Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šéf polície vyzýva ľudí: Dodržiavajte opatrenia! Pohreb Lučanského bude pod dohľadom

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: TASR, Topky)

BRATISLAVA - Situácia na Slovensku v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 je vážna. Polícia preto od stredy 6. januára pristúpila k prísnejším opatreniam na celom území našej krajiny. Pripravuje tiež opatrenia v súvislosti s pohrebom bývalého šéfa polície Milana Lučanského.

Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval dočasný prezident Policajného zboru Peter Kovařík. Jeho celé vyjadrenie si môžete pozrieť vo videu.

Šéf PZ vyzýva na dodržiavanie opatrení, kontroly posilnia i pre Lučanského pohreb (Zdroj: Topky/Maarty)

Druhá Orava

V okrese Nitra prijala polícia sprísnené opatrenia už od pondelka (4. 1.). Realizuje kontroly na hranici okresov či miestach, kde sa zhromažďujú ľudia, ale aj pri preukazovaní výnimiek. Od stredy (6. 1.) posilnila kontroly na celom území. Hliadky sú napríklad aj na železničných staniciach či vo vlakoch.

Prečítajte si aj: KORONAVÍRUS Vláda rozhodla: Prísny lockdown! Nitru čaká testovanie, do práce len s negatívnym výsledkom

"Vyzývam občanov, aby rešpektovali pravidlá," vyhlásil Kovařík. V prípade uplatnenia výnimky by to mali podľa neho vedieť preukázať policajtom. Napríklad pri ceste do práce môžu uľahčiť prácu policajných zložiek tým, že budú mať pri sebe patričné potvrdenie od zamestnávateľa alebo iný hodnoverný doklad.

Peter Kovařík
Zobraziť galériu (13)
Peter Kovařík  (Zdroj: Topky/Maarty)

Posledné zbohom pod kontrolou polície

V súvislosti s piatkovým pohrebom Lučanského Kovařík apeluje, aby sa jeho pamiatka nezneužívala. "Som presvedčený, že ani on sám by nesúhlasil, aby jeho pamiatka bola uctená spôsobom, ktorý nie je v súlade so zákonom," poznamenal.

Šéf polície vyzýva ľudí:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky:Maarty)

Kovařík opatrenia v súvislosti s pohrebom detailne nešpecifikoval. Polícia však podľa jeho slov bude kontrolovať dodržiavanie pravidiel. V súčasnosti totiž platí obmedzenie počtu osôb na šesť aj v prípade pohrebov. A to v interiéri aj v exteriéri. 

Možná je výnimka, je však nutné splniť podmienku, že v dobe začiatku výkonu obradu budú mať všetci účastníci negatívny výsledok RT-PCR alebo antigénového testu. Nesmie byť starší ako 12 hodín, zároveň musí byť obrad ohlásený na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva, a to najneskôr 48 hodín pred jeho začiatkom, s presným určením času a miesta jeho konania.

Podľa Kovaříka rodina požiadala o takúto výnimku. Hliadky sa však neuspokoja s negatívnym výsledkom testu v mobile. "Smsky sa kopírujú, vieme o tom. Budeme kontrolovať, či ten test bol vykonaný a či bol vykonaný v tej lehote, ktorá je stanovená vyhláškou," povedal Kovařík s tým, že bude potrebné riadne potvrdenie.

Šéf polície vyzýva ľudí:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky:Maarty)

V aktuálnej krízovej situácii je podľa Kovaříka vážnym porušením práva, ak niekto vyzýva na porušovanie opatrení. Informoval, že polícia už preveruje konkrétnych ľudí, ktorí tak robia alebo šíria nenávistné prejavy. Tie sa objavujú najmä na sociálnej sieti. Polícia teda rozhodne počíta s možnými nepokojmi, keďže na poslednú rozlúčku sa chystajú davy ľudí. Mnohým však nejde len o uctenie si pamiatky Lučanského, ale napríklad aj o vyjadrenie nesúhlasu so súčasnou vládou.

"Najlepšie, ako generálovi Milanovi Lučanskému môžeme vzdať poctu, je ísť príkladom dodržiavania pravidiel a dôstojne sa s ním rozlúčiť pred niektorou z policajných budov, kde horia sviečky na jeho pamiatku,“ dodal na záver dočasný prezident Policajného zboru aj v príspevku na sociálnej sieti.

Desaťtisíce priestupkov

Od začiatku krízy do 31. decembra zaznamenala polícia 38 311 prípadov porušenia zákona. Porušenie karantény sa potvrdilo v 2029 z 5396 preverovaných prípadov. Kontrolovali tiež 3633 prevádzok, nariadenia porušilo 566 z nich. Povinnosť nosiť rúško nedodržalo 5065 ľudí z kontrolovaných 6874.

Dosahy pandémie pociťujú aj v Policajnom zbore, priblížil šéf polície. Situácia je vážna napríklad v Nitre. "Pracujeme so všetkými rezervami, ktoré máme," skonštatoval Kovařík. Policajtov podľa potreby presúvajú alebo pracujú nadčasy.

STANOVISKO PREZIDENTA PZ PETRA KOVAŘÍKA Neustále sa zhoršujúca epidemiologická situácia na Slovensku si vyžaduje, aby...

Uverejnil používateľ Polícia Slovenskej republiky Štvrtok 7. januára 2021
Viac o téme: OpatreniaPohrebPolícia Peter KovaříkKoronavírusMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu