Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Zasadá predsviatočná vláda: Začne ďalšia fáza uvoľňovania skôr? Ďalšie personálne rošády

Igor Matovič Zobraziť galériu (9)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda dnes pokračuje v rokovaní. Na programe majú len niekoľko bodov. Premiér Igor Matovič i hlavný hygienik by mali ešte oficiálne ohlásiť výsledky pondelkového zasadania krízového štábu, na ktorom schválili uvoľnenie niektorých opatrení pre pendlerov. Matovič dnes v parlamente uviedol, že druhá fáza uvoľňovania opatrení by mohla nastať budúci pondelok.


KORONAVÍRUS Krízový štáb odklepol ďalšiu zmenu: Nové uvoľnenie týkajúce sa hraníc!


VIDEO Brífing premiéra po rokovaní vlády

KORONAVÍRUS Premiér a minister financií informovali o výsledkoch z rokovania vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Galéria: 16. rokovanie vlády

16:30 Premiér a minister financií pokračujú v rokovaniach na ekonomickom krízovom štábe. Informovať budú až počas nasledujúcich dní. 

16:12 Detaily štátom zaručených bankových úverov budú známe budúci týždeň

Presné znenie schémy výhodných bankových úverov zaručených štátom bude známe budúci týždeň. Vláda vo štvrtok schválila rámcové podmienky tohto programu, detaily sa ešte dolaďujú. Po rokovaní kabinetu to avizoval minister financií Eduard Heger (OĽaNO).

KORONAVÍRUS Zasadá predsviatočná vláda:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:55 Rokovanie vlády sa skončilo, nasleduje zasadnutie ekonomického krízového štábu. 

15:53 Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil na Facebooku zmeny, ktoré sa týkajú pendlerov. 

15:45 Krajniak uviedol, že chystajú pomoc aj pre subjekty verejnej správy, kam patrí aj MHD či niektoré kúpaliská. „Najväčší problém je ten, že veľa ľudí si myslí, že nemajú nárok na pomoc a pitom ho majú. Budeme sa snažiť informovať čo najviac SZČO, aby vedeli, že majú na tú pomoc nárok,“ uviedol šéf rezortu práce.  vysvetlil minister práce Krajniak.

KORONAVÍRUS Zasadá predsviatočná vláda:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:40 Vyjadrenie ministra práce Milana Krajniaka.

15:30 Podniky sa budú môcť uchádzať o pomoc z Eximbanky a SIH

Všetky typy podnikov sa budú môcť v čase koronakrízy uchádzať o finančnú pomoc z Exportno-importnej banky (Eximbanka) a Slovenského investičného holdingu (SIH). Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19, ktorý schválila vo štvrtok vláda. Parlament sa má návrhom zaoberať v skrátenom legislatívnom konaní. Začať platiť má dňom vyhlásenia.

15:10 Podľa Gröhlinga by sme mali pokračovať v otváraní prevádzok a naštartovaní ekonomiky. Parlamentný bufet funguje, no podľa šéfa rezortu školstva sú stolíky od seba vzdialené niekoľko metrov. „Ale nie je to fér, mali sme pristupovať rovnakými podmienkami pre všetkých ostatných,“ uviedol. 

KORONAVÍRUS Ak pôjdu žiaci a študenti do školy, nebude to celoplošne, uviedol minister školstva Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:08 „Ak by malo prísť k tomu, že by sa žiaci a študenti ocitli v školách, nebude to celoplošné, ale bude to za určitých veľmi prísnych bezpečnostných podmienok,“ povedal minister školstva s tým, že sa bude prihliadať na žiakov, vek, profesionalitu a bezpečnosť učiteľov, spôsob vyučovania či kapacitu. „Je to v štádiu diskusií,“ povedal Branislav Gröhling.

KORONAVÍRUS Zasadá predsviatočná vláda:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:23 Sulík dúfam, že sa začnú otvárať aj obchodné centrá. „Ideálne, keby to bolo už zajtra, pretože by sme nemuseli byplácať kompenzície,“ uviedol. „Nemôžeme boju s koronou podriadiť úplne všetko. Má to devastačné účinky na našu ekonomiku.“

KORONAVÍRUS Zasadá predsviatočná vláda:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:21 Minister hospodárstva Richard Sulík vypracoval v ministerskou spravodlivsti návrh, v ktorom opäť navrhuje financovanie nájmov. Dúfa, že na koaličnej rade, ktorá má byť vo večerných hodinách, jeho návrh prejde. 

Richard Sulík 16. rokovanie vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:15 Minister obrany odvolal riaditeľku akciovej spoločnosti Horezza Miloslavu Slížovú

Minister obrany Jaroslav Naď odvolal predsedníčku predstavenstva a generálnu riaditeľku akciovej spoločnosti rezortu obrany Horezza Miloslavu Slížovú. Dôvodom je nehospodárne nakladanie so štátnym majetkom, konkrétne netransparentný predaj pozemkov vo Vysokých Tatrách. Informovala hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

13:57 Šéf Inštitútu zdravotnej politiky končí

Doterajší generálny riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana končí vo funkcii, potvrdila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Rezort plánuje na túto pozíciu vyhlásiť výberové konanie. „Martin Smatana požiadal o skončenie pracovného pomeru dohodou, jeho pracovný pomer na ministerstve zdravotníctva končí 15. júna. Martinovi Smatanovi ďakujeme za odvedenú prácu a nasadenie a želáme mu všetko dobré v ďalšej profesionálnej dráhe,“ uviedol rezort. 

Martin Smatana
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, )

13:40 Minister Ján Budaj odvolal šéfa SAŽP

Minister životného prostredia Ján Budaj odvolal generálneho riaditeľa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Richarda Müllera. Budaj nariadil preverenie nejasného hospodárenia SAŽP, osobitne uskutočnených objednávok a medializovaného nákupu reklamných predmetov na propagáciu ochrany životného prostredia v sume viac ako 595-tisíc eur. Na miesto generálneho riaditeľa SAŽP ministerstvo vyhlási výberové konanie.

KORONAVÍRUS Zasadá predsviatočná vláda:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:20 Daňovníci majú platiť preddavky na daň z príjmov za výhodnejších podmienok

Vláda na rokovaní schválila, že daňovníci budú platiť preddavky na daň z príjmov v nižšej sume. Nariadenie je súčasťou opatrení na zmiernenie ekonomických dosahov pandémie pre daňové subjekty. Na rokovanie vlády ho predložilo ministerstvo financií z dôvodu, že sa blíži termín splatnosti preddavkov na daň. Nariadenie vlády ustanovuje rozsah a osobitné podmienky platenia preddavkov na daň z príjmov u daňovníkov, ktorí nepodajú vyhlásenie podľa platného zákona.

„Cieľom návrhu nariadenia vlády je umožniť daňovníkom platiť preddavky na daň z príjmov za výhodnejších podmienok na základe podaného daňového priznania,“ uvádza sa v dôvodovej správe. Nariadenie zároveň ustanovuje, že uvedený spôsob stanovenia preddavkov sa nevzťahuje na obdobie, na ktoré platí daňovník preddavky na základe a vo výške určenej rozhodnutím správcu dane o platení preddavkov inak.

13:10 Ministri prichádzajú na vládu. 

Príchody 16. vláda (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:50 Vyhlásenie ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského pred rokovaním vlády. Včera došiel na ministerstvo anonym, ktorý hovoril o zamestnancoch ministerstva a ich pozadí. „Anonymy som nikdy nemal rád, pokiaľ nebude vec závažná, nebudeme to riešiť,“ uviedol a vyzval všetkých, ktorí by mali nejaké informácie, aby prišli k nemu. „Dvere sú otvorené.“ V prípade zaslaného mailu sa skutočnosti overujú a príde k organizačnej zmene do konca júna. 

 

Mičovský pred rokovaním vlády anonym (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:55 Slovensko je momentálne v prvej fáze uvoľňovania ekonomiky. Minister hospodárstva Richard Sulík dlhodobo presadzuje rýchlejšie uvoľňovanie. Druhá fáza by mala začať už budúci týždeň.

11:50 Vláda otvorila v pondelok na konzíliu otázku urýchlenia otvárania prevádzok. Konzílium odborníkov je pripravené už budúci otvoriť všetky prevádzky, v ktorých je možné uplatniť pravidlo jeden zákazník na 25 metrov štvorcových.

11:45 Predseda vlády v parlamente varoval pred príchodom druhej a tretej vlny koronavírusu. „Slovenská ekonomika si nemôže dovoliť druhú a tretiu vlnu koronavírusu, neprežili by sme to,“  uviedol Matovič počas príhovoru pred hlasovaním o dôvere vláde s tým, že nie je možné skokovo uvoľniť opatrenia. „Deväťpercentný pokles ekonomiky nemá v nových dejinách Slovenska obdobu, bude to veľká rana pre zamestnávateľov a zamestnancov," povedal. 

11:35 Premiér vyzval poslancov na potlesk pre zdravotníkov. Zároveň pochválil, že prijaté opatrenia a ich dodržiavanie stoja za tým, že počet infikovaných klesol. „V rozhovore so zahraničnými lídrami sa ma pýtali, že 'ako to robíme?', tak som im zažartoval, že falšujeme štatistiky,“ povedal vtipne Matovič. 

11:30 Premiér Igor Matovič mal dnes v parlamente záverečný prejav pred hlasovaním o dôvere vláde, v ktorom sa venoval aj situácii okolo koronavírusu, slovenskej ekonomike i téme uvoľňovania opatrení. 

Vláda zasadne aj posledný aprílový deň

Posledný aprílový deň popoludní sa druhýkrát tento týždeň zíde vládny kabinet. Rozhodovať bude napríklad o nariadeniach z dielne rezortu pôdohospodárstva, ktoré sa venujú registrácii odrôd pestovaných rastlín a ovocným drevinám.

Ministri prediskutujú aj výsledky videokonferencie európskych lídrov z minulého týždňa, na ktorej Slovensko zastupoval premiér Igor Matovič (OĽaNO), či záverečné účty viacerých rozpočtových kapitol za minulý rok. Očakáva sa, že v priebehu dňa do programu pribudnú ďalšie doteraz nezverejnené body.

Viac o téme: Igor MatovičRokovanie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu