Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kozmetiku na FOTO nepoužívajte! V telovom kréme našli zakázanú chemikáliu, nevyhoveli ani farby

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Telový krém na zosvetlenie pokožky vás môže stáť zdravie. Kontrolné orgány zistili, že obsahuje zakázanú látku. Veľký pozor by ste si mali dať aj na farby na tetovanie, lebo v nich bola zistená prítomnosť látky, ktorá v ich zložení nemá čo hľadať.

Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány vo Francúzsku a v Taliansku.

V telovom kréme na zosvetlenie pokožky od značky Bio Claire pôvodom z Pobrežia Slonoviny bola zistená prítomnosť látky, ktorá je v kozmetických výrobkoch zakázaná. Ide o glukokortikoid clobetasol propionate. Daný produkt sa predáva v 320-mililtrovom plastovom tégliku bielej farby a vyrába ho spoločnosť N.P GANDOUR. Číslo nebezpečnej výrobnej dávky je D244305 a čiarový kód je 6181100231199.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)


Čítajte aj: Nebezpečenstvo na FOTO: Hrozba pre deti a zakázaná chémia v kozmetike, dajte si pozor! 


Červená farba na tetovanie od americkej značky INTENZE obsahuje látku anisidine (70 mg. kg-1), ktorá by sa nemala nachádzať vo výrobkoch na tetovanie. Týka sa to výrobnej dávky SS191 a dátumom exspirácie do tohtoročného 31. júla. Výrobok vyrába firma Intenze Products Inc.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Za nebezpečnú bola z rovnakého dôvodu označená aj zelená farba na tetovanie od tej istej značky. Prítomnosť látky anisidine bola zistená vo výrobnej dávke SS204 s dátumom exspirácie do 31. marca 2020.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Hlavný hygienik SR Ján Mikas zdôrazňujem, že uvedené výrobky sa môžu vyskytovať aj na našom území.

Viac o téme: KozmetikaÚVZ SRNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu