Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Každý desiaty Slovák má alergiu: Spolu s astmou nás ročne stoja takmer 790 miliónov eur

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Každý desiaty Slovák má nejakú alergiu. Ide o najrozšírenejšie chronické ochorenie vo svete a nesprávna liečba ročne pripraví ekonomiku o milióny eur. S alergiou súvisí aj astma a na Slovensku v roku 2018 celkové náklady na obe ochorenia predstavovali takmer 790 miliónov eur. Vyplýva to zo štúdie Róberta Babeľu z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety v Bratislave. Výsledky štúdie predstavil pri príležitosti utorkového Svetového dňa astmy.

Okrem priamych nákladov na diagnostiku a liečbu počítal aj s nepriamymi nákladmi, teda stratou produktivity v práci, nákladmi na práceneschopnosť, invaliditu spôsobenú astmou a ďalšie. Tie pritom tvoria až 91 percent celkových nákladov. „V roku 2018 bolo na alergiu alebo astmu liečených viac ako  807.000 pacientov. Podľa údajov zo zdravotných poisťovní liečba jedného pacienta ročne stojí 450 až 2100 eur. Rôzni autori však odhadujú, že približne 45 percent pacientov na alergiu nikdy nebolo diagnostikovaných a odborne liečených,“ hovorí Babeľa.

Preto podľa neho možno predpokladať, že celkové náklady súvisiace s týmito ochoreniami môžu predstavovať takmer jeden a pol miliardy eur. K zlepšeniu stavu by mohlo podľa neho viesť využívanie adekvátnej cielenej imunoterapie, ktorá lieči príčiny ochorenia. Podľa aktuálnych údajov Všeobecnej zdravotnej poisťovne by to podľa neho viedlo k poklesu priamych nákladov približne o 20 percent.

Každý desiaty Slovák má
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Asi 30 až 60 percent neliečenej alergie vedie k astme,“ hovorí primár Oddelenia klinickej imunológie a alergológie Univerzitnej nemocnice Martin Miloš Jeseňák. Prejavy alergie aj astmy sa podľa neho objavujú v čoraz mladšom veku, dokonca aj u školákov a predškolákov. Alergické zápaly v dýchacích cestách má podľa neho približne polovica dospelých astmatikov. Alergici bývajú častejšie chorí a ich dýchacie cesty sa postupne prestavujú. „Preto je dôležitá skorá diagnostika, skorá a správna liečba,“ pripomína Jeseňák.

Imunoterapia sa podľa neho stále zdokonaľuje, existuje vo forme roztokov pre deti, injekcií a tiež tabletiek. „Napríklad pre alergie na roztoče, ambróziu a trávy už je prístupná veľmi dobrá, účinná a elegantná tabletková liečba,“ hovorí Jeseňák. Alergici sú podľa neho vo všeobecnosti náchylnejší na vírusové ochorenia, či majú riziko ich ťažkého priebehu, avšak rôzne štúdie zatiaľ neukázali, že by alergici boli náchylnejší na chorobu COVID-19.

Viac o téme: AlergiaAstmaBratislavaSlovenskoSvetový deň astmy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu