Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Keď pri Očovej začnú brechať psy, ľudí zomkne hrôza: FOTO desivého dôkazu, Ján sa bojí najhoršieho

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jozef Poliak, FB/Očová, Getty Images, )

OČOVÁ - O večerné divadlo majú už asi dva týždne postarané obyvatelia jednej z najfrekventovanejších ulíc v Očovej v okrese Zvolen. Pravidelne okolo desiatej tam totiž prichádza vedľajšou poľnou cestou asi stokilový medveď, ktorý si zrejme hľadá potravu. Na toto "predstavenie" sa z okien rodinných domov pozerajú desiatky ľudí. Tamojší starosta pre topky.sk však potvrdil desivú skutočnosť, ktorá sa zhoduje s monitoringom Lesoochranárskeho zoskupenia VLK.

„Keď začnú brechať psy v okolí, vieme, že už ide. Ľudia sú hneď na oknách. Medveď chodí k stromom s ovocím, ktoré sú popri ceste. Už sa nám to ale zdá príliš nebezpečné, keďže pri križovatke je aj autobusová zastávka a večer a skoro ráno odtiaľ chodí veľa ľudí. Navyše ľudia, ktorí sa na medveďa chodia dívať, môžu pokrikmi vyvolať aj nejakú jeho nebezpečnú reakciu,“ povedal TASR Ján Pohorelec, ktorý býva v dome hneď naproti ceste, po ktorej dravec večer prichádza.

Podľa iného obyvateľa dediny hneď niekoľko medveďov videli ľudia pri tamojšom letisku. „Chlap, ktorý bol u nás, povedal, že medveďa, ktorý mohol mať aj 200 kilogramov, videl ráno na poli pri susednom Sebedíne,“ pripomenul Pohorelec.

Ján Pohorelec starší ukazuje cestu, odkiaľ do Očovej prichádza každý večer medveď.
Zobraziť galériu (5)
Ján Pohorelec starší ukazuje cestu, odkiaľ do Očovej prichádza každý večer medveď.  (Zdroj: TASR/Jozef Poliak)

Topky.sk sa so žiadosťou o stanovisko obrátili na starostu Očovej. Ján Senko nám výpoveď miestneho potvrdil a dodal, že obec o súčasnom pohybe medveďa informovala ochranárov i ministerstvo životného prostredia. „V obci na základe hlásenia od občanov momentálne registrujeme 4 miesta pohybu medveďa hnedého,“ spresnil starosta. Ním uvedený počet sedí s monitoringom Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, ktoré pred pár dňami zverejnilo informáciu, že diskutovalo o odlove šeliem.  


Súvisiaci článok: Začal sa veľký lov na medvede, varujú ochranári! Toto sú miesta na Slovensku, kde vládne strach


Podľa starostových slov bol medveď videný v časti Aladár, ktorá je vzdialená od centra obce cca 5 km a vedie k nej cesta nad letiskom. Ďalej v blízkej vzdialenosti od obce v časti Kurieny, na ulici J. R. Poničana v intraviláne obce, kde sa pohyboval už niekoľkokrát a je zaznamenaný na videách i fotopasci, ktorými disponujú občania aj vedenie Poľovníckeho spolku Očová. A už niekoľko rokov registrujú pohyb nie jedného medveďa i obyvatelia v časti Očová - Obchoditá, ktorá sa nachádza na okraji CHKO Poľana.

Šelma dokonca zničila aj úle na súkromnom pozemku v dvorovej časti objektu. „Momentálne rozbité úle v Očovej na dvore rodinného domu. Vedenie obce a miestni poľovníci urobili maximum v oblasti monitorovania lesného návštevníka. Na rade sú opatrenia zo strany kompetentných úradov,“ napísal minulý týždeň na sociálnej sieti v skupine Očová člen Slovenskej poľovníckej komory.   

Snímka zachytáva zničený úľ. Je na nej vidieť aj medvedia stopa.
Zobraziť galériu (5)
Snímka zachytáva zničený úľ. Je na nej vidieť aj medvedia stopa.  (Zdroj: FB/Očová)

Ako nám priblížil Senko, „vedenie obce je v kontakte s vedením poľovníckeho spolku a vzájomne sa informujeme o aktuálnej situácii. Obec o súčasnom pohybe medveďa informovala aj ministerstvo ŽP - odbor ochrany prírody a krajiny, Štátnu ochranu prírody SR v Banskej Bystrici, OR Policajného zboru vo Zvolene, Správu CHKO Poľana Zvolen, ako aj Okresný úrad vo Zvolene - odbor starostlivosti o životné prostredie.“ 

Snímka dokumentuje vzniknutú škodu na súkromnom pozemku, ktorú zapríčinil medveď.
Zobraziť galériu (5)
Snímka dokumentuje vzniknutú škodu na súkromnom pozemku, ktorú zapríčinil medveď.  (Zdroj: FB/Očová)

Minulý týždeň sa uskutočnilo aj rokovanie pracovníkov Riaditeľstva Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR a pracovníkov ŠOP SR, Správy CHKO Poľana za účelom nadstavenia ďalších postupov ohľadom výskytu medveďa v Očovej. Na stretnutí bol dohodnutý postup, podľa ktorého sa má vykonávať intenzívny monitoring medveďa hnedého v obci vo večerných a nočných hodinách za účasti pracovníkov ŠOP SR, Správy CHKO Poľana s cieľom identifikovať, respektíve označiť problémového jedinca.

„V spolupráci s predstaviteľmi obce sa majú vymedziť takzvané „zóny ticha“, v ktorých bude zabezpečená minimalizácia pohybu obyvateľov v neskorých večerných a nočných hodinách. Toto odporúčanie bude vydané za účelom nerušeného riešenia situácie pracovníkmi ŠOP SR a zabezpečenia bezpečnosti obyvateľstva,“ uviedla pre TASR ŠOP SR. „V prípade potvrdenia antroporizikového správania identifikovaného jedinca sa príjmu primerané opatrenia na zabezpečenie ochrany obyvateľstva a vyriešenie situácie,“ pripomína ŠOP SR.

Viac o téme: MedveďOčová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu