Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Klimatológovia prezradili, ako je to s prvým snehom na Martina: Dôkazy verzus pranostiky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Meno Martin je na Slovensku už tradične spájané s očakávaním prvého sneženia. Martin vraj prichádza na bielom koni v sprievode padajúcich vločiek. Má však táto ľudová pranostika nejakú historickú váhu? Na to sa pozreli slovenskí klimatológovia.

„Pranostík o svätom Martinovi je mnoho. Jednou z najznámejších je Svätý Martin prichádzajúci na bielom koni. V prvom rade je namieste otázka, odkiaľ a ako sa dané pranostiky k nám dostali. Najznámejšie pranostiky o Martinovi na bielom koni sú doložené ešte spred 130 rokov,“ vysvetlili na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) klimatológovia.

Zabudnuté vianočné pranostiky: Znamenia, podľa ktorých Slováci poznali, že príde tuhá zima

Prvé sneženie by sa v nížinách podľa pranostiky malo objaviť okolo 11. novembra. Ide o výsledok pozorovaní predkov, pre ktorých bol dátum príchodu zimnej sezóny dôležitý. „So stúpajúcou nadmorskou výškou sa priemerný dátum prvého dňa so snežením posúva na október. Martinský sneh nemá zvyčajne dlhé trvanie – obyčajne sa rýchlo topí, veľakrát v ten istý deň, kedy napadol,“ doplnili odborníci.

Prvé sneženie v nížinách

Klimatológovia porovnali dátumy prvého sneženia v nížinách od roku 1981 do roku 2015. Sledovali, či za 35 uplynulých rokov 11. novembra skutočne napadol prvý sneh. Snehovou pokrývkou rozumeli aj nesúvislú vrstvu snehu alebo len poprašok.

„Štatistická pravdepodobnosť výskytu sneženia v percentách pre 11. november je približne 9-percentná v nížinách a do 43 percent v najvyšších polohách Tatier. Snehová pokrývka sa v Podunajskej nížine v období od 1981 do 2015 nevyskytla ani raz. V najvyšších polohách Tatier sa vyskytla snehová pokrývka na Martina v každom roku,“ spresnili odborníci.

Rekord na Lomnickom štíte

Absolútne najvyššia výška snehovej pokrývky, až 173 centimetrov, bola podľa klimatológov zaznamenaná v roku 2006 na Lomnickom štíte. Rekord bol nameraný od začiatku merania na tejto stanici. Na Martina v roku 2006 pripadlo ešte ďalších osem centimetrov a silné sneženie pokračovalo aj v nasledujúcich dňoch. V porovnaní s minulosťou je aktuálne na Lomnickom štíte „len“ 60 centimetrov snehu.

„Najmenej prípadov so snežením na Martina bolo na juhu Podunajskej nížiny. Na staniciach Hurbanovo a Ivanka pri Nitre sa sneženie vyskytlo v posledných 35 rokoch len tri razy. Naposledy snežilo v Hurbanove v roku 2007, keď spadol len jeden centimeter snehu, kým v Ivanke pri Nitre to bolo až sedem centimetrov,“ doplnili klimatológovia.

Klimatológovia prezradili, ako je
Zobraziť galériu (4)

Klimatológovia prezradili, ako je
Zobraziť galériu (4)

Dočkáme sa tento rok martinského snehu v nížinách?

Podľa aktuálnych predpovedí by sme sa na Martina tento rok skutočne mohli dočkať sneženia aj v nižších polohách. V noci a ráno by sa mohli snehové zrážky vyskytnúť najmä v polohách od približne 300 metrov nad morom, počas dňa od 500 metrov nad morom. Najvyššia denná teplota by mala v piatok vystúpiť na jeden až sedem stupňov Celzia.

Klimatológovia prezradili, ako je
Zobraziť galériu (4)

Viac o téme: PočasiePrvý snehMartin na bielom koni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu