Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Zasadá krízový štáb: Premiér hovorí o vážnych opatreniach! Povolili maturity aj štátnice

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Úrad Vlády SR)

BRATISLAVA - Na Úrade vlády momentálne zasadá ústredný krízový štáb, ktorý sa zaoberá viacerými problémami. Jednou z najväčších otázok je momentálne to, či opatrenia uvoľňovať, alebo nie. Nepohodnú sa na tom ani premiér Igor Matovič a minister hospodárstva Richard Sulík. Profesor Vladimír Krčméry pred rokovaním krízového štábu uviedol, že školy by sa mali otvárať.

  • na Ústrednom krízovom štábe momentálne rokujú jeho členovia, prítomní sú aj ministri a premiér
  • slovenská ekonomika sa kvôli pandémii koronavírusu prepadne o viac ako 7 %
  • premiér matovič uviedol, že sa na krízovom štábe budú zaoberať veľmi vážnymi opatreniami
  • hlavný hygienik povolili konanie maturít, štátnic či prijímacích skúšok

VIDEO Minister školstva o povolení maturít a štátnic

Krízový štáb bude rokovať neskoro do noci. Tlačovka k výsledkom bude zajtra ráno. 

18:55 Sulík tiež povedal, že cez koaličnú radu neprešiel návrh na preplácanie nájmov pre predajne či reštaurácie, ktoré musia byť zavreté. Dúfa, že sa o tom ešte bude rokovať a hovorí. „Nejde o definitívne rozhodnutie,“ uviedol. 

18:45 Richard Sulík počas prestávky v zasadnutí krízového štábu uviedol, že sa hlavného hygienika pýtali, koľko prípadov infikovaných predavačiek evidujú, prípadne, koľko ľudí sa nakazilo v predajni. „Čísla sú buď nulové rovno, alebo veľmi zanedbateľné. Preto dúfam, že dôjde k otvoreniu predajní aspoň v pondelok. Dúfam, že aspoň tu sa pohneme,“ povedal s tým, že stále trvá na tom, že predajne mali byť otvorené už včera. 

Sulík krízový štáb (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

17:55 Pozrite si, aké opatrenia musia školy dodržať v spojitosti s vykonaním matúr, štátnic či prijímačiek >>

17:45 Veronika Remišová o inteligentnej karanténe

Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová pred krízovým štábom uviedla, že riešia inteligentnú karanténu. „Systém je už takmer pripravený. Brzdí ho však úrad pre ochranu osobných údajov, ktorému šéfuje človek neslávne spájaný s Kočnerom,“ kritizovala Remišová s tým, že prekážky robia štátne orgány. „Od nich by sme potrebovali pomocnú ruku, aby sa tieto aplikácie mohli spustiť a nie hľadať prekážky, aby sa to nedalo spustiť.“ 

Remišová krízový štáb (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:17 Konkrétny termín maturít rezort ešte nevie. V priebehu budúceho týždňa by chceli oznámiť, kedy a ako sa budú realizovať prijímacie skúšky. O týždeň neskôr by mali informovať o podrobnostiam k maturitám. 

16:15 Personálne, technické a hygienické možnosti sa budú zisťovať u viac ako 600 škôl. „Musíme zistiť, či je možné zabezpečiť tieto opatrenia,“ uviedol šéf rezortu školstva. 

KORONAVÍRUS Zasadá krízový štáb:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:14 Prijímacie skúšky a maturity sa budú konať v inom režime. „Už zajtra sa na jednej z bratislavských škôl budú konať prijímačky online. Samozrejme, nedá sa to na každej škole, ale budeme hľadať spôsoby, ako sa to môže konať,“ uviedol Gröhling. Čo sa týka maturity, aj tam sa uvažuje nad rôznymi formami. „Rátajme s maturitami a rátajme s tým, že sa bude meniť forma a obsah,“ povedal Gröhling s tým, že zažijeme maturity, aké nepoznáme. 

KORONAVÍRUS Zasadá krízový štáb:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:11 Minister školstva Branislav Gröhling túto informáciu potvrdil. Druhým krokom je zistiť, či sa dajú opatrenia realizovať na všetkých školách v danom čase a v danom termíne. „Chcel by som poprosiť verejnosť, žiakov aj učiteľov, aby boli ústretoví,“ uviedol. 

16:02 Povolili maturity a štátnice

Hlavný hygienik Ján Mikas vydal nariadenie, na základe ktorého povolil maturity a prijímacie skúšky na stredné školy. Budú však za prísnych nariadení.

15:40 Premiér Matovič uviedol, že na krízovom štábe sa bud ú zaoberať ďalšími opatreniami. „Budú veľmi vážne,“ uviedol.

KORONAVÍRUS Na krízovom štábe sa budú zaoberať vážnymi opatreniami (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:32 Peter Pollák pred krízovým štábom povedal, že už otestovali približne 110 rómskych osád, z toho sa koronavírus potvrdil v štrnástich. 

Pollák krízový štáb (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:25 Štátny tajomník rezortu zahraničia uviedol, že by sa mohlo otvoriť viac hraničných priechodov s Maďarskom. Okrem toho chcú navrhnúť zmeny v návratoch Slovákov. Registrovať by sa mali 72 hodín vopred v prípade, že majú záujem sa vrátiť. Chcú tak zabrániť tomu, aby sa opakovala situácia z Veľkej noci, kedy bolo množstvo ľudí na hraniciach a dlho čakali na odvoz do karanténnych stredísk.

Klus krízový štáb (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:00 Od tretej zasadá ústredný krízový štáb, no nie sú na ňom prítomný členovia konzília odborníkov ani členovia permanentného krízového štábu. 

Podľa Krčméryho by sa deti mali vrátiť do škôl

Vladimír Krčméry pred rokovaním krízového štábu uviedol, že deti by sa pomaly mohli vrátiť do škôl a škôlok. Dôležité by to pre ne bolo z psychologického hľadiska, aby sa dostali do iného prostredia. Rovnako by bolo dôležité podľa neho aj to, že rodičia, ktorí sú kvôli deťom doma, by sa mohli vrátiť do zamestnania. „Musíme ich dostať z OČR, lebo ich budeme potrebovať,“ vyjadril sa na adresu zdravotníkov, ktorí sú doma s deťmi. 

Krčméry krízový štáb (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nedefinoval však, kedy by sa mali školy otvárať. Pripomenul, že niektoré krajiny už k otváraniu škôl už pristúpili. Otázkou je skôr podľa neho to, ktoré stupne budú otvárať ako prvé. „Univerzity a gymnáziá by mali byť posledné,“ povedal odborník. Krčméry sa vyjadril aj k situácii v DSS v Pezinku. Podľa neho je prirodzené očakávať, že choroba prepukne medzi rizikovými osobami. Situácia je podľa neho pod kontrolou. „Z času na čas pribudne skok a zase sa tá situácia znormalizuje. Je to normálna súčasť každej epidémie,“ dodal. 

Viac o téme: Igor MatovičRichard SulíkKoronavírusústredný krízový štáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu