Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šokujúce odhalenie: V tichosti prechádza zákon o zvýšení dane o 100 percent! O toľko prídete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

BRATISLAVA – Bývanie na Slovensku by sa mohlo opäť predražiť. Chýba už len krok, aby sme od novembra tohto roka platili novú daň. V tichosti totiž poslanci schválili navýšenie daní z každej nehnuteľnosti. Táto správa nepoteší hlavne tých chudobnejších.

Ľudia by mohli zaplatiť až dvojnásobnú sumu

Novela by sa mala do druhého čítania v parlamente dostať v septembri a po schválení by mala začať platiť už v novembri 2017. Vlastníci viacpodlažných nehnuteľností mestu či obci už teraz odvádzajú daň za ďalšie podlažie, tá však závisí od individuálneho nastavenia obce. V praxi zatiaľ platí, že obce účtujú majiteľom viacgeneračných rodinných domov maximálne pár desiatok centov navyše za každý obývaný meter štvorcový na ďalšom podlaží.

V priemere zaplatí majiteľ rodinného domu na Slovensku zhruba 30 centov za jeden meter štvorcový zastavanej obytnej plochy bez zarátaných obecných príplatkov. Ak pokrýva úžitková plocha domu napríklad 150 metrov štvorcových, za jedno podlažie majiteľ zaplatí ročnú daň vo výške okolo 45 eur. Po novom by táto suma mohla byť minimálne dvojnásobná, keďže by sa malo vlastníkovi zdaňovať ďalšie poschodie domu, ale aj pivničné priestory. Dane zo stavieb sa môžu od novembra navýšiť až o 100 percent, ale výsledná suma bude závisieť od vlastného nastavenia konkrétneho mesta či obce.

Po novom spoplatnia aj pivnicu

Na to, že parlament pripravuje novelu novela zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, upozornilo mimoparlamentné hnutie KDH. Kresťanskí demokrati poukázali na to, že podľa návrhu sa bude daň za rodinné domy vypočítavať za každé poschodie. Mala by byť rovnaká pre všetky poschodia vrátane pivničných priestorov pod domom. Doteraz sa pritom daň platila za zastavanú plochu domu a za poschodie mohla obec určiť príplatok. Ten však bol podľa nich len zlomkom dane.

„Tento návrh spôsobí navýšenie daní za bývanie pre všetkých majiteľov viacpodlažných rodinných domov. Podľa príslušnej obce to môže znamenať až dvojnásobné navýšenie dane a môže dosiahnuť aj niekoľko desiatok eur. Pre oligarchov typu Bašternák pod bratislavským Slavínom to asi nebude problém zaplatiť, ale napríklad pre dôchodcov na východe Slovenska to problém bude,“ domnieva sa podpredseda KDH Pavol Zajac.

Šokujúce odhalenie: V tichosti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Takáto závažná novela zákona, ktorá má dosah na veľkú časť obyvateľov Slovenska, by podľa neho mala prejsť pripomienkovým konaním. „Takto potom vyzerá výsledok zrýchleného rokovania parlamentu. Návrh potichu predložia a schvália vládni poslanci, bez pripomienok verejnosti, opozície a odborníkov,“ doplnil Zajac. KDH preto vyzvalo vládnu koalíciu, aby bol návrh v druhom čítaní upravený alebo stiahnutý z rokovania parlamentu.

S nápadom prišli traja poslanci

Novelu zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady predložila plénu Národnej rady SR trojica poslancov Ľubomír Petrák (Smer-SD), Igor Choma (obaja Smer-SD) a Edita Pfundtner (Most-Híd). Poslanci sa vyhovárajú na to, že novelu predložili na základe požiadaviek miest a obcí Slovenska. Pri dani zo stavieb chcú poslanci upraviť základ dane a v tejto súvislosti žiadajú upraviť aj výpočet dane zo stavieb, aby sa

Ekonóm radí, ako si výšku dane vypočítať

Z vyjadrenia ekonóma Martina Vlachynského z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS vyplýva, že sa novela zákona môže nepriaznivo dotknúť najmä ľudí s nižšími príjmami. „Konkrétne zmeny budú v každej obci iné, pretože samosprávy si môžu určiť vlastné sadzby. História však ukazuje, že keď daň nemôžu schovávať do mzdy zamestnancov či do cien tovarov, ale svojim voličom posielajú šek priamo do schránky, tak sú (v tomto prípade miestni) politici so zvyšovaním daní veľmi opatrní,“ uviedol Vlachynský.

Podľa Vlachynského si dokáže výšku zmeny každý vyrátať aj sám. Ak by za 2-poschodový dom so zastavanou plochou sto metrov štvorcových doteraz majiteľ nehnuteľnosti platil jedno euro za meter štvorcový s maximálnym príplatkom 0,33 eura na meter štvorcový za poschodie, rátal by sumu podľa vzorca 100 x (1 + 0,33) = 133 eur. Ak obec ponechá rovnakú sadzbu, daň podľa nového vzorca sa bude počítať takto: 100 x (1 + 1) = 200 eur.

Šokujúce odhalenie: V tichosti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ako pre Topky uviedol Peter Goliáš z Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO, zvyšovanie daní z nehnuteľnosti by malo sprevádzať adekvátne zníženie priamych daní alebo odvodov z práce. „Vláda by tak podporila motiváciu pracovať aj efektívnejšie nakladať s nehnuteľnosťami. Príjmy štátu prudko rastú vďaka dobrému vývoju ekonomiky, vláda má preto dosť prostriedkov na výdavky a nie je odkázaná zvyšovať dane,“ myslí si Goliáš.

Štát podľa denníka Pravda roky podporoval výstavbu viacpodlažných rodinných domov, pretože zaberajú menej pôdy a predstavujú nižšiu ekonomickú záťaž pre rodiny. Trendom medzi bohatšími je však výstavba nízkopodlažných bungalovov, a tak sa zmena v zákone bude týkať predovšetkým ľudí, ktorí chceli prostredníctvom viacpodlažnej nehnuteľnosti ušetriť.

 

 

Viac o téme: Rodinný domStavbaPoschodieNehnuteľnosťDaňNovela zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu