Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vedci vyšetrujú novú záhadnú chorobu, ktorá prináša smrť: Pacienti majú čierny moč

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RIO DE JANEIRO - Brazílske úrady v spolupráci s laboratóriami v USA skúmajú príčiny záhadnej choroby, ktorá od decembra vo východobrazílskom štáte Bahia postihla vyše 60 osôb. Vyšetrované sú podľa tlačovej agentúry Agencia Brasil tiež dva prípady úmrtia ľudí, ktorí mali rovnaké príznaky, teda akútnu bolesť svalov a čierny moč.

Agónia malého dievčatka (9): Ochorenie z nej urobilo monštrum, liečba nezaberá

Ministerstvo zdravotníctva štátu Bahia v piatok oznámilo, že úrady registrujú v tamojšom regióne 64 prípadov tejto zvláštnej choroby. Šesťdesiatku prípadov zaznamenali v meste Salvador.

Príznaky choroby, ktorá sa prvýkrát objavila v štáte Bahia vlani v polovici decembra, sú intenzívna bolesť svalov a kĺbov, potenie, prípadne horúčka a čierny moč. Jeden človek s rovnakými príznakmi zomrel na Silvestra v meste Vera Cruz a druhý v januári v meste Salvador, obaja v štáte Bahia.

Vedci vyšetrujú novú záhadnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Podľa riaditeľky epidemiologického laboratória štátu Bahia sa pacienti mohli nakaziť z jedla. Väčšina z nich totiž začala cítiť akútnu svalovú bolesť po konzumácii rýb. Rozbor niekoľkých vzoriek rýb v daných prípadoch ale zatiaľ nepreukázal škodlivú baktériu, ktorá by mohla byť príčinou choroby.

Vláda štátu Bahia na výskume záhadnej choroby spolupracuje s americkým Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Viac o téme: ChorobaOchorenieBrazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu