Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ustanovujúca schôdza: Poslanci zložia sľub, bude sa voliť vedenie parlamentu a členovia výborov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady SR (NR SR) budú novozvolení poslanci skladať ústavou predpísaný sľub do rúk končiaceho predsedu NR SR Andreja Danka (SNS), čím sa formálne ujmú mandátov. Plénum si tiež zvolí vedenie parlamentu a výborov, do ktorých rozdelí jednotlivých poslancov. Ustanovujúcu schôdzu NR SR zvoláva prezident Slovenskej republiky tak, aby sa uskutočnila do 30 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov parlamentných volieb.

Vyplýva to zo zákona Národnej rady Slovenskej republiky o rokovacom poriadku NR SR. Ak prezident túto schôdzu nezvolá, parlament sa zíde na tridsiaty deň po vyhlásení výsledkov volieb. Parlamentné voľby sa na Slovensku konali v sobotu 29. februára, výsledky boli známe v nedeľu 1. marca. Ustanovujúca schôdza by sa teda mala uskutočniť najneskôr 31. marca.

Poslanec skladá na ustanovujúcej schôdzi parlamentu sľub tak, že po verejnom prečítaní textu sľubu položí pravú ruku na ústavu, povie slovo „sľubujem“ a podá ruku doterajšiemu predsedovi národnej rady. Poslanec svojím podpisom potvrdí zloženie sľubu, následne sa oficiálne ujíma svojej funkcie a začína vykonávať svoj mandát.

Ďalšou povinnosťou národnej rady je schválenie volebného poriadku, v ktorom sa upravia podrobnosti o hlasovaní a o voľbách na ustanovujúcej schôdzi. Tento volebný poriadok sa uplatní aj počas celého volebného obdobia.

V najvyššom zákonodarnom orgáne Slovenskej republiky sa okrem funkcie predsedu parlamentu volia aj jeho štyria podpredsedovia, pričom ako býva zvykom, jeden post podpredsedu prináleží opozícii. Šéfa zákonodarného orgánu volia poslanci v tajnom hlasovaní a musí získať nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov. Do zvolenia nového predsedu parlamentu riadi schôdzu doterajší predseda NR SR. V pléne sa vytvoria aj poslanecké kluby jednotlivých politických strán a taktiež sa obsadia funkcie predsedov a členov parlamentných výborov.

Po úvodnom zasadnutí parlamentu podá končiaca vláda do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej demisiu. Tá vzápätí vymenuje novú vládu na čele s lídrom hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igorom Matovičom. Nový kabinet potom musí do 30 dní predstúpiť pred parlament s programovým vyhlásením a získať dôveru nadpolovičnej väčšiny snemovne.

Na základe výsledkov parlamentných volieb z 29. februára sa do NR SR dostalo celkovo šesť politických strán a hnutí. Líder víťazného hnutia OĽaNO Igor Matovič dostal 4. marca od prezidentky poverenie na zostavenie vlády. V piatok sa Matovič definitívne dohodol s hnutím Sme rodina a stranami Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí. V parlamente tak bude budúca štvorkoalícia disponovať ústavnou väčšinou - 95 poslaneckými mandátmi. Strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) a Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) budú v pléne pôsobiť v role opozície.

Termín ustanovujúcej schôdze parlamentu zatiaľ prezidentka neurčila. Môže ho ovplyvniť aj vývoj situácie okolo koronavírusu. Budova NR SR je navyše aktuálne v núdzovom režime. Vstup je povolený len oprávneným osobám, zamestnancom NR SR a poslancom zákonodarného orgánu.

Viac o téme: ParlamentSľubPrezidentkaUstanovujúca schôdzaBratislavaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu