Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prezidentka pozýva odborníkov na diskusiu o zmenách fungovania prokuratúry

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/ Martin Baumann)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová pozvala odborníkov z právnických profesií a inštitúcií, aby diskutovali o systémových zmenách fungovania prokuratúry na Slovensku. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Rokovanie prezidentky s odborníkmi sa má konať v utorok (26. 5.).

"Blížiaca sa voľba generálneho prokurátora je len prvým krokom, prokuratúra si však podľa prezidentky vyžaduje oveľa zásadnejšie zmeny, ktorým má predchádzať poctivá a seriózna odborná diskusia," priblížil Strižinec.

Zmenami spôsobu voľby šéfa prokuratúry by sa mali zaoberať aj poslanci Národnej rady (NR) SR na júnovej schôdzi. Návrh novely zákona o prokuratúre a o rokovacom poriadku NR SR predložili koaliční poslanci. O funkciu generálneho prokurátora by sa mohli uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíriť by sa mal okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Prejsť by mali verejným vypočutím na Ústavnoprávnom výbore NR SR. Voľba generálneho prokurátora v parlamente by mala byť verejná.

Súčasnému generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi sa končí volebné obdobie v júli tohto roka. Generálneho prokurátora vymenúva a odvoláva hlava štátu na návrh parlamentu. Jeho funkčné obdobie je sedem rokov a podľa zákona sa mu predlžuje až do zloženia sľubu novým generálnym prokurátorom.

Viac o téme: DiskusiaPrezidentkaProkuratúraFungovanieZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu