Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Turisti, zbytrite pozornosť: V Tatrách pretrváva lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - V najvyšších polohách Západných a Vysokých Tatier naďalej pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Po poslednom snežení sa na záveterných svahoch miestami vytvorili nestabilné snehové dosky a vankúše menších rozmerov," upozornil s tým, že lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter a týka sa najmä strmých svahov a žľabov, v ktorých je naviate väčšie množstvo snehu. "Naviate snehové dosky a vankúše nie sú dostatočne zviazané s podkladom a uvoľnenie lavín v týchto miestach je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení," doplnil lavínový špecialista.

Ráno prevládalo na horách jasné a chladné počasie. Ochladenie sa naplo prejavilo a teplota vzduchu v polohách nad 2000 metrov nad morom klesla počas noci až na mínus 14,5 stupňa Celzia. Prevládalo bezvetrie, miestami fúkal slabý premenlivý vietor. Nový sneh do rána nepribudol. Snehová pokrývka je vplyvom vetra veľmi nerovnomerná.

Viac o téme: VarovanieLavínyTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu