Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Do začlenenia sociálne ohrozených skupín treba investovať 263 miliónov eur, odporúčajú analytici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štát by mal postupne investovať do začlenenia sociálne ohrozených skupín obyvateľov do spoločnosti takmer 263 miliónov eur. Vyčleňovanie niektorých skupín obyvateľstva totiž predstavuje mrhanie ľudským potenciálom, pričom ich inklúziu treba vnímať ako návratnú investíciu, ktorá posilní hrubý domáci produkt a verejné financie. Vyplýva to zo záverečnej správy revízie výdavkov na skupiny ohrozené chudobou alebo sociálnym vylúčením, ktorú vypracoval Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) na Ministerstve financií SR.

Dve tretiny navrhovaných výdavkov majú smerovať do vzdelávania detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Na vzdelávanie na základných a stredných školách má ísť 90,5 milióna eur, do predprimárneho vzdelávania 78,2 milióna eur a na ranú starostlivosť necelých 5 miliónov eur. Analýza tak kladie dôraz na deti. "Investície v detstve a preventívne opatrenia majú oveľa vyššiu účinnosť ako kompenzačné opatrenia v neskorších fázach života," uvádza sa v materiáli.

Investície do vzdelávania na základných a stredných školách sa majú zamerať na posilnenie personálnych kapacít pre inklúziu detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Na tento účel má ísť 75 miliónov eur, čo je takmer 30 % z celkového objemu prostriedkov vyčíslených na začlenenie sociálne ohrozených skupín do spoločnosti. Ďalších takmer 41 miliónov eur sa má vynaložiť na posilnenie personálnych kapacít pre inklúziu na materských školách.

Analytici ÚHP tiež odporúčajú investovať 35 miliónov eur do kapacít a debarierizácie materských škôl. Na podporu bývania a infraštruktúru pre sociálne ohrozené skupiny obyvateľov by mal štát vynaložiť 51,6 milióna eur, na podporu zamestnávania a sociálnu politiku 28,7 milióna eur, na podporné programy v marginalizovaných rómskych komunitách 7,5 milióna eur a na oblasť zdravotníctva 1,4 milióna eur. Väčšina prostriedkov na politiku trhu práce a sociálnu politiku by mala smerovať na zvýšenie a rozšírenie pomoci v hmotnej núdzi.

V oblasti politiky trhu práce a sociálnej politiky správa poukazuje na to, že úrady práce nedostatočne efektívne identifikujú znevýhodnených nezamestnaných. Najchudobnejší uchádzači sú nadmerne umiestňovaní na aktivačné práce, ktoré sú neefektívne. Analytici tiež poukazujú na to, že sa kladie priveľký dôraz na chránené zamestnávanie zdravotne postihnutých.

Za problém považujú aj to, že integráciu osamelých rodičov na trhu práce obmedzuje slabá dostupnosť jaslí, ako aj materských škôl. "Príjem chudobných rodín s deťmi zaostáva za hranicou rizika chudoby viac ako v iných krajinách," uvádza sa v správe. Pomoc v hmotnej núdzi na Slovensku podľa analytikov patrí k najnižším v Európskej únii a časom sa vzďaľuje od stredného príjmu v hospodárstve.

Revízia výdavkov na skupiny ohrozené chudobou alebo sociálnym vylúčením sa zamerala aj na potenciálne úspory v tejto oblasti, ktoré by mohli dosiahnuť 13,7 milióna eur. Malo by ísť o obmedzenie alebo zrušenie menej efektívnych nástrojov v oblasti vzdelávania a trhu práce.

Viac o téme: AnalyticiSlovenskoÚtvar hodnoty za peniazeSociálne ohrozené skupiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu