Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kozmetika na FOTO ohrozuje vaše zdravie: Obsahuje karcinogénne látky a ťažké kovy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ak nevenujete dostatočnú pozornosť jednotlivým zložkám vo vašej kozmetike, koledujete si nielen o alergické reakcie, ale aj o poškodenie zdravia. V nižšie uvedených výrobkoch sa totiž zistila prítomnosť karcinogénnych látok a ťažkých kovov.

Na nebezpečné kozmetické výrobky upozornil na svojej stránke Úrad verejného zdravotníctva SR. Do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) ich nahlásili kontrolné orgány vo Francúzsku a v Taliansku.

Pero na kožu obsahuje nepovolené konzervanty

Výrobok na maľovanie pokožky vo forme pera (4,5 ml) od značky SENJO COLOR z Nemecka obsahuje zmes konzervačných látok methylisothiazolinone a methylchloroisothiazolinone, ktorá je povolená len do zmývateľných výrobkov. „Výrobok pri dlhšom kontakte s pokožkou môže spôsobiť alergickú reakciu,“ upozornil hygienik Mikas. Nebezpečenstvo bolo odhalené vo výrobnej dávke s čiarovým kódom 4260253863913.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Bahno na tvár obsahuje ťažké kovy

V bahne na tvár (100 ml) od značky Natus z Maroka bola zistená prítomnosť ťažkých kovov. Ide o bárium (0,003%), olovo (0,001%) a zirkónium (0,004%), ktoré nesmú byť zložkami kozmetických výrobkov. Úrad dodal, že nebezpečná výrobná dávka sa predávala v rokoch 2017 a 2018.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ÚVZ SR)


Čítajte aj: Kozmetika na FOTO vám namiesto krásy spôsobí alergie a poškodenie nosohltana


Nebezpečné farby na tetovanie

Aromatický amín anisidine (52,4 mg. kg-1) bol zistený vo farbe na tetovanie Hot Pink (30 ml) od americkej značky ETERNAL INK. Ide o karcinogénnu látku. Uvedené sa týka výrobnej dávky T-138 s dátumom exspirácie do júna 2020.

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Nebezpečné chemické látky boli zistené aj vo farbe na tetovanie Black Ink od značky Black Mamba. Výrobná dávka 2D170018 s dátumom exspirácie do budúcoročného apríla obsahuje prekročené povolené množstvo polycyklických aromatických uhľovodíkov (0,635 + 0,092 mg.kg -1), vrátane benzo(a)pyrene (45,5 + 20 µg.kg -1).

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR patria polycyklické aromatické uhľovodíky medzi chemické látky, ktorých negatívny účinok na človeka sa môže prejaviť vznikom nádorových ochorení. Tieto látky sú schopné meniť štruktúru DNA človeka, a tým vyvolávať zmenu v genetických informáciách, čo sa u postihnutých jednotlivcov prejavuje v podobe závažných onkologických ochorení, zvlášť u jedincov, ktorí sú vystavení dlhodobému pôsobeniu týchto látok.

Nevyhovela ani farba na tetovanie DUBAI GOLD od americkej značky World Famous Tattoo Ink. Vo výrobnej dávke WFDG172801 s dátumom exspirácie do budúcoročného 2. februára bola zistená prítomnosť látok anisidine (18 mg. kg-1) a aoluidine (8 mg. kg-1).

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Vo farbe GREAT WALL YELLOW od rovnakej značky bol zistený obsah látky o-Toluidine (70 mg. kg-1), konkrétne vo výrobnej dávke WFGWY172711 s dátumom exspirácie do 29. novembra 2020. 

ÚVZ SR varuje pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Mikas na záver zdôraznil, že uvedené výrobky sa môžu vyskytovať aj na Slovensku.  

Viac o téme: KozmetikaÚVZ SRNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu