Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KORONAVÍRUS Silná výzva riaditeľa nemocnice: Na dobrovoľnosť už nie je čas! Nitru čaká oravský scenár

Do situácie v Nitre chce hovoriť aj predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Zobraziť galériu (6)
Do situácie v Nitre chce hovoriť aj predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR - Henrich Mišovič)

BRATISLAVA - Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) navrhne tento týždeň vláde pre Nitru podobný režim, ako platil pre Oravu, opakované lokálne testovanie a ešte prísnejšie opatrenia, ako platia vo zvyšku Slovenska. Urobí tak na žiadosť samosprávy a zdravotníkov z Nitry. Informovali o tom z tlačového oddelenia strany Za ľudí.

NAŽIVO Tlačová konferencia premiéra Matoviča a primátora Hattasa z Nitry:

Tvrdé opatrenie v Nitre

Nasledujúce tri týždne počnúc pondelkom (11. 1.) by malo byť v Nitrianskom okrese povolené ísť do práce len s negatívnym testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako sedem dní. Na tlačovom brífingu v Nitre o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽANO). Avizoval, že bude celoplošné testovanie. Opatrenia pre Nitriansky okres má prijať vláda na stredajšom (6. 1.) zasadnutí.

Podľa Matoviča je situácia v okrese Nitra o 50 percent horšia ako vlani na Orave. "Situácia, v ktorej sa nachádzajú ľudia v nitrianskom okrese, je katastrofálna,“ hovorí premiér. Zároveň oznámil, že zajtra o 10. hodine mimoriadne zasadne vláda, ktorá príjme špeciálne rozhodnutie výhradne ohľadom okresu Nitra. Podobné pretestovanie akou prešla Orava, tak zrejme čaká aj Nitru. "Nemôžeme si už teraz dovoliť zatvoriť fabriky na tri týždne a zastaviť výrobu,“ poznamenal premiér a v tomto kontexte spomenul aj napríklad populárnu fabriku Jaguar Land Rover.

Riaditeľ nitrianskej nemocnice Milan Dubaj oznámil, že dnes o 14:00 zomrel interný lekár z nemocnice, pričom počet covidových pacientov sa stále pohybuje na úrovni 200 a situácia je tam naďalej neúnosná a na hrane. "Z pocitu zodpovednosti za zdravie prosím prijmite, že na dobrovoľnosť v momentálnej situácii nevidím priestor. K tomuto vyjadreniu ma vedie zodpovednosť za zdravie ľudí v tomto meste a aj smrť mojich kolegov. Určite budem za to kritizovaný," vyhlásil Dubaj.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V Nitre sa koncom týždňa uskutoční plošné testovanie, priblížil primátor Marek Hattas. "Plošné testovanie má podľa mňa zmysel tam, kde jednotlivé okresy horia. Ideálne by bolo, aby sme urobili podobný variant ako na Orave – ľudia mohli ísť do práce až po tom, ako mali negatívny test," skonštatoval.

Situácia je podobná tomu, čo bolo na Orave, hovorí Matovič

Premiér Igor Matovič sa k predmetnému problému v Nitre vyjadril krátko po obede na sociálnej sieti. O vážnosti situácie vie na základe rozhovoru s primátorom Nitry Marekom Hattasom a poznamenal, že určite sa nepoužijú testy RapiGen.

KORONAVÍRUS Silná výzva riaditeľa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Jeho slová o nepoužití týchto testov potvrdil aj viceprimátor Nitry Daniel Balko na sociálnej sieti.

KORONAVÍRUS Silná výzva riaditeľa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Dano Balko)

O vážnosti situácie v Nitre včera informovali riaditeľ tamojšej  nemocnice Milan Dubaj a primátor Hattas (Za ľudí). "Napriek prísnym celoslovenským opatreniam sa situácia v Nitre nezlepšuje a nemocnica nestíha nápor pacientov," vysvetľuje predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Situácia v meste je podobná ako na Orave v októbri. Práve prísnejšie opatrenia a opakované lokálne testovanie tam podľa Remišovej dokázali zásadne obmedziť šírenie infekcie.

KORONAVÍRUS Silná výzva riaditeľa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Ohľadom testov uisťujú aj štátne hmotné rezervy

Pri celoplošnom testovaní v Nitre budú použité testy od juhokórejského výrobcu SD-Biosensor, ktoré sa osvedčili aj pri celoplošnom testovaní minulý rok. Informovala o tom Správa štátnych hmotných rezerv SR.

Jej predseda Ján Rudolf sa ešte v pondelok (4. 1.) stretol s primátorom Nitry Marekom Hattasom. „Chceme zabezpečiť maximálnu možnú ochranu obyvateľstva v kritickom regióne. Máme záujem, aby kvalita testov nebola spochybňovaná a testovanie prinieslo zlepšenie situácie. Správa štátnych hmotných rezerv SR preto dodá pre potreby plošného testovania v Nitre testy od juhokórejského výrobcu,“ informoval Rudolf.

Ako pripomenul, práve tieto testy sa osvedčili už pri celoštátnom testovaní v novembri. Pôvodne sa mali v Nitre použiť antigénové testy Biocredit od firmy RapiGen. Predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR sa však v záujme upokojenia situácie a rozptýlenia akýchkoľvek pochybností rozhodol ich vyskladňovanie na tento účel pozastaviť.

Ako na Orave

Pandemická situácia v Nitre je najhoršia na Slovensku a je porovnateľná s jesenným priebehom pandémie na Orave, informoval v pondelok (4. 1.) nitriansky primátor po zasadnutí okresného krízového štábu (OKŠ). Testovanie bude od piatka do nedele (8. - 10. 1.). Riaditeľ nitrianskej nemocnice Milan Dubaj skonštatoval, že zdravotníkom by pomohol predovšetkým úplný lockdown, ktorý by sa týkal aj veľkých zamestnávateľov.

Desivý stav pandémie v meste a nové pravidlá

V Nitrianskom okrese platia od utorka nové pravidlá pre materské školy i obchodné prevádzky. Do platnosti už vstúpila nová vyhláška, ktorú vydal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre.

RÚVZ v nej upravuje množstvo zákazníkov, ktorí môžu byť v jeden okamih v obchode. Kým doteraz to mohla byť jedna osoba na 15 metrov štvorcových, od dnešného dňa nesmie koncentrácia prekročiť limit jeden zákazník na 25 metrov štvorcových z predajnej plochy prevádzky. „Pokiaľ predajná plocha určená pre zákazníkov nedosahuje 25 metrov štvorcových, v prevádzke sa v jednom okamihu môže nachádzať najviac jeden zákazník,“ uvádza sa vo vyhláške.

Materské školy a iné zariadenia

Tá zároveň zakazuje prevádzku materských škôl a zariadení, ktoré poskytujú starostlivosť o deti vo veku do sedem rokov. Zákaz sa nevzťahuje iba na zariadenia pre deti predškolského veku, ktoré poskytujú starostlivosť o zamestnancov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a v zdravotníctve.

V Nitre okrem toho od utorka začínajú policajti vykonávať kontroly zamerané na potrebu cestovania do mesta. V prípade, že niekto dochádza do Nitry do zamestnania alebo za podnikaním, musí si zabezpečiť potvrdenie od zamestnávateľa alebo iný dokument. „Tým potom môžu preukázať nutnosť svojej cesty,“ informovala polícia.

Nemocnica na prokraji kolapsu

Situácia v nitrianskej nemocnici je pre pandémiu ochorenia COVID-19 na hranici únosnosti. Podľa slov jej riaditeľa Milana Dubaja bolo nutné zmeniť prácu jednotlivých oddelení a zminimalizovať bežnú plánovanú zdravotnú starostlivosť.

Pre vysoký počet pacientov s ochorením COVID-19 sa tam musel zmeniť celý spôsob fungovania nemocnice. „Je iné manažovať 30 až 40 pacientov s ochorením COVID-19 a je iné manažovať 200 takýchto pacientov. To treba zmeniť štruktúru nemocnice tak, že sme vytvorili desať až 12 ošetrovacích covidových jednotiek. Takže jednotlivé kliniky a oddelenia si akoby adoptovali jedno covidové pracovisko a manažujú ho podľa svojich možností. Nad tým všetkým je centrálne riadenie a systém porád,“ vysvetlil Dubaj.

Fakultná nemocnica v Nitre
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Nemocnica podľa jeho slov už prepustila všetkých pacientov, pri ktorých to bolo len trocha možné. „Aj tak máme v nemocnici 331 pacientov, z toho je 195 s ochorením COVID-19. Zvyšok, 136 bolo 'necovidových', ale to sú len naozaj vážni a kritickí pacienti. Treba si uvedomiť, že tá plánovaná starostlivosť už niekoľko týždňov stojí,“ vysvetlil Dubaj. Nemalé starosti spôsobuje nemocnici aj množstvo zdravotníkov, ktorí sú v karanténe alebo ochoreli na COVID-19. „To číslo kolíše a pohybuje sa od 150 až 200 zamestnancov,“ povedal Dubaj. V nemocnici už preto pomáhajú aj dobrovoľníci a 15 vojakov. Pripravených je aj 12 ambulantných lekárov, ktorých však nemocnica zatiaľ nepovolala. „Máme ich ako zálohu, pre prípad akútnej potreby,“ skonštatoval Dubaj.

Pripraviť sa na to nedá

Podľa jeho slov je možné očakávať, že problémom, s ktorými v súčasnosti zápasí nitrianska nemocnica, budú čoskoro čeliť aj ďalšie zdravotnícke zariadenia na Slovensku. Okrem iného je dôvodom aj celková situácia v slovenskom zdravotníctve. „Na takúto situáciu sa nie je možné kapacitne predpripraviť. Toto riešite zo dňa na deň, pretože možnosti slovenského zdravotníctva sú dané a limitované na bežné, nazvem to mierové podmienky. Verím, že dennodenné webexy a koordinácia práce s ministerstvom zdravotníctva pomôžu zvládnuť situáciu a budú dobrým vodidlom aj pre iné okresy. Pretože predpokladám, že toto nebude iba situácia Nitry, ale bude to pokračovať aj do iných regiónov na Slovensku,“ dodal Dubaj.

Podľa prezidentky nie je čas na výhovorky

Nemocnica v Nitre je za hranicou svojich možností. Dnes nie je čas na zľahčovanie, politické hry a ani na výhovorky. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti v reakcii na súčasnú situáciu v súvislosti s pandémiou.

Vyzvala zároveň na väčšiu angažovanosť všetkých zúčastnených. "Počúvajme hlasy z miestnych samospráv po prísnejších lokálnych obmedzeniach, počúvajme hlasy z nemocníc po rýchlejšej koordinácii zdravotnej pomoci a počúvajme epidemiológov a vedcov po zvýšení tempa očkovania. Situácia je nesmierne vážna a od našich činov dnes závisia životy a zdravie tisícok ľudí," upozornila prezidentka s tým, že nepriaznivé predpovede sa napĺňajú a zdravotníci momentálne prechádzajú najťažšou skúškou.

Viac o téme: NávrhOpatreniaTestovanieNitraKoronavírusVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu