Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Západné Slovensko pod hnevom počasia: VIDEO Hrozivé búrky udreli, Bratislava znovu zaplavená

Prietrž mračien prekvapila Bratislavu. Zobraziť galériu (20)
Prietrž mračien prekvapila Bratislavu. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Západné Slovensko v sobotu zasiahli búrky s krúpami sprevádzané výdatnými zrážkami. Na svojej stránke na to upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa. Celodenné lejaky sa už podpísali na situáciu v Bratislave, kde sa na mnohých miestach hromadí voda.

V okolí Bratislavy sa búrky začali krátko po poludní, neskôr zasiahli okolie Trnavy, a potom aj Skalicu, Nové mesto nad Váhom a Levice. Pre búrky platí v okresoch Bratislava, Senec, Pezinok a Malacky výstraha tretieho, najvyššieho stupňa. Vydal ho Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), podľa ktorého tu môže spadnúť 50 až 90 mm zrážok. Výstraha platí do polnoci. Pre okres Senica, Trnava, Galanta a Dunajská Streda platí výstraha druhého stupňa, ktorá trvá do zajra 9. hodiny.

Západné Slovensko pod hnevom
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: shmu.sk)

Meteorológovia na svojom facebookovom profile upozorňujú, že na niektorých miestach môže spadnúť až 130 mm zrážok. Na väčšine územia však spadne približne 20 - 50 milimetrov zrážok. Dážď bude sprevádzať nárazový vietor s rýchlosťou 60 - 70 kilometrov za hodinu.

SHMÚ tiež upozorňuje, že búrky môže sprevádzať výrazný prechodný vzostup hladín na malých tokoch. Objaviť sa môžu aj iné javy, napríklad stekanie vody zo svahov alebo zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

Búrka v Bratislave

Bratislavu zasiahlo niekoľko zrážkových vĺn. Práve tá posledná priniesla intenzívny lejak, informuje o tom webstránka imeteo.sk, podľa ktorej tomu ešte nie je koniec. 

"Najviac napršalo v Rači, a to až 85 mm. Koliba eviduje vyše 70 mm. Staré Mesto a Petržalka viac ako 50 mm. Ďalšie zrážky ešte len prídu. Z Maďarska teraz postupuje na Slovensko ďalšia zrážková vlna a búrky nad Bratislavou sa stále regenerujú," uvádza portál.

Západné Slovensko pod hnevom
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Mesto na nohách

Silné lejaky si už na hlavnom meste vypýtali svoju daň. Mnohé komunikácie zaplavila voda. V uliciach je počuť hlas hasičských sirén. Tí majú plné ruky práce s vyčerpávaním vody zo znížených priestorov.

„V súvislosti s celodenným dažďom v Bratislave a okolí zaznamenali hasiči nárast výjazdov. Aj v týchto chvíľach zasahujú pri odčerpávaní zatopených priestorov, a to najmä v mestských častiach Ružinov a Rača. Zasahujú tiež v Ružinovskej nemocnici vo vonkajších priestoroch pri laboratóriách, kde sa nahromadilo veľké množstvo vody. Doposiaľ vykonali v rámci Bratislavy tucet výjazdov,“ informovalo Prezídium Hasičského a záchranného zboru na svojej facebookovej stránke.

Západné Slovensko pod hnevom
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Obrovské mláky sa tvoria napríklad v Ružinove, kde je zaplavené parkovisko pri obchodnom dome Retro a taktiež viacero podjazdov. Ľuďom na sociálnych sieťach tieto zábery pripomínajú situáciu zo 6. júna, kedy dažde úplne paralyzovali dopravu v hlavnom meste.

Náporu počasia neodolal ani novootvorený podchod pod Trnavským mýtom. Iba šesť dni po tom, čo ho po rekonštrukcii za niekoľko miliónov eur opäť otvorili, doň dnes opäť natiekla voda a musel byť dočasne uzavretý.

Búrka ochromila nemocnicu

Silná búrka znemožnila Nemocnici Ružinov prevádzku centrálneho príjmu. "Zdravotnú starostlivosť, samozrejme, poskytujeme, ale pacientov, ktorí vyžadujú akútnu hospitalizáciu, odkláňame do nemocnice na Kramároch alebo do Petržalky," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská. Dažďová voda prenikla aj do suterénu, kde obmedzila prevádzku výťahov. "Na mieste už zasahujú hasiči, ktorí dažďovú vodu odčerpávajú," dodala hovorkyňa.

Západné Slovensko pod hnevom
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Facebook/HZÚ Bratislava)

Dopravný kolaps

Linka číslo 4 medzi Zátiším a Vozovňou Jurajov dvor už premáva, obnovili ju po 20.00 h. Naďalej ale nepremávajú linky 8 a 9 do Ružinova. Električky sú z Trnavského mýta odklonené k ŽST Nové Mesto, medzi Trnavským mýtom a Ružinovom je zavedená náhradná autobusová doprava. Informuje o tom webstránka imhd.sk

Pre zaplavenie podjazdu na Gagarinovej ulici premávajú linky 201 a 202 cez Mierovú ulicu. Premávka na linke 201 je opäť až na Dolné hony, treba však počítať s veľmi nepravidelnou premávkou. Odklonom cez Ružinov premáva aj linka 65. Na Mierovej treba počítať s výrazným zdržaním pre kolóny.

Zaplavené ulice v Rači a Ružinove.
Zobraziť galériu (20)
Zaplavené ulice v Rači a Ružinove.  (Zdroj: Facebook)

Medzi Zátiším a Odborárskou premáva odklonom aj linka 51. Aj tu treba počítať s väčším meškaním. Odklonená je linka 50 z podjazdu na Ružinovskej. Autobusy premávajú cez Bajkalskú. Obsluhuje však všetky zastávky.

Stella centrum informuje, že na Trnavskom mýte nefungujú semafory, nesvietia ani za Podunajskými Biskupicami, v smere do Mosta pri Bratislave. Hovorí tiež o zaplavenom podjazde na Bajkalskej pod Prievozskou. Zaplavená je aj vozovka na Račianskej pri stanici Vinohrady. Úsek je podľa centra neprejazdný a nepremávajú ani električky.

Vinohrady v Bratislave po búrke

Pršať môže celú noc

Búrky s krúpami a výdatné zrážky dnes aj v nedeľu ráno môžu potrápiť Západné Slovensko. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke. V súvislosti s tým preto vydal výstrahu prvého stupňa. Búrky môžu pretrvávať do utorka do ôsmej hodiny ráno. Zároveň meteorológovia upozorňujú, že na väčšine územia spadne približne 20 - 50 milimetrov zrážok. Dážď bude sprevádzať nárazový vietor s rýchlosťou 60 - 70 kilometrov za hodinu.

Západné Slovensko pod hnevom
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: shmu.sk)

Západné Slovensko pod hnevom
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

V Bratislave a okolí platí aj výstraha prvého stupňa pred povodňou. "Vzhľadom na spadnuté a očakávané prívalové zrážky pri búrkach a trvalom daždi predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," informuje SHMÚ.

Viac o téme: Počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu