Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Situácia na Slovensku sa dramatizuje: FOTO Hydrológovia vyhlásili najvyšší stupeň povodňovej aktivity

V Žilinskom kraji napadol prvý sneh, Slovensko trápia aj povodne Zobraziť galériu (22)
V Žilinskom kraji napadol prvý sneh, Slovensko trápia aj povodne (Zdroj: SHMÚ, Polícia SR, Meteo Východ)

ŽILINA - V Žilinskom kraji v utorok napadol prvý sneh. Polícia v tejto súvislosti vyzýva vodičov, aby boli na cestách opatrní. Informuje o tom na sociálnej sieti. Takmer na celom území je trvalý dážď a vodné toky prudko stúpajú. V okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica platí 3. stupeň výstrahy pred povodňou.

V Malej Fatre je súvislá snehová pokrývka

Snehové vločky boli v utorok ráno v Žilinskom kraji aj vo výške 450 metrov nad morom. V Malej Fatre je súvislá snehová pokrývka. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). "V utorok o 8.00 h bola v nadmorskej výške okolo 1400 metrov nad severnou polovicou Žilinského kraja a veľkou časťou západného Slovenska teplota nula až mínus dva stupne Celzia. Zároveň bolo nad týmto územím v nadmorskej výške približne 700 metrov len okolo nula stupňov Celzia alebo veľmi slabo nad nulou," priblížili meteorológovia.

V Žilinskom kraji napadol
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj)

"V tomto počasí sa neoplatí ponáhľať. Radšej vyrazte na cestu skôr, prípadne využite iné alternatívy dopravy. Je v záujme každého, aby sa vyhol nepríjemnostiam a zdržaniu. Predísť nehodám v takýchto podmienkach možno najmä použitím zimných pneumatík, ale aj znížením rýchlosti a zvýšením vzdialenosti medzi vozidlami," píšu policajti.

Zároveň zdôrazňujú, že šoférovanie v sťažených podmienkach si vyžaduje maximálnu pozornosť.

V Žilinskom kraji napadol
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj)

S výdatnými zrážkami treba počítať aj v najbližších hodinách

Výdatné zrážky neustávajú, vyskytujú sa na väčšine územia, na západe a severe sú dokonca od stredných polôh snehové. Podľa hydrometeorologického sú spojené so zvlneným studeným frontom, na ktorom sa prehlbuje rozsiahla tlaková níž rozprestierajúca sa v celej karpatskej oblasti. „Jej stred sa bude v najbližších hodinách presúvať ďalej na sever, východne od nášho územia. Slovensko tak bude na jej zadnej strane, čo je v rámci níže oblasť, kde sa typicky vyskytujú výdatné zrážky,“ uviedli meteorológovia.

Situácia na Slovensku sa
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

So zrážkami tak musíme počítať aj naďalej. „Slabnúť budú až neskôr večer, no na mnohých miestach bude pršať aj zajtra, intenzita zrážok však bude slabšia ako dnes,“ dodal SHMÚ.  

Situácia na Slovensku sa
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Hydrológovia vyhlásili aj najvyšší stupeň povodňovej aktivity

V okresoch Gelnica a Spišská Nová Ves platí výstraha tretieho stupňa pred povodňami a výdatnými zrážkami. Tretí stupeň výstrahy pred dažďom vydali meteorológovia aj pre okres Košice-okolie. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Situácia na Slovensku sa
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Výstrahy pred povodňami a výdatnými zrážkami platia počas utorka na celom území Slovenska a pokračovať majú aj počas stredy (14. 10.). V okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice-okolie sa predpokladá výskyt dažďa s úhrnom zrážok 40 až 60 milimetrov. 

Na väčšine západného a východného Slovenska platí prvý stupeň výstrahy pred povodňami a dažďom, v okresoch stredného a severného Slovenska platí druhý stupeň výstrahy.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk  

Vodné toky prudko stúpajú

Vodné toky na Slovensku prudko stúpajú. V platnosti sú aj naďalej hydrologické výstrahy na povodne z trvalého dažďa pre celé územie Slovenska. „Vzhľadom na pretrvávajúci dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad ďalšieho vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom PA,“ upozornil SHMÚ.

Za posledných 24 hodín (13.10. k 10:00) bolo ťažisko zrážok lokalizované v horných častiach povodí Hornádu, Hnilca a Bodvy. Úhrny zrážok tu dosiahli 50 až 75 mm. Na ostatnom území napršalo od 15 do 50 mm, na krajnom západe a východe územia do 15 mm.

Situácia na Slovensku sa
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Situácia na Slovensku sa
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Situácia na Slovensku sa
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Pri moste v Jaklovciach hrozí vybreženie potoka, začali vrecovať

Pre dlhotrvajúci dážď sa dvíhajú hladiny vodných tokov aj v obci Jaklovce v okrese Gelnica. Pri jednom z mostov začali v utorok s vrecovaním, dobrovoľní hasiči majú pomáhať s odčerpávaním vody z pivníc. Ako pre TASR povedal starosta Matúš Fedor, v prípade potreby sú pripravení vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Podľa jeho slov prší od nedele (11. 10.), voda tečie po asfaltovej ceste na severnej aj južnej strane obce. „Nedá sa povedať, že by sa niektorý potok vylial. Voda síce ide aj po ceste, ale zatiaľ to nie je také strašné, ako to bolo počas letného prívalového dažďa. Ak by potok, ktorý ide z Kojšova a Veľkého Folkmara, stúpal takým tempom ako ráno, bolo by to iné. Našťastie sa to zastavilo,“ povedal s tým, že v súčasnosti je priestor na prietok pod mostom v obci na úrovni približne 20 centimetrov. Pripomenul, že pri väčších dažďoch hrozí v tomto úseku vybreženie. „Je to navrecované, ďalšia partia ešte pôjde vrecovať piesok. Mali sme aj techniku,“ uviedol starosta.

V Slovenskom raji uzatvorili prechod roklín

Horská záchranná služba (HZS) uzatvára prechod roklín v národnom parku Slovenský raj. Dôvodom je nadmerne vysoká hladina vody. Informuje o tom HZS na svojej webovej stránke. Horskí záchranári priblížili, že táto uzávera potrvá až do odvolania. „Ostatné chodníky sú mokré a šmykľavé, zvýšte preto pri ich prechode opatrnosť,“ upozorňuje návštevníkov Slovenského raja HZS.

Výjazdy v Košickom kraji

Doposiaľ šesť výjazdov súvisiacich s počasím ukončili počas utorka hasiči v Košickom kraji. Momentálne pomáhajú pri ďalších 11 zásahoch. Devätnásť prípadov riešili dobrovoľné hasičské zbory obce (DHZO). Potvrdil to operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach.

Situácia na Slovensku sa
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Getty Images)

„Čo sa týka ukončených zásahov, v štyroch prípadoch išlo o odčerpávanie vody a v dvoch prípadoch o popadané stromy. Zo všetkých prípadov išlo väčšinou o zaplavené pivnice rodinných domov či pozemkov, a to vplyvom zvýšených hladín vodných tokov,“ povedal s tým, že najčastejšie evidovali výjazdy v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica či Košice-okolie.

V Trnavskom kraji mali hasiči od pondelka pre počasie šesť výjazdov

V súvislosti so zhoršenou poveternostnou situáciou mali hasiči v Trnavskom kraji od pondelka (12. 10.) spolu šesť výjazdov. Podľa krajskej hovorkyne Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Márie Zaťkovej zasahovali pri stromoch spadnutých na cestné komunikácie a v jednom prípade pri odčerpávaní vody zo zatopenej nakladacej rampy pri predajni v Galante.

Počasie pridalo prácu hasičom z hasičských staníc v Trnave, Hlohovci, Senici a Galante. "Závažnejšie kolízie neboli zaznamenané, neprišlo k poškodeniu zdravia osôb ani rozsiahlejším škodám na majetku," doplnila Zaťková.

Obec Kysak sa pripravuje na možné vybreženie sa rieky Hornád

S osadzovaním protipovodňových vakov začína preventívne obec Kysak v okrese Košice-okolie, pripravuje sa na možné vybreženie sa rieky Hornád. Uviedol to starosta Ľubomír Krajňák. Podľa neho sa koryto rieky môže vyliať po tom, ako po dlhotrvajúcich zrážkach došlo k zvýšeniu odtoku z Ružínskej priehrady. „V utorok o 14.30 h nahlásili (vodohospodári, pozn.), že vypúšťajú o 20 kubíkov navyše. Trvá štyri hodiny, kým sa tá vlna vody u nás prejaví. O 15.00 h chýbal do kritickej hranice ešte jeden meter,“ povedal. Pripomenul, že k takej situácii došlo naposledy pred desiatimi rokmi.

Starosta dodal, že v katastri sú ohrozené chatové oblasti. Chatárov informujú, aby si svoje obydlia zabezpečili, a tých, ktorí tam nebývajú, aby chaty opustili. „Mobilizujeme okolité dobrovoľné hasičské zbory, aby nám požičali moderné systémy – protipovodňové vaky, aby sme hrádze postavili v podstate okamžite a vyskúšali ich. Začíname aj voziť piesok,“ dodal s tým, že majú vytypované lokality, kde protipovodňové opatrenia realizujú.

V obci Markušovce vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity, situácia sa zhoršuje

V obci Markušovce v okrese Spišská Nová Ves vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Uviedol to starosta obce Marek Virág s tým, že situácia sa naďalej zhoršuje a Levočský potok sa vylieva. „V obci počas dňa už dvakrát zasadal krízový štáb. Do najrizikovejších oblastí sme dali piesok a vrecia. Na pomoc nám prídu aj dobrovoľné hasičské zbory z Danišoviec a Rudnian,“ ozrejmil starosta. Dodal, že deti z miestnej základnej školy dostali riaditeľské voľno na stredu (14. 10.) a štvrtok (15. 10.). Ak sa podľa jeho slov situácia upokojí, v piatok nastúpia do školy.

Polícia upozorňuje na podmytý úsek cesty Gelnica – Prakovce

V úseku cesty Gelnica – Prakovce došlo k podmytiu cestnej komunikácie, ktorej časť sa prepadla. Na tzv. aquaplaning upozorňuje košická krajská polícia na sociálnej sieti. „Policajti z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi sú na mieste a dopravu regulujú,“ uvádza s tým, že k podmytiu cesty došlo z dôvodu poveternostných podmienok.

Situácia na Slovensku sa
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Polícia SR - Košický kraj)

Mesto Prievidza situáciu na Handlovke monitoruje, pre dážď sa zosunul svah

Rieka Handlovka dosiahla v utorok večer v Prievidzi výšku hladiny rovnajúcu sa tretiemu stupňu povodňovej aktivity a naďalej stúpa. Mesto situáciu na vodnom toku monitoruje i v teréne. Problém zaznamenalo inde, dlhotrvajúci dážď popoludní strhol svah pod Mariánskym vŕškom. Uviedol to hovorca mesta Michal Ďureje. „Situáciu monitorujeme, máme v teréne ľudí z technických služieb mesta, podnety prijíma i operačný dôstojník na mestskej polícii. Dážď je kontinuálny, nie je nárazový, voda tak stíha odtekať,“ priblížil Ďureje.

Mesto podľa neho ešte po 15.00 h uzatvorilo časť vozovky na Nábreží sv. Metoda pod mostmi, kde voda z kanalizačných vpustov prerazila na cestu. „Komplikácie sme, paradoxne, v utorok nezaznamenali na rieke Handlovka, ale na svahu pod Mariánskym vŕškom, ktorý sa zosunul smerom na komunikáciu. Aj s pomocou hasičov a ťažkej techniky sme museli z komunikácie odpratávať veľké množstvo zeminy,“ dodal.

V Medzeve zaplavilo niekoľko obydlí, ich obyvateľov evakuovali

V Medzeve v okrese Košice-okolie evakuovali niekoľko obydlí, ktoré podmyla voda. Pre TASR to v utorok večer uviedol primátor mesta Matej Smorada s tým, že v meste vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. „Na mieste sú dobrovoľní hasiči, pieskujeme. Netušíme, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej, pretože stále prší,“ uviedol s tým, že hladina vodných tokov naďalej pomaly stúpa. „Podmytých je zatiaľ šesť obydlí, ktoré sú zaplavené. Evakuovali sme aj jeden dom, ktorý slúži ako chalupa,“ spresnil Smorada. Podľa jeho slov väčšina zasiahnutých obyvateľov išla k známym.

V Moldave nad Bodvou realizujú protipovodňové opatrenia, zriadili aj infolinku

Druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásilo v utorok večer aj mesto Moldava nad Bodvou. Dôvodom je dlhotrvajúci dážď a možné vybreženie sa rieky Bodva. Uviedla to hovorkyňa mesta Jana Kovácsová. „Zalarmovaná je polícia aj technické služby. Na uliciach Budulovská a Mlynská plnia vrecia,“ spresnila s tým, že preventívne opatrenia realizujú na miestach, ktoré považujú za kritické a kde by mohli vzniknúť škody. „K dispozícii poskytuje mesto informačnú linku 055 488 0211, na ktorej prijíma aj poskytuje aktuálne informácie o mimoriadnej situácii,“ uvádza mesto na svojej webovej stránke. Na uvedenom telefónnom čísle môžu obyvatelia zároveň ohlásiť kritické miesta, na ktoré budú privezené vrecia s pieskom na záchranárske práce.

Dážď pretrváva, hydrologická situácia sa zhoršuje, upozorňuje SHMÚ

Dážď na území Slovenska naďalej pretrváva, hydrologická situácia sa zhoršuje, informuje na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Podľa meteorológov plošne pribúdajú vodomerné stanice s dosiahnutým alebo prekročeným stupňom povodňovej aktivity, najmä na strednom a v časti východného Slovenska. „Najhoršia situácia je v povodí hornej Nitry, Hnilca a Hornádu. Na niektorých miestach dochádza k vylievaniu tokov,“ napísal SHMÚ s tým, že zoznam vodomerných staníc so stupňami povodňovej aktivity nájde verejnosť na webe SHMÚ. Vzhľadom na nasýtenosť povodí a ďalšie očakávané pretrvávajúce zrážky predpokladá SHMÚ pokračovanie vzostupov a prekročenie hladín aj na ďalších staniciach.

Situácia na Slovensku sa
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha 3. stupňa pred povodňami platí pre ďalšie okresy

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu tretieho stupňa pred povodňami aj pre okresy Čadca, Žilina-Rajčanka, Turčianske Teplice, Liptovský Mikuláš a Trebišov-Roňava. Informuje o tom na svojom webe. Tretí stupeň naďalej platí pre okresy Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice-okolie - Hornád a Prievidza.

Situácia na Slovensku sa
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výdatné zrážky na celom území Slovenska majú pokračovať počas noci a aj v stredu (14. 10.). Druhý stupeň výstrahy pred dažďom a povodňami vydali meteorológovia pre okresy stredného a severného Slovenska vrátane stredného i horného Považia, Liptova, Kysúc a Oravy a pre niektoré okresy na východe územia. Prvý stupeň výstrahy platí pre zvyšné okresy západného Slovenska a okresy na východe územia.

Cesta medzi Spišskou Belou a Bušovcami je pre hustý dážď neprejazdná

Cesta 1/77 medzi Spišskou Belou a Bušovcami v okrese Kežmarok je z dôvodu hustého dažďa momentálne neprejazdná. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti. „Na ceste je vyliata voda, doprava pre osobnú prepravu je odkláňaná na Slovenskú Ves, Vojňany, Podhorany, pre nákladné vozidlá v obci Hniezdne smer Červený Kláštor,“ priblížili policajti.

Situácia na Slovensku sa
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Polícia SR - Prešovský kraj )

Ako ďalej doplnili, cesta 1/68 v smere z Ľubotína pred obcou Plaveč v okrese Stará Ľubovňa je zaplavená vodou, je však prejazdná. Polícia žiada vodičov o zvýšenú opatrnosť pri prejazde uvedenými úsekmi.

Viac o téme: PovodnePočasiePrvý snehVýstrahySlovenskoSHMÚŽilinaŽilinský krajHydrologické výstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu