Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na procese s Lehelom Horváthom vypovedalo 5 znalcov: Skúmal sa aj špagát, ktorým bola obeť uškrtená

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu sa začalo hlavné pojednávanie s Lehelom H. označovaným za hrobára zločineckej skupiny sátorovcov.
Pred senátom Špecializovaného trestného súdu sa začalo hlavné pojednávanie s Lehelom H. označovaným za hrobára zločineckej skupiny sátorovcov. (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Päť znalcov - pracovníkov Kriminalistického a expertízneho ústavu (KEÚ) Prezídia Policajného zboru - vypovedalo postupne pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku na procese s členom zločineckej skupiny sátorovcov Lehelom Horváthom. Na proces v stredu bolo pôvodne predvolaných sedem znalcov a jeden svedok.

Súd musel znalcov predvolať a vypočuť ich, keďže obžalovaný nedal súhlas, aby sa čítali ich písomné znalecké posudky. Prvý z nich vypovedal k špagátu, ktorý bol nájdený pri pitve jednej z obetí, a to konkrétne, akej bol hrúbky, z akého materiálu bol vyrobený a aký mal uzol. Znalec vypovedal v zhode s jeho predchádzajúcim písomným vyhotovením a bol oprávnený ho predniesť aj za ďalšieho predvolaného znalca.

Ďalší znalec mal rovnako skúmať ten istý špagát, ktorým bola uškrtená jedna z obetí. "Bol vyrobený z propylénu. Nemám k tomu čo dodať," povedal. V poradí štvrtý z nich mal posúdiť bezpečnosť klientskej bezpečnostnej schránky v Dunajskej Strede, na ktorej vykradnutí sa mal Lehel Horváth a aj ďalší obžalovaný podieľať. Zámky sa dali, podľa jeho posudku, navzájom otvárať aj cudzími kľúčmi, čiže neboli vonkoncom bezpečné. Mohlo dôjsť k zámene klientskych a aj bankových kľúčov. Išlo o obyčajné nábytkové zámky. Obžalovaný nemal na znalcov žiadne otázky.

Ďalšie pojednávania s Lehelom Horváthom sú naplánované na 21. a 22. septembra. Následne by sa malo v procese pokračovať aj na začiatku októbra.

Lehel Horváth je okrem piatich vrážd obžalovaný aj zo skutkov podporovania a zosnovania zločineckej skupiny sátorovcov a krádeže 45,5 milióna slovenských korún z bezpečnostnej schránky v Dunajskej Strede. Medzi zavraždenými bol bos skupiny sátorovcov Ľudovít Sátor, k vražde ktorého sa Lehel Horváth v roku 2010 priznal. Telo sa nenašlo, páchatelia mŕtvolu údajne viac ráz vykopali a ostatky premiestňovali.

Na začiatku júna Krajský súd v Trnave zamietol odvolanie prokurátora voči minuloročnému oslobodzujúcemu rozsudku Okresného súdu v Trnave nad Lehelom Horváth Išlo o kauzu, keď mal Lehel Horváth so svojím synom Tiborom v roku 2018 hodiť svoju manželku do klietky k levici.

Viac o téme: ProcesZnalciSúd Lehel Horváth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu