Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vtáčia chrípka útočí na Slovensko, jej mutácia zabíja aj ľudí: Takto sa môže človek nakaziť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Milan Drozd)

BRATISLAVA - Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ŠVPS SR) nedávno potvrdila ďalšie prípady vtáčej chrípky. Odborníci aj chovatelia hydiny sú v strehu. Zisťovali sme, za akých okolností môže byť vírus nebezpečný aj pre človeka.

Vtáčia chrípka sa vyzúrila na viacerých miestach juhovýchodného Slovenska a ľudia sa snažia v ohniskách jej výskytu vyhýbať kontaktu s vtáctvom a hydinou. Zisťovali sme, či sú obavy namieste. Ako je možné, že už v roku 2013 v Číne na vtáčiu chrípku zomierali aj ľudia?

Vírus má niekoľko subtypov

Podľa Zuzany Drobovej, hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), vedci rozlišujú tri typy chrípkových vírusov označovaných ako A,B,C. „Kým vírusy chrípky typu B a C vyvolávajú infekcie iba u človeka, vírusy chrípky A boli izolované aj z rôznych zvierat, najmä vtákov, prasiat a koní,“ zdôraznila Drobová.

Bill Gates varuje ľudstvo pred novou formou terorizmu: Riziko záhuby je veľmi vysoké

Na základe zloženia a kombinácie povrchových častí vírusov hemaglutininu (H) a neuraminidázy (N) existujú rôzne subtypy vírusov chrípky. Vírus chrípky A má podľa vyjadrenia ÚVZ SR niekoľko H podtypov a N podtypov. Z nich len niektoré sa vyskytujú u ľudí (H1, H2, H3 a N1 a N2). Práve vírusy podtypu H5 a H7 sú známe ako vyvolávatelia vysokopatogénneho ochorenia u zvierat.

Vtáčia chrípka, ktorou sa môže nakaziť aj človek, je známa pod označením A(H7N9). Jej výskyt u človeka prvýkrát potvrdili v Číne v roku 2013 a u väčšiny nakazených malo ochorenie ťažký priebeh. Naposledy bol v Číne hlásený nový prípad úmrtia človeka na vtáčia chrípku v januári 2017. „Prenos z človeka na človeka nebol u tohto subtypu vírusu doteraz zaznamenaný a okrem Číny sa tento subtyp inde vo svete nepotvrdil,“ spresnila hovorkyňa.

Vtáčia chrípka útočí na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Milan Drozd)

Úmrtnosť je 40-percentná

Podľa virológa Františka Kostolanského, vedúceho Biomedicínskeho centra  Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) dnes rozoznávame 18 subtypov H a 11 subtypov N, ktoré vytvárajú kmene chrípky s rôznymi kombináciami subtypov H a N.

„Základnými hostiteľmi pre vírusy chrípky sú divožijúce vtáky, od ktorých za určitých podmienok môže vírus infikovať hydinu v chovoch, alebo dokonca, zriedkavo, môže vírus infikovať aj človeka,“ vysvetlil Kostolanský.

„Celkovo bola od roku 2013 preukázaná infekcia H7N9 u vyše 900 ľudí, s takmer 40-percentnou úmrtnosťou. V Európe sa vírus neizoloval z vtáčieho hostiteľa, ani sa nepreukázal žiaden prípad preskoku vírusu tohto subtypu na človeka,“ doplnil virológ s tým, že v Holandsku v roku 2003 prebehla lokálna epidémia nízkopatogénnym chrípkovým vírusom subtypu H7N7. Infikovalo sa vtedy niekoľko desiatok ľudí, v jednom prípade so smrteľným priebehom.

Vtáčia chrípka útočí na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Milan Drozd)

„V krajinách Európy sa vykonáva systematický dozor na výskyt vírusov chrípky v pôvodných vtáčích hostiteľoch a chovoch. Pri tom sa pozorne sleduje aj prípadný výskyt vírusov subtypu H5 - v súčasnosti najmä aktuálneho H5N8 a vykonávajú sa veterinárne opatrenia. H5N8 sa považuje za nízkopatogénny pre človeka,“ dodal Kostolanský.

 

 

Viac o téme: Vtáčia chrípkaH7N9H5N8
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu