Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Začal sa veľký lov na medvede, varujú ochranári! Toto sú miesta na Slovensku, kde vládne strach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Lesoochranárske zoskupenie VLK, Getty Images, )

TULČÍK - Vo viacerých obciach a mestách už zaznelo upozornenie na výskyt medveďov. Muži zákona i ochranári prednedávnom vyzvali k mimoriadnej opatrnosti obyvateľov Košarísk, Častej, Pezinka či Senice. V oblasti Tatier, kde je ich ďaleko viac, sa pod taktovkou Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, diskutovalo o odlove.

„VLK musí v záujme lesov a zvierat makať aj v letných horúčavách. Frontálny útok na odstrel medveďov sa práve začal,“ znie stanovisko Lesoochranárskeho zoskupenia VLK k snímke, ktorú si lesoochranári zavesili na svoju sociálnu sieť.

Snímka zachytáva tabuľu, z ktorej obsahu vyplýva, koľko šeliem sa kde nachádza. A práve o tom, či jedince predstavujú hrozbu a budú odstrelené, sa rozhodovalo na jednotlivých konaniach.

Lesoochranárske zoskupenie VLK.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Lesoochranárske zoskupenie VLK)

Odlov medveďa je však možný iba na základe výnimky Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR alebo rozhodnutia zásahového tímu Štátnej ochrany prírody SR. V reakcii pre topky.sk to podotkol hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák s tým, že MŽP v tomto roku eviduje 23 takýchto žiadostí. „Každou žiadosťou o udelenie výnimky z druhovej ochrany sa ministerstvo zo zákona zaoberá. Vtedy prebieha konanie, do ktorého sa daná nezisková organizácia zapája,“ doplnil. 

Uvedené zdôraznil na margo rozpisu konaní, na ktorých sa preberal odstrel medveďov. „MŽP nemôže komentovať tabuľu, ktorá sa zrejme nachádza v kancelárii neziskovej organizácie. Avšak z obsahu pravdepodobne vyplýva, že ide o dátumy, do ktorých VLK podá svoje stanoviská, keďže sa často vyskytuje v konaniach ako jedna zo strán.“


Čítajte aj: POZOR na medvede v Malých Karpatoch: Bol videný ďalší, výzva na mimoriadnu opatrnosť


Zverejnený rozpis konaní neostal bez povšimnutia. Laická verejnosť voči nemu vyjadrila kladné i záporné reakcie.    

Azda najhodnotnejšia bola Františkova otázka. „Čo by ste odkázali Očovanom, ktorým sa posledné noci medveď prechádza pravidelne po ulici? Osobne by som rád argumentoval za medveďa, avšak chce to nejaké seriózne body do diskusie proti strachu a emóciám ľudí, ktorí sa proste jednoducho boja,“ dožaduje sa spätnej väzby muž.

Údaj na tabuli totiž hovorí, že v Očovej sa majú vyskytovať štyri šelmy. „Odpoveď je jednoduchá. Rozumieme tomuto problému. Minulosť ale ukázala, že strieľanie tento problém vytvára a nie, že rieši. Takže navrhujeme úplne iné a skutočne účinné riešenia. Tie ale nechcú poľovníci realizovať, preto je v okolí Očovej niekoľko stoviek krmovísk, ktoré lákajú medvede, aby boli problémy a dôvody na streľbu,“ skonštatoval VLK.  

Začal sa veľký lov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Šelmy si zvykli chodiť vyberať odpadkové koše

Ministerstvo pravidelne upozorňuje, že systémovým riešením je nedávať medveďom dôvod prichádzať do ľudskej blízkosti. A apeluje najmä na zaistenie komunálneho odpadu, či odpadu z reštaurácií. „Práve dôkladné zabezpečenie komunálneho odpadu je kľúčovým a koncepčným riešením, pri ktorom existuje predpoklad, že sa podstatným spôsobom zníži počet nežiaducich stretov medveďa a človeka,“ doložil Ferenčkák.

Medveď hnedý je chránený živočích podľa zákona o ochrane prírody a krajiny, ako aj v zmysle európskej legislatívy.

V súčasnosti osídľuje všetky biotopy. Veľkosť populácie medveďa v rokoch 2013 až 2014 odhadli na 1256 jedincov. Sčítanie sa robilo na základe analýz DNA zo vzoriek trusu alebo srsti.

 „Veľkosť populácie možno teraz pokladať za stabilizovanú, bez väčších výkyvov v početnosti,“ skonštatoval pre TASR Marián Hletko zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody SR.

Začal sa veľký lov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jim Urquhart, File)

Medveď, postrach poľnohospodárov

Medveď spôsobuje škody na včelstvách, ovciach a kozách, hovädzom dobytku, poľnohospodárskej úrode, drevinách v záhradách a ovocných sadoch. „Zmeny v krajine spôsobené rozšírením pestovania poľnohospodárskych plodín atraktívnych pre medveďa, napríklad kukurice, viedli v ostatných dvoch desaťročiach aj k zmene vo výške škôd na uvedených komoditách. Pokiaľ v minulosti prevažovali škody v živočíšnej výrobe na ovciach a kozách a na poľnohospodárskych plodinách boli nižšie, dnes je situácia opačná,“ uviedol Hletko.

V roku 2005 boli za škody na ovciach a kozách vyplatené náhrady vo výške 20.771 eur. Pred dvoma rokmi to už bolo iba 5154 eur. Vyplatené náhrady za škody v rastlinnej výrobe v roku 2005 boli 2040 eur, pred dvoma rokmi to bolo už 67.835 eur. Škody na včelstvách v roku 2017 predstavovali 23.594 eur.

Viac o téme: Medveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu