Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Samosprávy sa chystajú na TESTOVANIE: Vo Vranove chcú testovať aj z áut

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA – Mesto Bratislava pripravuje v objekte na Hradskej ulici (bývalá nocľaháreň Mea Culpa) karanténne mestečko. Určené bude pre ľudí bez domova s potvrdeným ochorením COVID-19 s miernym priebehom, s cieľom izolácie. Plánovaný projekt zahŕňa kapacitu pre 28 prípadov s podozrením na ochorenie a 20 pre pozitívne prípady. Potvrdila to hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

"Zariadenie je už technicky vybavené, v súčasnosti sa dopĺňa personál," spresnila hovorkyňa s tým, že jeho cieľom je minimalizovať šírenie nového koronavírusu v zraniteľnej populácii ľudí bez domova. V prípade potreby bude hlavné mesto riešiť aj možnosť zvýšenia kapacity mestečka.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu bolo karanténne mestečko zriadené na bratislavských Zlatých pieskoch. V hlavnom meste je podľa odhadov asi 4000 ľudí bez domova.

Testovanie z áut

Mesto Vranov nad Topľou plánuje na víkendové celoplošné testovanie obyvateľstva na nový koronavírus spolu 17 odberových miest. Primátor Ján Ragan v utorok avizoval snahu samosprávy zriadiť jedno z nich v priemyselnom parku. Jeho výhodou má byť testovanie priamo v motorových vozidlách jednotlivých obyvateľov.

"Ak sa nám toto podarí, bude to veľká vec, pretože tam budú môcť ľudia prichádzať autami, bude to na otvorenom priestore. Ľudia budú mať aj určité pohodlie, pretože budú môcť sedieť v autách," predstavil Ragan zámer samosprávy s tým, že toto odberové miesto by mohlo i odľahčiť nápor na ostatné. Ďalšie testovacie miesta majú kopírovať volebné miestnosti. Mesto sa ale i v rámci nich bude snažiť premiestniť ich do exteriérov, prípadne vestibulov jednotlivých budov.

KORONAVÍRUS Samosprávy sa chystajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako Ragan doplnil, mesto aktuálne hľadá dobrovoľníkov na výpomoc pri testovaní, naopak, na materiálne zabezpečenie testovania je pripravené. Čo sa týka obstarania osobných ochranných pomôcok, primátor očakáva súčinnosť ozbrojených síl. Pokyny pre obyvateľov mesta bude samospráva priebežne komunikovať.

V Gelnici bude k dispozícii šesť odberných miest

Odberné miesta na víkendové celoplošné testovanie na COVID-19 budú v Gelnici prevažne totožné s miestami, kde sú obyvatelia zvyknutí chodiť voliť. Ako pre TASR za radnicu uviedol Milo Janáč, k dispozícii bude šesť odberných miest.

Pôjde o Klub dôchodcov Mária Huta, zimný štadión, futbalový štadión, centrum voľného času a základnú školu. Ďalšie odberné miesto bude zriadené buď v priestoroch mestského úradu, alebo Baníckeho múzea. Mesto pripomína, že obyvatelia sa budú môcť dať otestovať nielen v určenom obvode, ale na akomkoľvek z uvedených miest.

KORONAVÍRUS Samosprávy sa chystajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

„Momentálne riešime zabezpečenie všetkých administratívnych síl, dobrovoľníkov aj koordinátorov. Rovnako aj dezinfekciu a iné organizačné záležitosti vrátane úpravy miest. Dnes by sme chceli mať hotový kompletný zoznam ľudí, ktorí budú súčinní pri realizácii testovania,“ spresnil s tým, že mesto tiež pomáha pri zabezpečovaní zdravotníckeho personálu a počíta aj s náhradníkmi.

Podľa Janáča chcú na každé odberné miesto zabezpečiť okrem dvoch administratívnych pracovníkov či jedného dobrovoľníka aj jedného koordinátora. Jeho úlohou by malo byť monitorovanie a organizovanie ľudí, ak by sa na niektorom z odberných miest tvorili dlhé rady a inde by to bolo naopak.

V Skalici nebudú odberné miesta kopírovať volebné miestnosti

Na plošné testovanie na COVID-19 v Skalici vyčlenili 11 odberných miest. Informovalo o tom mesto na sociálnej sieti. Miesta nebudú kopírovať volebné okrsky. Medzi miesta na testovanie zaradili mestský úrad, kultúrny dom, Štíbor, Františkánsky kláštor - základná umelecká škola, Orlovňa, telocvičňa strednej zdravotníckej školy, zimný štadión, letný štadión, staré kino, Základná škola Mallého a dopravné ihrisko.

Dopravné ihrisko je vyhradené ako exteriérové odberné miesto. "Viac ako polovica miest je v prípade priaznivého počasia vhodná taktiež na exteriérové využitie. Všetky odberné miesta boli posúdené odborníkmi a po zvážení sa vybrali veľké priestory s možnosťou vonkajšieho testovania," informovalo mesto.

Najbližšie testovanie bude počas víkendu 31. októbra a 1. novembra podľa radnice od 8.00 h do 20.00 h s prestávkami od 12.00 h do 13.00 h a od 17.00 h do 17.30 h. Plošné testovanie v Skalici koordinuje okresný úrad. Mesto doplnilo, že sa na testovanie prihlásilo dostatok administratívnych pracovníkov resp. dobrovoľníkov, záujem prejavilo 100 ľudí.

V Hlohovci umiestnia na všetky odberné miesta po troch dobrovoľníkoch

Do telocviční alebo vestibulov škôl, ale aj do Empírového divadla, kina Úsmev či centra voľného času situovali v Hlohovci spolu 18 odberných miest na víkendové testovanie na ochorenie COVID-19. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Hrinkovej Siebenstichovej sa na výzvu radnice prihlásilo doteraz 60 dobrovoľníkov na administratívne činnosti. Do každého miesta chcú umiestniť troch.

"Zoznam dobrovoľníkov je stále živý, intenzívne s nimi komunikujeme a dolaďujeme termíny, kedy môžu pracovať, pre nás je najlepšie, ak je to po oba dni," povedala hovorkyňa. Predpokladá, že ďalší záujemcovia o pomoc pri testovaní sa ešte prihlásia. Počas testovacieho víkendu očakávajú účasť zhruba 14.000 Hlohovčanov.

Mesto zatiaľ zabezpečuje všetky odberné miesta po materiálno-technickej stránke. "Zabezpečujeme všetko, od pier a ochranných pomôcok až po obedy pre všetkých ľudí na jednotlivých stanovištiach - pre policajtov, zdravotníkov, vojakov i dobrovoľníkov," dodala Hrinková Siebenstichová.

V Michalovciach bude 28 testovacích miest,na testovanie sú pripravení

Centrum dolného Zemplína je na víkendové celoplošné testovanie obyvateľstva na nový koronavírus pripravené. Ako informovala vedúca odboru komunikácie, marketingu a kultúry mestského úradu Iveta Palečková, v Michalovciach sa bude testovať na 28 miestach. Samospráva má byť na testovanie pripravená personálne i materiálne.

"Mesto Michalovce má zabezpečený dostatok administratívnych pracovníkov, ktorí budú v skupinách testovacích tímov a rovnako máme pripravený aj dostatočný počet náhradníkov z radov dobrovoľníkov," uviedla s tým, že samospráva tiež doplnila technické zásoby dezinfekčného materiálu a ochranných pomôcok "pre prípad nevyhnutnej potreby na doplnenie chýbajúcich  pomôcok".

Ako Palečková dodala, mesto je tiež pripravené s realizátormi testovania flexibilne spolupracovať podľa kladených požiadaviek.

Odbery budú aj v košickom U.S. Steel, testovať by chceli dlhšie

Odberné miesto pre víkendové celoplošné testovanie na nový koronavírus pripravujú aj v košických oceliarňach U. S. Steel. "Chceme povzbudiť našich zamestnancov, aby sa dali otestovať v rámci celoplošného testovania. Na toto odberné miesto budú môcť prísť aj rodinní príslušníci našich zamestnancov alebo ľudia z blízkeho okolia," potvrdil v utorok hovorca oceliarní Ján Bača.

Vedenie hutníckeho podniku verí, že aj vďaka plošnému testovaniu sa bude dariť držať šírenie vírusu pod kontrolou. Návrh samosprávy vytvoriť takéto odberné miesto oceliarne privítali, upozorňujú však, že je potrebné brať do úvahy prácu na zmeny v podniku. "Radi by sme otestovali všetkých zamestnancov, avšak to nie je možné urobiť za jeden víkend. Na to, aby boli otestovaní všetci zamestnanci, je potrebné testovať  počas viacerých dní, inak je to technicky nerealizovateľné. Platí, že trváme na tom, aby naši zamestnanci boli otestovaní, avšak je na ich výbere, kde sa dajú otestovať," uviedol Bača.

U. S. Steel Košice vrátane dcérskych spoločností má zhruba 9500 zamestnancov, v oceliarňach by preto chceli s testovaním pokračovať aj po víkende. "Nerozumieme tomu, že ak budeme mať celú logistiku pripravenú na testovanie, prečo po dvoch víkendových dňoch, keď je v podniku najmenej ľudí, máme skončiť. Ak dostaneme časový priestor, testy a zdravotníkov, sme pripravení pokračovať s testovaním," skonštatoval hovorca. Ako zároveň Bača potvrdil, k utorku majú v U. S. Steel Košice 67 aktívnych prípadov s pozitívnym testom na nový koronavírus, pričom 49 pracovníkov sa po preliečení už vrátilo do práce.

V Teranoch nemajú o zdravotníkoch žiadne informácie

Obec Terany v Krupinskom okrese nemá doteraz o dobrovoľných zdravotníkoch, ktorých potrebuje počas víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19, žiadne informácie. V utorok to potvrdila starostka obce Iveta Gajdošová.

Ako dodala, samospráva má štyroch dobrovoľníkov, ktorí budú dezinfikovať priestor počas testovania a upratovať ho. Túto činnosť budú zabezpečovať terianski dobrovoľní hasiči. „Testovať sa bude vo vonkajších priestoroch na futbalovom ihrisku. Ochranné oblečenie a pomôcky by mali zabezpečiť vojaci,“ spomenula starostka.

„Veríme, že občania sa na testovaní zúčastnia, hlavne obyvatelia z rómskej osady. Zatiaľ sa chodia informovať o testovaní a ďalšom postupe,“ ukončila Gajdošová.

TTSK poskytne na testovanie svojich 22 stredných škôl

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) poskytne pri celoplošnom testovaní obyvateľstva na ochorenie COVID-19 priestory 22 stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, v ktorých budú zriadené odberové miesta. Nachádzajú sa vo všetkých siedmich okresných mestách TTSK a aj v meste Šamorín. Podľa informácií predsedu TTSK Jozefa Viskupiča bude vyčlenená aj časť kapacít stredoškolských internátov pre vojenský a zdravotnícky personál podieľajúci sa na testovaní.

Kraj zároveň aktívne rozširuje informácie o možnostiach zapojenia sa verejnosti do operácie Spoločná zodpovednosť. "Okrem zdravotníkov, ktorí sa môžu prihlásiť cez centrálny elektronický formulár, sa TTSK podieľa na hľadaní a motivovaní dobrovoľníkov, ktorých hľadajú obce a mestá na administratívne zvládnutie testovania," doplnil Viskupič.

V Mlynskej doline vytvoria tri odberné miesta pre médiá a kultúru

V areáli STV v Mlynskej doline v Bratislave budú pre blížiace sa celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 vytvorené tri odberné miesta, určené budú primárne zamestnancom v oblasti médií a kultúry. Pôjde o jedno vonkajšie odberné miesto, jedno interiérové odberné miesto a jedno miesto pre odber priamo z auta pred bratislavskou ZOO. Informoval o tom Filip Púchovský z RTVS.

"Odberné miesta sú určené primárne pre interných a externých zamestnancov RTVS, kultúrnu obec (zamestnancov Slovenského národného divadla a ostatných mestských kultúrnych inštitúcií), ostatné súkromné médiá a produkčné spoločnosti," priblížil Púchovský. Na operácii sa logisticky podieľa RTVS v spolupráci s Ministerstvom obrany (MO) SR.

Mesto Trenčín je pripravené otestovať aj ľudí bez domova

Mesto Trenčín je pripravené otestovať aj ľudí bez domova. V Trenčíne je ich okolo 80, predbežný záujem o otestovanie prejavila asi polovica z nich.

Ako informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová, väčšina z nich využíva služby nocľahárne či nízkoprahového denného centra na Nešporovej ulici. "Terénny pracovník mestskej polície s nimi celoročne komunikuje, pomáha im zaradiť sa do života, vybaviť si doklady, prácu a podobne. V čase druhej vlny pandémie nového koronavírusu je s nimi ešte v užšom kontakte," uviedla Ságová s tým, že podobne ako počas prvej vlny pandémie im rozdáva rúška, meria telesnú teplotu, pýta sa na ich zdravotný stav.

„Zatiaľ sú všetci v poriadku, žiadny z nich necíti a ani neprejavuje príznaky ochorenia COVID-19. Napriek tomu asi polovica z týchto ľudí pri rozhovore so mnou prejavila záujem absolvovať test,“ uviedol terénny pracovník mestskej polície Patrik Čech.

Mesto je pripravené otestovať ľudí bez domova prostredníctvom zdravotných sestier Sociálnych služieb mesta Trenčín. Aktuálne sa snaží na tento účel získať antigénové testy. Komunikuje o tom so zástupcami armády. „Ľudia bez domova absolvovali test na ochorenie COVID-19 už na jar počas prvej vlny pandémie. Vtedy na žiadosť mesta Trenčín pomohli s testovaním hasiči s ich mobilnou odbernou jednotkou. V tom čase boli všetky výsledky negatívne. Veríme, že tak to bude i pri ich najbližšom testovaní. Ale ak sa u niekoho z ľudí bez domova potvrdí ochorenie, mesto má pripravené priestory na ich karanténu, respektíve izoláciu,“ doplnila hovorkyňa.

V Nitre vznikne 64 odberných miest, z toho tri drive-in

Mesto Nitra pripravilo zoznam 64 odberných miest, na ktorých sa bude počas víkendu realizovať celoplošné testovanie na Covid-19.

„Vzhľadom na nečakané skrátenie testovania z pôvodne avizovaných troch dní na dva dni nám skompletizovanie testovacích miest trvalo o niečo dlhšie, pretože nám súčasne pribudla povinnosť zabezpečiť ešte viac odberných miest. Mohli sme si celý proces zjednodušiť a umiestniť testovacie miesta do tried, teda kopírovať volebné okrsky, kam sú ľudia zvyknutí chodiť počas volieb. Uprednostnili sme však časovo náročnejší proces, v ktorom sme triedy úplne vylúčili a v spolupráci s partnermi hľadali alternatívy,“ skonštatoval hovorca mesta Tomáš Holúbek. Ak sa testovanie v Nitre bude konať na školách, tak iba v areáloch škôl, prípadne v školských telocvičniach, no nie vo vyučovacích priestoroch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu