Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Sulík naškriabal nevyčerpané eurofondy na pomoc podnikateľom: Spolieha sa na pákový efekt

Richard Sulík využije zvyšné eurofondy na pomoc podnikateľom. Chce ich však znásobiť cez banky. Zobraziť galériu (5)
Richard Sulík využije zvyšné eurofondy na pomoc podnikateľom. Chce ich však znásobiť cez banky. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister hospodárstva a vicepremiér pre ekonomiku Richard Sulík zvolal tlačovú konferenciu aj dnes. Rozprávať bude predovšetkým o presunutí nevyčerpaných eurofondov ako pomoc pre podnikateľov. Šéf rezortu hospodárstva hovorí o tzv. pákovom efekte, ktorý urobia banky a tým znásobia finančnú pomoc podnikateľom. Pripomína ale, že ide o dodatočnú pomoc.


VIDEO Tlačová konferencia Richarda Sulíka:

Minister hospodárstva Sulík chce zachrániť podnikateľský sektor eurofondami (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


"Slovensko potrebuje pomoc v týchto ťažkých časoch. Nevieme, ako sa to bude vyvíjať. Ekonomika je vo veľmi ťažkých problémoch," začal Sulík a opäť si neodpustil komentár, že predajne sú nezmyselne zavreté. Mnoho opatrení už podľa neho vláda schválila a už sú na ceste. "Moje presvedčenie je, že minister sociálnych vecí to má dobre rozbehnuté," adresoval Sulík kompliment Milanovi Krajniakoví.

KORONAVÍRUS Sulík naškriabal nevyčerpané
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Úvery pre podnikateľov za milióny eur

"Vláda pripravuje 500 miliónov eur na preklenovacie úvery pre banky a podnikateľov," potvrdil Sulík. "Zobrali sme prakticky všetky voľné peniaze pod gesciou ministerstva hospodárstva a presunuli sme ich na túto pomoc, kde sa bude angažovať aj investičný holding," hovorí Sulík a prízvukuje aj tzv. pákový efekt. Prvá vlna bude obsahovať 100 miliónov nevyčerpaných eurofondov. "Banky z toho vedia spraviť 250 miliónov eur, ktoré vieme prakticky okamžite poskytovať firmám ako pomoc," hovorí Sulík.

KORONAVÍRUS Sulík naškriabal nevyčerpané
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pákový efekt má násobiť finančnú pomoc

Do výzvy sa podľa neho zapojilo 9 bánk. Tieto si vedia zažiadať o pomoc, medzi prvými je podľa Sulíka Slovenská sporiteľňa. Ďalšia pomoc by mala obsahovať až 220 miliónov eur. Po dotiahnutí ďalších vecí si Sulík vie predstaviť konečnú sumu, ktorá ďaleko presiahne 500 miliónov eur.

Sulík predpokladá, že firmy by mohli cez SLSP žiadať o pomoc už od pondelka. Ján Rudolf sekunduje Sulíkovi na tlačovke. Expert na eurofondy hovorí, že ide o eurofondy z erudovanej infraštruktúry a ide o bezúročné pôžičky. "Maximálna pôžička bude 1,2 milióna eur, ak splní podmienky," hovorí Ján Rudolf s tým, že ide o 4-ročné pôžičky vrátane 12-mesačného odkladu. Zároveň potvrdil, že tieto peniaze by sa mali neskôr vrátiť a stať sa majetkom štátu.

KORONAVÍRUS Sulík naškriabal nevyčerpané
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Obchody chce otvoriť a odvoláva sa na stretnutie ekonómov

K cestovným kanceláriám Sulík uviedol, že na nich si šetria samostatný čas. "Toto naozaj nie je jednoduché riešenie, rovnako ako tieto eurofondy. Je to komplikovanejšie ako atómová fyzika," posťažoval sa minister. Dúfa tiež, že predajne budú otvorené od pondelka. Dodáva, že po stretnutí ekonómov sa všetci mali zhodnúť, že je čas, aby sa začalo s oživovaním ekonomiky. Na tomto stretnutí bol dnes aj premiér Igor Matovič.

KORONAVÍRUS Sulík naškriabal nevyčerpané
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Sulík zároveň očakáva, že zvyšných deväť bánk avizovanú pomoc podpíše čím skôr. Zdôrazňuje však, že týmito peniazmi nemajú byť zachraňované firmy, ktoré boli v ťažkostiach už pred "koronakrízou", ale tým, ktoré postihli ťažkosti kvôli uzavretiu prevádzok kvôli šíriacej sa infekcii. Podnikatelia by mali žiadať o program "anitikorona záruka". "Úradníci by už potom mali vedieť o čo ide," dodal šéf rezortu.

Viac o téme: Tlačová konferenciaEurofondyRichard SulíkKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu