Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ROZHOVOR Flašíková o pomeroch v strane a Bašternákovi: Smeru sú hodnoty absolútne cudzie!

(Zdroj: SITA, Facebook)

BRATISLAVA - Ako zakladateľka sa pustila do tvrdej kritiky vnútrostraníckych pomerov v Smere. Pozná sa aj s kontroverzným podnikateľom Ladislavom Bašternákom. V rozhovore pre Topky otvorene hovorí europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová o problémoch, ktoré sa začínajú postupne vyplavovať na povrch, čo by mal Smer robiť, ale aj o vzťahoch s Ficom či Bašternákom.

Pred pár týždňami ste sa kriticky vyjadrili ku kontroverzným vyjadreniam Jána Podmanického, do strany sa v poslednom období pustil aj Anton Martvoň. Aká vládne v Smere atmosféra?

Za tým, čo som povedala na adresu pána Podmanického si plne stojím. Jeho oslavné básne na adresu prezidenta klerofašistického štátu Tisa, hlasovanie za návrh zákona legalizujúci trestné stíhanie žien, ktoré si dovolia podstúpiť umelé oplodnenie s trestnou sadzbou 5 až 12 rokov basy a naposledy aj strašenie v súvislosti s londýnskym starostom ukazujú, že sociálno-demokratické hodnoty, ku ktorým sa Smer oficiálne hlási, sú mu absolútne cudzie. Pohnútky vyjadrení pána Martvoňa mi neprináleží komentovať. Atmosfére v Smere by podľa môjho názoru určite pomohla väčšia otvorenosť a návrat k diskusii. Pomerne rýchlo sme vstúpili do tretieho vládneho obdobia, nepochybne pritom existujú veci, ktoré viacerým členom prekážajú. Tie si je v správne fungujúcej strane nevyhnutné pravdivo pomenovať a vysvetliť.

Smer kritizuje okrem Vás, pána Zalu aj exposlanec Anton Martvoň, črtá sa v Smere ideový alebo personálny stret?

Nemyslím si, že je to o personálnom strete. Názorové rozdiely sú charakteristické pre demokratické strany. V iných stranách zakladajú platformy, ja chcem len otvorenú diskusiu.

Aké je postavenie mladých v Smere? Ako sa na nich pozerajú služobne starší členovia strany?

Dlhodobo poukazujem na tri veľké pozitíva, o ktoré sa Smer môže v budúcnosti oprieť. Sú nimi kvalitný sociálno-demokratický program, ktorý je však potrebné dôsledne napĺňať, silné regionálne zastúpenie a perspektívni mladí, šikovní lídri. Vzájomnými postojmi služobne starších a mladších kolegov v strane som sa doposiaľ veľmi nezaoberala. Za seba však môžem povedať, že som rada, že mladých lídrov máme. Je zároveň potrebné, aby dostávali primeraný priestor.

Kto by podľa Vás mohol byť v strane nástupcom Roberta Fica?

Táto otázka naozaj nie je na programe dňa a absolútne odmietam na danú tému špekulovať.

Mal by Robert Kaliňák odstúpiť?

Myslím si, že by mal vedieť jasne rozpoznať kedy jeho individuálny záujem škodí záujmom a postaveniu strany, ako aj zhoršovaniu negatívnych nálad v rámci celej spoločnosti. Nie je morálne a ani prípustné, aby akýkoľvek člen vlády počas výkonu svojho mandátu takýmto nejasným spôsobom obchodoval.

Je asi zrejmé, že sám neodstúpi, odráža sa to už na preferenciách z prieskumov. To vyzerá na podobný osud ako HZDS či SDKÚ...

Myslím si, že netreba predbiehať. Osud HZDS a SDKÚ však musí byť pre Smer a jeho predstaviteľov odstrašujúcim mementom. Nemôžeme sa utešovať, že síce sme prišli o takmer 20 % hlasov, ale stále ešte o takmer 10 % ďalších prísť môžeme lebo aj so 17 % percentami môžete byť na Slovensku hlavnou stranou v koalícii. Takýmto spôsobom nemôže fungovať moderná sociálno-demokratická strana, ktorou chceme byť.

Poznáte sa s kontroverzným podnikateľom Ladislavom Bašternákom, aký je to človek?

Poznám, nie sme osobní priatelia.

Kde ste sa s ním spoznali?

Spoznala som sa s ním na Donovaloch.

Ste s ním ešte v kontakte?

Nie.

Vzhľadom na to, že je podozrivý z finančných podvodov  - ako hodnotíte jeho štýl podnikania na Slovensku?

Nepoznám jeho podnikanie, ani štýl, ktorým podniká. Ja osobne od roku 1999 nepodnikám, odkedy som spoluzakladala SMER.

Ako vnímate snahy opozície o odvolanie ministra vnútra? Súhlasíte s formou, ktorú zvolili?

Ak máte na mysli odvolávanie v Národnej rade, ide o legitímny nástroj politického boja. Problém mám však s úrovňou diskusie v súčasnom slovenskom parlamente. To sa však netýka len odvolávaní členov vlády. Väčšine z tých čo tam sedia chýba elementárna miera pokory. Správajú sa akoby nemali žiaden rešpekt či už k sebe navzájom, ale ani k mandátu, ktorý vo voľbách od ľudí dostali. V prípade letných opozičných protestov s hudobným sprievodom a občerstvením som presvedčená, že treba absolútne rešpektovať právo ľudí na vyjadrenie nespokojnosti s politikmi. To sa samozrejme nevzťahuje na rôzne extrémistické pochody a zhromaždenia vyzývajúce ľudí na násilie a nenávisť. Na prejavenie nespokojnosti by však mali slúžiť predovšetkým verejné priestranstvá, či námestia, ktoré sú na to určené.

Slovenskom rezonuje v poslednom období aj konflikt predsedu parlamentu Andreja Danka s poslankyňami Natáliou Blahovou a Luciou Ďuriš Nicholsonovou. Šéf národniarov je obviňovaný z toho, že ženám nepreukazuje dostatočnú úctu. Sledujete túto kauzu?

Pohon na poslankyne, ku ktorému teraz dochádza považujem za skutočne nechutný. Komentáre ich mužských kolegov v parlamente sú často horšie ako v 4. cenovej skupine. Bohužiaľ to dokazuje, že ženy političky to na Slovensku nemajú ľahké a asi ešte dlho mať nebudú.

Ku kritikom pomerov v Smere patrí aj ďalší europoslanec, Boris Zala. Rozprávate sa na túto tému?

S kolegom Zalom komunikujeme priebežne na rozličné témy.

S kým sa v europarlamente najviac „kamarátite“? Aký je váš vzťah s ostatnými slovenskými zástupcami v Bruseli?

Moje vzťahy s ostatnými slovenskými europoslancami považujem za nanajvýš korektné. Dokazujú to aj viaceré naše spoločné iniciatívy z minulosti. Či už išlo o snahu, aby sme aspoň raz za pol roka mohli vystúpiť v pléne Národnej rady alebo nadviazanie pravidelnej komunikácie a stretnutí s prezidentom Kiskom.

Smer sa správa na Slovensku ako nacionalistická a konzervatívna strana. Nie je Vám trápne, resp. nevyčítajú Vám kolegovia z frakcie, čo na Slovensku predseda Fico rozpráva o utečencoch a moslimoch?

Utečenecká kríza dolieha na Európu v plnej sile. Diskusie ohľadom nej sú veľmi živé, no občania potrebujú v prvom rade vidieť riešenia. Pohľady jednotlivých členských krajín na to aké by mali byť, neboli spočiatku jednotné. Čo je však dôležité, postupne sa vplyvom rozličných okolností približujú. Predseda Fico, ale aj ostatní lídri predovšetkým zo štátov V4 mali v tejto súvislosti rôzne vyjadrenia. To, že na ne kolegovia zo socialistickej, ale aj iných frakcií reagujú a pýtajú sa je úplne prirodzené. Zároveň je to aj súčasťou hľadania prienikov vo vzájomných postojoch k tejto náročnej téme.

Programové tézy strany Smer pripravoval Pavol Paška a Ľuboš Blaha. Ako hodnotíte, že program do budúcnosti pripravoval politik (Paška) podozrivý z korupcie?

Pokiaľ viem, programové tézy pripravoval pán poslanec Blaha. Podľa viacerých informácií to bolo rozhodnutie úzkeho vedenia strany. Ja osobne som napísala k predloženému dokumentu všetky moje pripomienky.

Kritizuje Vás aj poslanec Smeru Ľuboš Blaha, aké máte s ním vzťahy?

Žiadne.

Panuje názor, že v Bruseli sú úradníci a politici odtrhnutí od reality. Toto zaznelo aj z úst predstaviteľov Smeru. Čo Vy na to?

Pre mňa sú takéto vyjadrenia znakom, že kolegom dochádzajú argumenty. Za seba môžem povedať, že sa o tú každodennú realitu bežného života zaujímam a vnímam ju omnoho citlivejšie, ako väčšina z nich. Dôkazom je aj to, že sa nebojím povedať, že súčasťou normálnej politiky musí byť aj morálka. To sa vzťahuje na akéhokoľvek predstaviteľa moci. Pokiaľ im v nej nechýba, niečo nebude v poriadku.

Premiér Fico o europoslancoch hovorí ako o odtrhnutých z reality – nedotklo sa Vás to ako ženy?

Vyjadrenie pána premiéra sa ma osobne nedotklo, ale považujem to za výrok, ktorý nie je hodný premiéra.

EÚ čelí vlne kritiky za to, že nezvláda ani finančnú, ani utečeneckú krízu. Ľudia buď nechcú, alebo štruktúram EÚ nerozumejú. Asi ťažko vyčítať veľmoci ako je Británii, že je xenofóbna a rasistická – ako vidíte toto vnímanie Európskej únie?

Máte pravdu, ľudia žiaľ napriek nášmu 12 ročnému členstvu v Únii stále nevedia rozlišovať v jej kompetenciách a na druhej strane v zodpovednosti jednotlivých členských štátov. Je to však vinou domácich politikov. Táto situácia im maximálne vyhovuje a o vysvetľovanie sa vôbec nepokúšajú. Vyhováranie sa na Úniu im totiž padne náramne vhod vždy keď nevedia obhájiť svoje rozhodnutia pred voličmi. To je aj prípad finančnej, dlhovej či utečeneckej krízy. Pravdou je, že žiadna z európskych inštitúcií sa pri návrhoch riešení existujúcich problémov nerozhoduje svojvoľne. Prvotná dohoda volených politických lídrov z jednotlivých členských krajín je vždy podmienkou.

Ako je v Bruseli vnímané Rusko? Zdá sa, že vzťah ku krajine Vladimira Putina sa zasekol na mŕtvom bode.

Ja považujem obnovenie plnohodnotnej spolupráce medzi Európskou úniou a Ruskom za nevyhnutnosť. Či sa to niekomu páči alebo nie pri riešení dlho trvajúcich konfliktov na blízkom východe, ktoré spôsobujú v Európe v súvislosti s utečeneckou krízou veľké problémy, sa bez Ruska nezaobídeme. Platí to bez ohľadu na výhrady k niektorým aspektom konania jeho súčasných lídrov. Je preto povinnosťou politikov a diplomatov na oboch stranách hľadať cesty a komunikovať. Konštruktívny a predvídateľný vzťah je potrebný pre vzájomný prospech tak EÚ, ako aj Ruska. Pretrvávajúce napätie a obchodná vojna nikam nevedie a zdá sa, že neprispieva ani k riešeniu situácie na východnej Ukrajine.

Zdá sa, že sa formuje priateľstvo medzi Ruskom a Tureckom. Je podľa Vás dôvod na obavy?

Dôvod na zbystrenie pozornosti dáva skôr samotná situácia po údajnom vojenskom prevrate v Turecku. Ukázala nám pravú tvár autoritárskeho tureckého prezidenta. Odklon od demokracie, vzrast náboženského fundamentalizmu a obrovské politické čistky dokazujú, že krajina nemá záujem o približovanie sa k EÚ. Normalizáciu vzťahov medzi Tureckom a Ruskom považujem za pragmatizmus súčasných lídrov oboch krajín. V potláčaní ľudských práv, slobody médií, či menšín si totiž v mnohom môžu podať ruku.

Americké voľby sa pomaly, ale isto blížia. Kto je vašim favoritom? Kto podľa Vás zvíťazí?

Ľudia samozrejme rozhodnú. Ak by som si jedného z dvojice mala vybrať určite by som držala palce Hillary Clintonovej. Na druhej strane je však výber kandidátov na jedného z najmocnejších ľudí planéty sklamaním a premárnenou šancou. Ani jeden z kandidátov neponúka vôbec nič progresívne. To však ani nemôžu, pretože je to súboj „babičky“ s vysokými ambíciami a zdá sa trochu podlomeným zdravím a nahnevaného populistického „deduška,“ ktorý ponúka len rasizmus, nenávistné prejavy a šírenie zloby. So všetkou úctou k starším ľuďom tu podľa mňa platí, že človek by v politickom systéme s tak výrazným postavením prezidenta, ako je to v USA, nemal od istého veku z čisto racionálnych dôvodov pomýšľať na takto vysoký úrad.

Viac o téme: SmerMonika Falšíková Beňová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu