Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nekonečný boj rodičov: Andrej, ktorému odobrali dcérku v Nórsku, ju nevidel už 9 mesiacov!

Maxine od tejto fotografie dosť vyrástla. Zobraziť galériu (2)
Maxine od tejto fotografie dosť vyrástla. (Zdroj: Facebook/Vráťte Maxine rodičom)

BRATISLAVA/OSLO – Po tom, ako nórske súdy tento mesiac definitívne rozhodli, že Češke Eve Michalákovej odoberú oboch synov, podobný osud straší aj Slováka Andreja s partnerkou Sarou, Nórkou marockého pôvodu. Andrej svoju dcérku Maxine nevidel už takmer deväť mesiacov. Prvý súd navyše nešťastná rodina prehrala, a to z kontroverzných dôvodov.

Barnevernet, teda obávaný nórsky sociálny úrad, malú Maxine rodičom odobral niekoľko týždňov po narodení. Matka Sara, ktorej hluchota a nemota spôsobená prekonaním detskej obrny bola primárnym dôvodom odobratia jedinej dcérky, vída svoje dieťa iba raz za dva týždne, aj to pod prísnym dohľadom polície vo veľmi neprívetivých priestoroch.


EXKLUZÍVNE Spoveď Slovenky, ktorá pracuje pre nórsku sociálku: Rodičia k nám chodia aj sami!


Kým u Evy Michalákovej išlo v prípade odobratia synov Davida (6) a Denisa (10) o podozrenie zo sexuálneho zneužívania, Maxine nič podobné nehrozilo podľa úradov, ani súdov. Napriek tomu sa Andrejovi so Sarou pri prvom pojednávaní nepodarilo presvedčiť súd, aby im vrátil Maxine do opatery.

Kontroverzný dôvod

Pracovníkom sociálky prekážalo, že Andrej s partnerkou sú ešte veľmi mladí, ale aj to, že Sara mala ťažké detstvo, žila v rodinnom prostredí, ktoré nebolo príliš starostlivé. Médiá dosť šokovala aj veta z rozhodnutia, v ktorej sa hovorilo o tom, že „dievčatko neudržiava očný kontakt s mamou, ani s pracovníkmi sociálky“.

Táto pomerne absurdná výhrada mala byť stavebným kameňom advokátov Barnevernetu. „Som presvedčený, že dcérka by sa mala vrátiť rodičom, no rodina už aj tak utrpela veľkú stratu,“ povedal Denníku N právnik rodičov Per Danielsen. Do riešenia prípadu sa zapojilo aj Ministerstvo zahraničných vecí SR, prezident Andrej Kiska a Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí.

„Centrum spolu s veľvyslanectvom vyvíja kroky, ktoré smerujú k najlepšiemu záujmu dieťaťa, sme vždy pripravení poskytnúť súčinnosť,“ tvrdí riaditeľka centra Andrea Císarová. Jedným z riešení by mohla byť takzvaná intervencia, čo znamená, že v budúcnosti by o Maxine rozhodlo slovenské súdnictvo.

Slováci stoja za rodinou

Andrejova matka by uvítala, ak by nórske úrady aspoň zverili Maxine rodine, teda dali prednosť biologickému putu. Ako sama hovorí, pre vnučku pripravili zázemie vhodné na jej výchovu. Slováci sú na strane rodiny, na sociálnej sieti Facebook sa dokonca spustila kampaň s názvom Vráťte Maxine rodičom, vytvorila sa aj finančná zbierka.

Zajtra bude súd ,ktorý rozhodne o ďalšom osude malej Maxine ..Sud začína o 9:00 v LILLEHAMMER .Budeme silno držať palce a veriť ,ze Maxine vrátia rodičom ..

Posted by Vráťte Maxine rodičom on 31. máj 2015

Čo na to všetko hovoria Slováci žijúci v Nórsku? Opýtali sme sa Ivany, mamičky dvoch dcér, ktorá žije v Kongsbergu asi 80 kilometrov od hlavného mesta Osla. „Tu je to tak, že deťom ozaj ani po zadku nemožno capnúť. No beriem to tak, že keď tu ľudia chcú žiť, tak sa musia prispôsobiť tunajším zákonom, ak nie, tak potom musia počítať s následkami. Pokiaľ viem, tak ak má sociálka nejaké udanie, napríklad zo školy, tak to nie je tak, že zazvonia pri dverách a zrazu zoberú deti, ale všetko musia dôkladne vyšetriť, rozprávať sa s ľuďmi, v škole, so susedmi.“

Aj Ivana uznáva, že sa však môže stať chyba: „Netvrdím, že nemôže dôjsť k nejakým pochybeniam, veď všade pracujú len ľudia a pomýliť sa môže každý, ale nezdá sa mi, že by to fungovalo ako zvyknú písať médiá, že je to továreň na peniaze a že pestúni dostávajú veľké peniaze za to, že sa o takéto deti starajú.“ Jej slová potvrdzujú aj záznamy z minulosti.

Ojedinelý prípad

Barnevernet naposledy odobral deti Slovákom v roku 2012, rodičia si vtedy najali nórskych právnikov a svoje dve ratolesti získali späť. Predtým nórska sociálka odobrala dve deti v roku 2010 a jedno v roku 2009. Celkovo sa rok 2014 odobrali 1665 detí, na Slovensku v porovnaní s tým istým rokom až 3076, pričom v Nórsku žije približne 5 miliónov ľudí. Zdá sa teda, že slovenské úrady sú prísnejšie.

Nekonečný boj rodičov: Andrej,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Vráťte Maxine rodičom)

Mamička Ivana celú situáciu vidí v jasných farbách: „V Nórsku sme už 6 rokov a keď som prvýkrát počula o nejakom prípade a tom rozruchu okolo toho, tak som mala chuť zbaliť kufre a vrátiť sa na Slovensko. Dlho som bola vyklepaná a čítala som všetko, čo som na internete našla. Ale to bolo už dávno. Odvtedy sme spoznali veľa ľudí, najskôr rodičov v škôlke a teraz zase nových v škole a ozaj sme od nikoho nepočuli nejaké zmienky o Barnevernete, že by to bol nejaký strašiak.“

Okrem Českej republiky má podobné problémy s odobratím detí z biologických rodín v zahraničí aj Poľsko, preto sa ​budú na jar situáciou zaoberať aj ministri sociálnych vecí a rodiny z krajín V4.

Viac o téme: MaxineBarnevernetNórska sociálka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu