Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kozmetika na FOTO je plná chemikálií: Sprchový gél od známej značky môže spôsobiť infekcie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Škodlivá kozmetika, na ktorú upozornili kontrolné orgány v Taliansku, Nemecku a vo Francúzsku, sa môže vyskytovať aj na Slovensku. Na sklonku mája pred ňou varoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Nebezpečné výrobky boli nahlásené do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky).

Farba na tetovanie obsahuje aromatické amíny

Vo farbe na tetovanie Green day - tattoo pigment od značky World Famous TATTOO INK boli zistené látky o-Toluidine (12 mg. kg-1) a Anisidine (25 mg. kg-1), čo nie je v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný mejkap.

Požiadavkám nevyhovela výrobná dávka WFGD171601. Krajina pôvodu je USA, výrobcom americká spoločnosť WORLD FAMOUS Tattoo Ink.

ÚVZ SR upozorňuje na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Sprchový gél na i vlasy môže spôsobiť infekcie  

300-mililitrový sprchový gél na vlasy a telo Shampoo & Bath Gel od značky Disney v žltej plastovej fľaši so zeleným uzáverom nevyhovel kvôli prítomnosti patogénneho mikroorganizmu (Pseudomonas putida) a kvôli prekročenému povolenému limitu pre mikroorganizmy, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. „Výrobok môže spôsobiť rôzne infekcie hlavne u rizikových skupín spotrebiteľov,“ varoval hygienik Mikas.

Uvedené sa týka výrobnej dávky s čiarovým kódom 5206642000537. Výrobok je pôvodom z Grécka a produkuje ho tamojšia spološnosť Delkam Group.

ÚVZ SR upozorňuje na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR)


Čítajte aj: Kozmetika na FOTO ohrozuje vaše zdravie: Obsahuje karcinogénne látky a ťažké kovy!


V telovom mlieku je prítomná zakázaná látka, preto hrozia kožné alergie

Ďalším nebezpečným výrobkom, ktorý sa možno vyskytuje aj na slovenskom trhu, je lotion na bielenie pokožky PURIFYING AND SKIN TONE LOTION od značky RAPID' CLAIR. Predáva sa v objeme 250 mililitrov. Obsah látky hydroquinone, ktorá nesmie byť medzi zložkami kozmetických výrobkov, bol odhalený vo výrobnej dávke N. 21091997. Krajinou pôvodu je Taliansko, výrobcom miestna firma Oviesse international SRL.

„Hydrochinón je látka, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie,“ upozornil štátny hygienik.

ÚVZ SR upozorňuje na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Viac o téme: KozmetikaÚVZ SRNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu