Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Opustil nás generál Ján Husák (†93): Proti fašizmu bojoval nielen v SNP

Ján Husák Zobraziť galériu (2)
Ján Husák (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

RUŽOMBEROK - Vo veku 93 rokov dnes vo vojenskej nemocnici v Ružomberku zomrel čestný predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB), priamy účastník protifašistického odboja v SNP, generálporučík Ján Husák.

O jeho úmrtí informoval vedúci mediálneho oddelenia SZPB Vladimír Mikunda."Termín poslednej rozlúčky so zosnulým bude známy v piatok (23. 12.)," dodal.

Ján Husák sa narodil 12. apríla 1923 v Sasinkove. Ako vojak základnej služby v roku 1944 absolvoval poddôstojnícku školu v Poprade a od augusta sa s celou jednotkou aktívne zúčastnil v Slovenskom národnom povstaní. Po jeho potlačení sa stal príslušníkom partizánskej skupiny Národný pomstiteľ, ktorá pôsobila v Tríbečských vrchoch. Od mája 1945 naďalej slúžil vo vojenskej jednotke v Poprade. Až do konca januára 1986 pôsobil na viacerých postoch v armáde.

Ján Husák
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Generál Husák pôsobil aj v štruktúrach SZPB. V rokoch 1992–1998 bol predsedom tejto organizácie. Pri príležitosti tohtoročných 93. narodenín mu šéf rezortu obrany Peter Gajdoš udelil pamätnú medailu ministra obrany III. stupňa.

Viac o téme: Ján Husák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu