Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Spišský boj s koronavírusom: Známa firma v ROZHOVORE odhaľuje, ako zmenila výrobu

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Nestville Distillery)

HNIEZDNE - Koronavírus ovplyvňuje nielen našu zdravotnú situáciu, ale aj tú ekonomickú. Mnohé fabriky buď prepúšťajú, znižujú platy alebo pozastavili výrobu. Sú však aj subjekty, ktoré v snahe o boj s novým nepríjemným fenoménom zvolili inú stratégiu a čiastočne zmenili výrobu. Medzi takými spoločnosťami je aj známa fabrika na Spiši pod názvom Nestville, ktorá sa venuje výrobe populárnych liehovín. Súčasná situácia ju však pritlačila k spomínanej zmene a viac sa dozviete v rozhovore s marketingovým riaditeľom spoločnosti Michalom Rusiňakom.

Niektorí možno už dlhšie vedia, že Nestville Distillery ako liehovar v obci Hniezdne sa venuje predovšetkým produkcii rôznych alkoholických nápojov, medzi inými aj známej whiskey. V súčasnosti ste takpovediac prepli výrobu na produkciu univerzálneho čistiaceho prípravku Burbegel. Prešli ste na túto výrobu kvôli hrozbe šíriaceho sa koronavírusu?

Áno, máte pravdu, prioritne sa venujeme výrobe prvej slovenskej whisky Nestville a aj v týchto ťažkých časoch sme veľmi radi, že naši zákazníci nestratili záujem o tento jedinečný produkt a stále ho z obľubou vyhľadávajú. Výrobu dezinfekčných prostriedkov sme vyvíjali už dlhšiu dobu, ale nikdy sme tomu neprikladali takú dôležitosť ako teraz. Aktuálna situácia nám nie je ľahostajná a sme veľmi radi, že vieme aj takýmto spôsobom pomôcť Slovensku chrániť sa pred týmto neviditeľným zlom, aj keď sme museli značnú časť našej výroby preorientovať na výrobu dezinfekčných prostriedkov.

Kedy ste sa rozhodli k tejto zmene pristúpiť?

Od momentu, keď bola naša krajina zasiahnutá koronavírusom, tak sme sa začali venovať tejto problematike prioritne, aby sme čo najskôr dokázali zareagovať a pomôcť tak zastaviť šírenie tohto vírusu.

KORONAVÍRUS Spišský boj s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nestville Distillery)

V akom pomere vyrábate tento prostriedok oproti ostatným konzumným liehovinám?

V momentálnej situácii by sa dalo povedať, že viac ako 40% produkcie tvoria dezinfekčné prostriedky.

Je tento prostriedok žiadaný len doma, alebo ho exportujete aj do iných krajín?

O tento produkt je mimoriadny záujem na domácom trhu, kde ho v súčasnosti distribuujeme. Pandémiou je zasiahnutý celý svet a dezinfekčných prostriedkov je momentálne nedostatok na všetkých trhoch, a preto nevylučujeme predaj aj do zahraničia v budúcnosti.

KORONAVÍRUS Spišský boj s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nestville Distillery)

Napríklad také Taliansko či Francúzsko alebo Španielsko sú v kritickej situácii z pohľadu čoraz väčšieho počtu nakazených. Exportujete tento tovar aj tam?

Nie, momentálne tento produkt nedistribuujeme do týchto krajín.

Dá sa povedať, že týmto krokom prispievate z oblasti Spiša k boju proti tomuto novému fenoménu v podobe Covid-19?

Áno, snažíme sa distribúciu výrobkov v čo najväčšej miere prerozdeliť tak, aby sa produkt dostal čo najskôr k tým, ktorí to najviac potrebujú. V rámci nášho regiónu sme sa rozhodli nezištne pomôcť obyvateľom mesta Stará Ľubovňa a obyvateľom okolitých obcí, ktoré katastrálne susedia s obcou Hniezdne tým, že sme darovali takmer 28 tisíc litrov BURBEGELU PLUS – dezinfekčného prostriedku pre každého jedného občana.

Výroba dezinfekčného prostriedku v továrni Nestville
Zobraziť galériu (5)
Výroba dezinfekčného prostriedku v továrni Nestville  (Zdroj: Nestville Distillery)

Dokedy plánuje fabrika pokračovať v takejto výrobe prostriedku?

Boli by sme veľmi radi, ak by sme výrobu dezinfekčných prostriedkov mohli minimalizovať a vrátiť sa k pôvodným plánom spoločnosti, ale všetko bude závisieť od aktuálnej situácie na Slovensku a v zahraničí. Ale verte nám, že oveľa radšej by sme na trh uvádzali novinky z dielne Nestville Whisky ako dezinfekčné prostriedky.

Máte nejakú spätnú väzbu na túto zmenu produkcie? Sú ľudia spokojní, že ste viac-menej pokryli ten nedostatok antibakteriálnych prostriedkov na slovenskom trhu, ku ktorému v týchto dňoch dochádza?

Máme veľmi veľa pozitívnych ohlasov k dezinfekčným prostriedkom, keďže je to nedostatkový tovar, tak si to ľudia dokážu oceniť ešte viac a my sme radi, že aj takouto formou pomáhame zamedzovať šírenie tohto neviditeľného zla.

Je výroba tohto prostriedku finančné náročnejšia ako produkcia doteraz bežných liehovín?

Dostupnosť surovín je v tomto prípade oveľa väčší problém. Celý svet je momentálne zasiahnutý pandémiou a to sa samozrejme pretavuje aj do výroby. Dopyt po jednotlivých surovinách a komponentoch je veľmi veľký, a preto potrebujeme vyvinúť enormné úsilie na to, aby sme dokázali zabezpečiť suroviny v požadovanom množstve a čase.

KORONAVÍRUS Spišský boj s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nestville Distillery)

Ako ovplyvňuje vašu ekonomiku súčasná situácia? Pociťujete z tohto hľadiska nejaký typ ohrozenia vo forme prepúšťania či znižovania platov?

Niektoré naše prevádzky musia byť zatvorené ako napríklad Expozícia Nestville Distillery, kde návštevníkom ukazujeme tajomstvo výroby prvej slovenskej whisky Nestville. V aktuálnej situácii nevieme odhadnúť, ako dlho budú niektoré časti Nestville Parku zatvorené, ale veríme že to dokážeme prekonať. Ceníme si každého jedného zamestnanca, a preto hľadáme všetky možnosti, aby sme nemuseli nikoho prepustiť.

Bolo rozhodnutie prejsť na výrobu čistiaceho prostriedku pod nátlakom vlády, alebo by ste tento krok urobili časom aj tak?

Dalo by sa povedať, že za rýchlosťou, akou sme zareagovali, je celospoločenský záujem. Nie vždy je jednoduché pripraviť a vyrobiť nejaký výrobok, ale v tomto prípade ide o bezpečnosť každého jedného z nás a to je ten najväčší motivátor, ktorý vás ženie vpred.

Viac o téme: SpišKoronavírusHniezdneNestville
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu