Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Trpká skúsenosť Slovákov s prácou v Nemecku: Sľúbili nám niečo iné, firma tvrdí, že pochybili oni

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Presťahovali sa do Nemecka, aby si tu našli lepšie živobytie, no napokon sa trpko sklamaní vrátili na Slovensko. Mladí manželia opísali svoju skúsenosť s personálnou agentúrou, ktorá ani zďaleka nesplnila ich očakávania. Podľa jej šéfov to ale bolo všetko inak a pochybili samotní Slováci. Čo robiť, ak sa tiež chystáte do zahraničia za prácou, radia naše úrady.

"Viacero našincov to skúša v zahraničí. Tak som sa rozhodol aj ja. Na jednom portáli som objavil ponuku od istého Slováka, ktorý ponúkal prácu v Nemecku," začína svoje rozprávanie Miro. Keďže jeho manželka má problémy s chrbticou, telefonicky sa dohodli na práci v sklade s čistiacimi prostriedkami. Aké však bolo ich prekvapenie, keď dorazili na miesto, aby podpísali pracovnú zmluvu. Pán zastupujúci personálnu agentúru im totiž oznámil, že sľúbenú prácu pre nich nemá. Namiesto toho im ponúkol prácu v potravinárskom priemysle. Manželia, hoci neradi, prácu prijali. No vzhľadom na zdravotné problémy Slovenky z nej po pár dňoch odišli.  

Toto vraj ale nebol jediný problém. Miro tvrdí, že agentúra má toho na rováši viac. Podľa jeho slov ich na úradoch zaregistrovala na úplne inej adrese, než v skutočnosti bývali. Ďalším problémom bolo samotné ubytovanie, ktoré údajne nebolo také, aké agentúra sľubovala. Slováci bývali v malej izbe, v ktorej nebola ani chladnička. "Agentúra si za izbu pýtala 600 za mesiac, neskôr som zistil, že majiteľka ubytovania za ňu chcela o polovicu menej," hovorí. 

Na takýchto posteliach spávali
Zobraziť galériu (5)
Na takýchto posteliach spávali  (Zdroj: Facebook)

Manželia sa po týchto skúsenostiach rozhodli z práce odísť a ešte v skúšobnej dobe, dali výpoveď. Ďalším šokom pre nich bolo, keď obdržali za štyri výplatu - Miro nedostal ani cent, jeho žena 7,77 eura. Každý z nich pritom za január odpracoval zhruba 23 hodín, na hodinu mali 8,60 eura brutto. Po zdanení to činí približne 161 eur. Ako sa teda agentúra dopracovala k takej sume? 

Všetko bolo inak

Agentúra akékoľvek pochybenie odmieta a tvrdí, že k manželom od začiatku pristupovala korektne. Pripúšťa síce, že k zmene dohodnutej práce naozaj došlo, údajne to ale bolo z dôvodu technických problémov, kvôli ktorým nemohli Slováci do pôvodnej práce nastúpiť. Poskytla im preto dočasné náhradné riešenie v podobe firmy, ktorá vyrába mäsové výrobky. 

Trpká skúsenosť Slovákov s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Čo sa týka ubytovania, agentúra dala manželom na výber. "Mohli si vybrať buď penzión za 200 eur/osoba na mesiac, ktorý bol ďalej od práce, alebo druhý blízko práce za 300/osoba. Vybrali si ten drahší. Za penzióny platí firma vopred, aby pracovníci nemuseli platiť za ne dopredu. Poplatok za ubytovanie sa im potom strhne z prvej výplaty," vysvetlil personalista. 

Podľa neho to boli práve sťažovatelia, ktorí pochybili a zachovali sa nečestne. "Odkedy 27. 1. 2016 nastúpili, odpracovali len štyri dni. 2. 2. písali, že sú chorí a neprídu do práce, pričom nepriniesli žiadny doklad o práceneschopnosti. Potom dali výpoveď, hoci vedeli, že po týždni budú preložení do práce, na ktorej sme sa pôvodne dohodli. Odišli zo dňa na deň. Na základe pracovnej zmluvy a aj zákona, ktorý v Nemecku platí za predčasný odchod, im z tohto dôvodu bola strhnutá pokuta vo výške 114 eur. O tejto podmienke sme ich vopred informovali a píše sa to nakoniec aj v pracovnej zmluve, ktorú podpísali," dodáva personalista s tým, že celá sťažnosť je podľa neho neopodstatnená a nezakladá sa na pravde. Prípad sa ešte nekončí; manželia chcú celú vec dotiahnuť až na súd, firme zase vadí, že poškodzujú jej dobré meno. 

Úrady radia

Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny upozorňuje na pár základných pravidiel, ktorými by ste sa mali riadiť v prípade, že sa chystáte vycestovať za prácou do zahraničia. 

Preverte si zamestnávateľa

V tomto smere je dobré obrátiť sa na regionálny úrad práce v cieľovej destinácii v mieste sídla zamestnávateľa, alebo webovú stránku www.zav.de. V nemeckom jazyku môžete kontaktovať aj workingermany@arbeitsagentur.de. Budúceho zamestnávateľa si môžete preveriť aj na rôznych fórach na internete. 

Trpká skúsenosť Slovákov s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Všetko treba mať na papieri

Ďalšie veľmi dôležité pravidlo, na ktoré ešte stále mnoho Slovákov zabúda. "Ústna dohoda či prísľub a všetky ostatné aspekty musia byť zaznamenané aj písomne. Ústna dohoda nie je dostačujúca. Dohoda by mala obsahovať všetky podrobnosti, o ktorých ste komunikovali so zamestnávateľom/sprostredkovateľom ústne. Platí to, že čím je dohoda/pracovná zmluva podrobnejšia, tým sa klient môže cítiť v pracovnom pomere istejšie. Na dohode by mala byť presne vyšpecifikovaná pracovná pozícia, miesto výkonu práce, platové podmienky, príplatky za prácu, nadčasy, zmluvné pokuty atď.," upozorňuje Černá s tým, že ešte pred podpisom zmluvy si ju samozrejme treba dobre prečítať. 

Trpká skúsenosť Slovákov s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Kde budem bývať a koľko za to budem platiť

Pri uzatváraní pracovného pomeru mimo hraníc SR je dobré ujasniť si aj podmienky a náklady týkajúce sa stravy a ubytovania. Ďalšie informácie ohľadom pracovnoprávneho pomeru a iných súvisiacich vecí nájdete na adrese ec.europa.eu. 

Viac o téme: Práca v zahraničí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu