Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko ovládne mrazivé počasie: Valí sa k nám poriadna zima, teploty klesnú až na -17 stupňov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Teplá zima sa stane na pár dní minulosťou. Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) k nám budúci týždeň začne prúdiť chladný vzduch a treba sa pripraviť na to, že poriadne prituhne. Pre tých vodičov, čo ešte stále neprezuli svoje autá na zimné pneumatiky, je to poslednou výstrahou, že už včera bolo neskoro. Dobrou správou pre tých, čo nemajú radi zimu, je zase to, že ide iba o krátkodobý pokles a počas budúceho víkendu by mali teploty opäť stúpnuť.

Zničená dovolenka na Tenerife: Evakuácia turistov, VIDEO obrovské vlny zmietli balkóny

V pondelok bude prevažne zamračené, ojedinele hmlisto a na väčšine územia sa vyskytne dážď. Najvyššia denná teplota dosiahne 4 až 9, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 2 stupňov. Fúkať má prevažne severovýchodný vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s, v nárazoch miestami okolo 14 m/s.

V utorok k nám začne od severu až severovýchodu prúdiť chladný vzduch. Oblačná až zamračená obloha prinesie sneh, v nižších polohách spočiatku aj dážď. Najnižšia nočná teplota klesne na 4 až -1, na Kysuciach, Orave, v Liptove, na Spiši a na severovýchode okolo -3 stupňov. Najvyššia denná teplota stúpne na 0 až 5, v severnej polovici Slovenska väčšinou na -5 až 0 stupňov. Hrozí aj lokálna tvorba snehových jazykov alebo závejov.

Ilusračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Patrick Pleul/dpa via AP)

V stredu v noci má byť oblačno až zamračené a miestami, najmä na juhu, treba rátať so slabým snežením. Spočiatku aj s dažďom so snehom, pričom sneženie môže pokračovať aj cez deň. Najnižšia nočná teplota zostúpi na -1 až -6, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši miestami na okolo -8 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na -1 až +4, v severnej polovici na väčšinou -5 až -1 stupňa. Aj tentokrát nás môže potrápiť lokálna tvorba snehových jazykov alebo závejov.

Predpoveď počasia na štvrtok podľa SHMÚ hovorí o jasnom až polooblačnom, ale chladnom počasí. Najnižšia nočná teplota spadne na -5 až -11, v údoliach nad snehovou pokrývkou na -11 až -17 stupňov. Najvyššia denná teplota dosiahne iba -2 až +3, v severnej polovici územia miestami okolo -4 stupňov.

Slovensko ovládne mrazivé počasie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

K zmene dôjde už v piatok, kedy začne vo vyšších vrstvách ovzdušia do našej oblasti od západu prúdiť teplejší vzduch. Má byť jasno až polooblačno, postupne miestami hmla alebo zamračené s nízkou oblačnosťou. Ojedinele so vyskytnú slabé zrážky, ktoré môžu namŕzať Naďalej však bude chladno a miestami aj veterno. Najnižšia nočná teplota zostúpi na -4 až -10, v údoliach na strednom a východnom Slovensku miestami na -10 až -16 stupňov. Ortuť teplomera cez deň ukáž najviac -5 až +1 stupňov.

Aj v sobotu k nám bude od západu pokračovať prílev teplejšieho a vlhkého vzduchu. Milovníci slnečných lúčov si síce neprídu na svoje, keďže  bude oblačno až zamračené, miestami hmlisto a ojedinele sa objavia slabé zrážky, ale lokálne sa môže oblačnosť aj zmenšiť. Najnižšia nočná teplota bude ukazovať -3 až -8, v údoliach ojedinele okolo -10 stupňov. Najvyššia denná teplota stúpne na -5 až +1 stupeň.

Viac o téme: ZimaPočasieMrázSHMÚPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu