Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pytliakov potrestali doživotím: Zavraždili ochrancu antilop

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KARAGANDA - Trest doživotného väzenia uložil v piatok súd v kazašskom meste Karaganda trom pytliakom za to, že ubili na smrť pracovníka štátnej ochranárskej organizácie, ktorý mal na starosti ochranu ohrozeného druhu antilop. Trojicu v ostro sledovanom procese usvedčili z vraždy, pokusu o vraždu a nezákonného lovu, informovala tlačová agentúra AFP.

Skupina pytliakov vlani v januári napadla dvoch strážcov prírody v službe, na čo jeden z nich, 52-ročný Jerlan Nurgalijev, podľahol zraneniam v nemocnici. Udalosť šokovala kazašskú verejnosť a upriamila pozornosť na rozmáhajúce sa pytliactvo v tejto stredoázijskej krajine, ktorá je domovom najväčšej svetovej populácie antilop druhu sajga.

Ďalšieho strážcu prírody zastrelili v júli, keď sa pokúsil pytliakov zadržať. Kazašské orgány následne zatkli a obvinili celkove siedmich mužov, nad ktorými teraz súd vyniesol verdikt. Okrem spomínanej trojice potrestal aj zvyšných štyroch obvinených, ktorí majú stráviť vo väzení šesť rokov za nezákonný lov.

Zavraždený ochranár Nurgalijev je v Kazachstane uctievaný ako národný hrdina. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev ešte vlani prisľúbil, že zakročí proti pytliactvu, ktoré označil za "veľmi nebezpečnú formu organizovaného zločinu". Dôležitým trhom pre rohy samcov sajgy je Čína, kde sú vysoko cenené ako súčasť tradičnej medicíny, pripomenula AFP.

 

Viac o téme: VraždaTrestPytliaciDoživotieAntilopyKaraganda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu