Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Krachujúce zdravotníctvo: Zistili sme, akú obrovskú sumu vyplatil štát bývalej Paškovej firme!

Pavol Paška má veľa čo vysvetľovať. Zobraziť galériu (2)
Pavol Paška má veľa čo vysvetľovať. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Po škandále s predraženými nákupmi zdravotníckej techniky, sme sa pozreli na veľkosť ďalších obchodov kontroverznej exfirmy Pavla Pašku Medical Group. Je to naozaj obrovská suma. Stačila by dokonca na vyplatenie celkového dlhu všetkých nemocníc na Slovensku. Zdravotníci plačú, že rezort je nedostatočne financovaný, peňazí nazvyš niet a dlhy neutešene rastú. Navyše, premiér Fico v minulosti vyhlásil, že kto spravuje verejné zdroje, nepodniká! To dnes už neplatí, podnikatelia z firmy Medical Group si prilepšili o stovky miliónov eur.

Podľa údajov Aliancie Fair-Play iba od roku 2008 do októbra 2014 zarobila firma Medical Group takmer 226 miliónov eur. V prepočte na koruny je to enormne vysoká suma. V minulosti v nej navyše figuroval súčasný predseda parlamentu Pavol Paška a predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa. Obidvaja smeráci už vo firme nepôsobia.

Z posledných rokov sa najviac darilo kontroverznej firme za druhej Ficovej vlády. Za minulý rok tak zarobila 105 miliónov. V tomto roku takmer 61 miliónov eur, teda oveľa viac ako pred pár rokmi. Medzi jej klientov patrili nemocnice z celého Slovenska. Aj nedávno spomínaná nemocnica z Piešťan, Martina či Trenčína. Do Martina dodávala nový mamograf za 2 milióny a do Trenčína podobný prístroj za 1,3 milióna eur.

Štátne nemocnice mali na konci minulého roka dlh vo výške 246,8 milióna eur. Vyplýva to z informácií o vývoji dlhu v zdravotníctve, ktorý predložila exministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. O to zarážajúcejšie je, že takmer toľko zarobila firma Medical Group na štátnych tendroch.

Väčšinu dlhu tvoria dodávky liekov a špeciálny zdravotnícky materiál. Paradoxne, najmä s týmto materiálom obchodovala Medical Group so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, na ktorom zarobila od roku 2008 až 168 miliónov eur. Poisťovni dodávala najmä lieky. Veľké čiastky obchodovala aj s Národným onkologický ústavom a Východoslovenským ústavom srdcových a cievnych chorôb.

Z 226 miliónov eur, ktoré zarobila firma Medical Group od roku 2008 v obchodoch so štátom, by sa dala postaviť jedna nová nemocnica, desiatky špičkovovybavených sanitiek, vyšlo by na jeden plat pre 301 tisíc zdravotných sestier a 2,6 miliónom dôchodcom by vyšiel maximálny vianočný dôchodok v hodnote 87 eur.

Paška a Medical Group

Tieň podozrenia dopadol aj na predsedu parlamentu. Pavol Paška vo firme pôsobil od roku 2000 do roku 2002. Teraz sa však bráni. "So spomínanou firmou nemám nič spoločné. Svoje podnikateľské aktivity som ako minoritný akcionár ukončil pred trinástimi rokmi,“ povedal včera. Spolu s ním v Medical Group pôsobil aj predseda VÚC Košice Zdenko Trebuľa. Konkrétne v medzi rokmi 1995 až 2000.

Paška sa v kuloároch považuje za veľmi vplyvného človeka v zdravotníctve. Špekulovalo sa, že Zvolenská je jeho človek. Aj Daniel Lipšic ukázal na Pašku ako osobu, ktorá ťahá za nitky v slovenskom zdravotníctve. Za prvej Ficovej vlády jej podľa Lipšica vzrástli obchody zo 4 miliónov eur na 40 miliónov. Podľa obchodného registra akcionári pochádzajú až z Belize. Donedávna to bol Cyprus, no ten prístúpil na dohodu o sprístupňovaní údajov o skutočných vlastníkoch firmy, Belize zatiaľ s týmto nesúhlasilo.

V dozornej rade firmy Medical Group sedí aj Radoslava Sláviková Geržová. Tá pôsobí aj v dozornej rade spoločnosti Falck, ktorú v minulosti vlastnila Penta. Hovorca Penty nám tieto súvislosti nechcel komentovať. „Naša spoločnosť nie je vlastníkom a ani spoluvlastníkom firmy Falck. Penta svoj akcionársky podiel vo firme Falck predala v roku 2008 dánskemu partnerovi,“ prezradil nám.

V Medical Group figuruje aj Juraj Koval z advokátskej kancelárie KOVAL & spol z Banskej Bystrice. Ten v minulosti ponúkal právnické služby Fondu národného majetku zadarmo v miliónovom spore s firmou Chemko Strážske. V prípade rýchleho a úspešného rozhodnutia mohol Koval zinkasovať miliónovú odmenu.

Fico kritizoval podnikanie v zdravotníctve

Sám Fico dokonca kritizoval podnikanie v zdravotníctve. Preto sa pustil do súkromných zdravotných poisťovní, aby mohol vytvoriť jednu štátnu. V diskusnej relácii z roku 2011 prehlásil, že aj Ústavný súd potvrdil, že ten kto podniká v zdravotníctve, nemôže vytvárať zisk. To sa ukázalo nakoniec ako nepravda.

„Ústavný súd povedal súčasne, že cieľ je legitímny, pretože aj rozhodnutie Európskeho súdneho dvora vo viacerých prípadoch potvrdilo, že ten, kto spravuje verejné zdroje a to sa týka aj zdravotného poistenia nepodniká, čiže nemôže z toho vytvárať žiadny zisk,“ povedal Fico.

Portál Demagóg jeho tvrdenie vyvrátil. V správe ÚS sa tvrdí, že „Došlo k ústavne neakceptovateľnému zásahu do základného práva súkromných zdravotných poisťovní podnikať podľa čl. 35 ods. 1 ústavy“. Rozhodovanie Európskeho súdneho dvora vo svojom odôvodnení ÚS nespomína.

Nič to nemení na fakte, že v rezorte zdravotníctva sa výhodne podniká najmä firme Medical Group, ktorá iba poslednými predraženými zákazkami zarobila pekné peniaze. Podľa nich bolo všetko v poriadku a v zmysle verejného obstarávania.

Pochybnosti nevidí ani v piešťanskom obstarávaní CT-čka. "Spoločnosť Medical Group Sk a.s. za zúčastnila verejného obstarávania, ktoré bolo vyhlásené vo Vestníku č. 62/2014 dňa 28.03.2014 pod číslom 4330-MST/2014. Predpokladaná hodnota zákazky bolo stanovená obstarávateľom na 1.333.325 EUR bez DPH. Elektronická aukcia sa konala dňa 08.08.2014 a výsledok elektronickej aukcie je suma 1.329.908,33 Eur bez DPH. Spoločnosť Medical Group SK a.s. podpísala zmluvu v súlade s predmetným verejným obstarávaním," povedal pre Topky zástupca firmy Daniel Chovan.

V stomiliónových obchodoch so štátom si Medical Group počínala v súlade so zákom, aspoň tak nám to spoločnosť potvrdila. "Všetky verejné súťaže, do ktorých sa naša spoločnosť prihlásila prebiehali spôsobom v zmysle Zákona o verejnom obstarávaní.  Dokumentácie a zmluvy z takto realizovaných verejných súťaží sú verejne prístupné. V danom medializovanom tendri sa zúčastnili viaceré spoločnosti, pričom naša spoločnosť ponúkla najnižšiu cenu."

Opozícia chce hlavu Pašku

Opozícii Zvolenská a Zmajkovičová nestačia. Chcú, aby za podozrivé tendre bol odvolaný aj predseda parlamentu a neoficiálny gubernátor východného Slovenska a košického straníckeho krídla. "To, že pán Paška sa venuje zdravotníctvu, je zdokumentované. Firmy, ktoré vlastnia Medical Group, sídlia na adresách ako firmy sponzorov Smeru, predstavitelia firiem sú nominanti ministerstva zdravotníctva v štátnych nemocniciach, zisky firmy Medical Group kopírujú obdobia vlád Robeta Fica," vymenoval líder hnutia NOVA Daniel Lipšic dôkazy, ktoré majú podľa neho usvedčovať Pašku.

Poukázal aj na to, že sa firma presunula z Cypru na Belize. Poznamenal, že Cyprus na rozdiel od Belize už vydáva iným krajinám údaje o tom, kto je beneficent of the owners. "Preto bolo treba firmu presunúť na Belize," doplnil Lipšic. Nepriame dôkazy sú podľa neho dostatočné na to, aby bol Paška odvolaný. "Tých nepriamych dôkazov je toľko, že tvoria ucelenú reťaz, ktorá poukazuje jedným smerom, a tým je Pavol Paška," zdôraznil Lipšic. Podľa neho nemožno pochybovať o tom, že hlavným aktérom predraženého nákupu CT prístroja je Paška.

Prípad už má v rukách polícia a prokuratúra

Kompetentní už rozbehli vyšetrovanie. „Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal pokyn námestníkovi generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrovi Šufliarskemu, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali okolnosti kúpy CT prístroja štatutárnym orgánom Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Krajský prokurátor v Trnave dostal v tejto súvislosti písomný pokyn, pričom dohľad vo veci bude vykonávať generálna prokuratúra.

Zvolenská nič neurobila

Ministerka odchádza potom, čo vlastne nič neurobila. "Pani ministerka odchádza po tom, čo vlastne nič neurobila. Nedotiahla žiaden veľký projekt, dôležité veci odložila, pálčivé problémy neriešila. Napríklad dlh nemocníc dosahuje 400 miliónov eur. Nedá sa však čakať, že by jej nasledovník na rozdiel od nej niečo urobil. Do volieb bude len údržbárom," povedal pre Topky odborník na zdravotníctvo Tomáš Szalay.

Podľa neho budú súkromní podnikatelia v zdravotníctve aj naďalej, chyba je však na strane nakupujúceho. "Je celkom pochopiteľné, že po jednom podivnom tendri sa spochybňujú aj ďalšie, v ktorých sa zúčastnila táto firma. Ale súkromní dodávatelia v zdravotníctve boli, sú a budú, a v tom teda až taký problém nevidím. Problém je predovšetkým na strane nakupujúceho. Prečo nakladá s prostriedkami svojej organizácie nezodpovedne, neefektívne? Prečo na to nereagujú jeho nadriadení, ani keď sú na to opakovane upozorňovaní? Pretože práve kvôli tejto svojej neefektívnosti je ten rezort lukratívnou politickou trafikou. Preto si myslím, že by nemocniciam veľmi prospelo, ak by ich štát predal súkromným investorom a prestal zasahovať do ich riadenia," myslí si Szalay.

Obidve Ficove vlády v zdravotníctve totálne vyhoreli. "Obe Ficove vlády vymrhali v zdravotníctve obrovské množstvo energie na zástupné témy, na zbytočný a kontraproduktívny súboj so súkromnými zdravotnými poisťovňami. Kým tá prvá presadila aspoň racionalizačné opatrenia v liekovej politike, táto sa zmien bála tak, že nepresadila nič," potvrdil nám analytik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu