného trestného
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Obžalovaný je zo skutkov podporovania a zosnovania zločineckej skupiny, krádeže 45,5 milióna slovenských korún z bezpečnostnej schránky v Dunajskej Strede, jednej vraždy a štyroch úkladných vrážd. Medzi zavraždenými je aj bos skupiny sátorovcov Ľudovít Sátor, ku ktorej sa Lehel Horváth v roku 2010 priznal. Sátorovo telo sa doteraz nenašlo, páchatelia mŕtvolu údajne viac ráz vykopali a ostatky premiestňovali. 

Pred senátom Špecializovaného trestného
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Medzi ostatnými obeťami sú biele kone, ale aj jeden z ďalších bosov gangu Andrej Reisz. Ten bol označovaný za účtovníka skupiny. "Hrobár" ho mal zavraždiť už v roku 2006 po dohode s ďalšími členmi skupiny sátorovcov. Prvej vraždy Čabu Kariku sa podľa obžaloby mal dopustiť už v roku 2003. Svoje obete obžalovaný zastrelil, pomlel v mlynčeku na mäso. Zakopával ich v areáli bývalého družstva v Čótfe pri Dunajskej Strede.

Do väzby Lehela Horvátha poslal v apríli 2020 Najvyšší súd SR. Minulý rok ho Okresný súd v Trnave zbavil obžaloby, podľa ktorej mal spolu so synom napadnúť svoju manželku a hodiť ju do klietky k levici.

Viac o téme: DohodaProkurátorObžalobaHrobárSúd SátorovciLehel Horváth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu