Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prvé personálne rošády v škandalóznej agentúre! Minister vymenil šéfa, ten hovorí o strašiakovi

Ján Mičovský vymenoval nového riaditeľa PPA Tibora Guniša (vpravo) Zobraziť galériu (5)
Ján Mičovský vymenoval nového riaditeľa PPA Tibora Guniša (vpravo) (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽaNO) dnes odvolal z funkcie generálnu riaditeľku Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Beatrix Galandovú a za nového riaditeľa vymenoval Tibora Guniša.

VIDEO Tlačová konferencia ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského

Minister Mičovský vymenúva nové vedenie poľnohospodárskej platobnej agentúry (Zdroj: Topky/Maarty)

Neakceptovateľné praktiky z minulosti

Mičovský v tlačovej správe uvádza, že je neprípustné, aby sa na PPA pokračovalo v režime, v akom to bolo doteraz. "To, čo sa v týchto dňoch dozvedáme o praktikách v PPA, vďaka OČTK, ktoré majú počas vlády Igora Matoviča odviazané ruky, je neakceptovateľné. Tak významná inštitúcia, ktorý každoročne pracuje so stovkami miliónov eur musí byť pod kontrolou verejnosti a protikorupčné opatrenia musí mať nielen na papieri, ale aj v praxi. Rozhodol som sa preto na jej najvyššiu funkciu vymenovať pána Tibora Guniša. Je to odborník s dôležitými skúsenosťami z oblasti poľnohospodárskych podpôr aj zo zahraničia," povedal na tlačovej konferencii Ján Mičovský.

Prvé personálne rošády v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Hľadať nástupcu nebolo ľahké

Platobnú agentúru charakterizoval ako inštitúciu, v ktorej to bez transparentnosti nepôjde. "Symbol atmosféry transparentnosti, a aj ako symbol voči tým, ktorým má PPAčka slúžiť," povedal Mičovský. Ten priznal, že personálne hľadanie osôb nebolo ľahké. "Garantujeme, že finančné toky budú transparentné, smery tokov dopredu známe, a ak budú nejaké chyby, tak ich priznáme, ak vôbec budú," hovorí sebavedomo na tlačovej konferencii Mičovský.

Prvé personálne rošády v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

PPA vníma ako strašiaka, chce to zmeniť

Guniš sa v úvodnej reči pýši skúsenosťami zo zahraničia. "Mojimi štyrmi základnými cieľmi sú boj proti korupcii, transparentnosť, odbyrokratizovanie a PPA ako partner, nie postrach poľnohospodárov na Slovensku. Využijem všetky svoje poznatky i skúsenosti z pôsobenia PPA, prácou s najmodernejšími IT technológiami i najlepšiu prax z rakúskej platobnej agentúry Agrarmarkt Austria, v ktorej som pôsobil 6 rokov," uvádza nový riaditeľ PPA Tibor Guniš. Prax v rakúskej agentúre je tiež bod, ktorý u Mičovského zohral významnú rolu, aby si vybral práve Guniša za nového riaditeľa, čo na tlačovke sám priznal.

Prvé personálne rošády v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Je to strašné. Mojou úlohou je zmeniť PPA zo strašiaka, ako ju vníma verejnosť, na transparentnú agentúru, ktorá je tu pre farmárov a pre poľnohospodárov," skonštatoval na záver Guniš.

Slovenskom dnes rezonuje kauza akcia dobytkár

Bývalého riaditeľa PPA Juraja Kožucha a finančníka Martina Kvietika budú po včerajšku definitívne stíhať väzobne. Rozhodol o tom Najvyšší súd (NS) SR na svojom neverejnom zasadnutí, ktorý tak zamietol sťažnosti obvinených voči aprílovému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Informovala o tom  hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Senát NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí sťažnosti obvinených Martina K. a Juraja K., trestne stíhaných pre pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku spolupáchateľstvom, zamietol ako nedôvodné. Písomný sľub Martina K. senát neprijal a neprijal ani peňažnú záruku vo výške 200.000 eur ponúknutú za tohto obvineného," konkretizovala ďalej Važanová.

Juraj Kožuch, Martin Kvietik
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Juraja Kožucha  a Martina Kvietika zobral sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica do väzby 25. apríla. Obaja boli obvinení z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku spolupáchateľstvom. Dôvodom kolúznej väzby bola obava z možného ovplyvňovania svedkov. Rozhodnutie nebolo právoplatné, pretože obvinení podali proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodoval vo štvrtok NS SR.

Dvojicu zadržali 22. apríla v rámci pokračujúcej policajnej akcie Dobytkár. Počas nej zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v ostatných týždňoch viacero ľudí pre korupčné trestné činy a legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Celková výška prijatých úplatkov zo strany Juraja Kožicha a Martina Kvietika predstavuje podľa polície sumu vo výške 924.000 eur.

Koncom minulého týždňa NAKA informovala, že v rámci akcie Dobytkár išlo o úplatky v hodnote približne desiatich miliónov eur. Doteraz bolo vo veci obvinených 19 fyzických a päť právnických osôb z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Väzobne je stíhaných šesť osôb.

Viac o téme: Ján MičovskýPoľnohospodárska platobná agentúraTibor Guniš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu