Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenské domácnosti sa ponorili do tmy: Mohutné búrky spôsobili výpadky, elektrikári sú v pohotovosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BANSKÁ BYSTRICA - Stredným Slovenskom sa v nedeľu prehnali intenzívne búrky a spôsobili výpadky elektriny. Kritériá kalamity sa zatiaľ nenaplnili, ale niektorí obyvatelia zostanú bez prúdu najmenej do pondelka (3. 9.) rána.

Ako informoval Miroslav Gejdoš, hovorca žilinskej spoločnosti Stredoslovenská distribučná, počas dňa zaznamenali viacero porúch na vedeniach vysokého i nízkeho napätia. Tisícky odberateľov v Žilinskom a Banskobystrickom kraji to pocítili v podobe kratších alebo dlhších výpadkov. Na príčine boli najčastejšie prepätie, popraskané izolátory, potrhané vodiče a konáre na vedení.

"Situácia sa zatiaľ nepremenila v kalamitný stav a elektrikári ju majú pod kontrolou. Počasie je však stále premenlivé, preto sa nedá odhadnúť, čo prinesú nočné hodiny," konštatoval Gejdoš. Problémy s dodávkou prúdu má aj obec Pohorelá v Breznianskom okrese, kde je v tomto čase odstavených 12 trafostaníc pre spadnuté stromy. O niečo horšie to podľa Gejdoša vyzerá v Detve, v mestskej časti Piešť.

V tejto oblasti popadali vodiče vysokého napätia a ich oprava bude možná vzhľadom na situáciu a bezpečnosť až v pondelok. "Distribučná spoločnosť využíva všetky potrebné kapacity na to, aby obnovila dodávku elektriny na všetkých odberných miestach, ale v niektorých prípadoch to bezpečnosť a okolnosti nedovoľujú tak rýchlo, ako by si sme si predstavovali," dodal Gejdoš.

Viac o téme: PovodneElektrický prúdBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu