Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenský útok na sovietske Rusko: Archív odhalil, prečo z dvoch pilotov urobili hrdinov!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: VHU.sk, archív)

BRATISLAVA – Hitler zaútočil na Sovietsky zväz a k invázii sa pridalo aj vojsko Slovenského štátu. Takto sa druhá svetová vojna dostala do novej fázy. V rámci našej armády išli do boja aj slovenskí letci. Vyznamenali sa ako statoční piloti a dobre poslúžili nacistickému Nemecku. Disponovali sme niekoľkými lietadlami, na ktorých piloti predvádzali nebezpečné kúsky. Pri jednej záchrannej akcii sa z našich letcov stali dokonca kaskadéri!

Pred 73 rokmi, v skorých ranných hodinách v nedeľu 22. júna 1941, svet zataijl dych. Hitler namieril svoje zbrane proti dovtedajšiemu spojencovi Stalinovi. Ťaženia na východ sa zúčastnili aj Slováci. Preslávili sa najmä letci. Naša stíhacia letka pozostávala z 11 lietadiel B-534 a 14 pilotov. Z nich najviac vynikal Ján Režňák, ktorý si pripísal až 32 zostrelov.

Propaganda Slovenského štátu tvrdila, že ide o krížovú výpravu proti komunizmu a židoboľševizmu. Ako spojenci Hitlera sme si to namierili rovno na Moskvu. „Slovenskému letectvu sa dostalo veľkej cti a vyznamenania, keď boli pozvaní, aby išli na front spolupracovať s nemeckými letcami. V priestore asi 100 kilometrov juhovýchodne od Tarnopolu pracujú nemecké pozorovacie letky, ktorých naši kamaráti stíhači idú chrániť,“ píše sa v tajných archívoch Vojenského historického ústavu.

Letci vykonávali zo začiatku iba prieskumné, taktické alebo zásobovacie akcie. Vzlietli, keď hliadkovali nad rozprášenými sovietskymi jednotkami, ktoré Nemci zo začiatku likvidovali. „Apelujem pritom na všetkých výkonných letcov i statný personál letky, aby svojou udatnosťou, obetavosťou a presnosťou pri výkone sľužby potvrdili v národe slovenskom i nemeckom, dobrý dojem, ktorý naša letka získala v ťažení proti Poľsku,“ napísal Emil Novotný, zástupca veliteľa vzdušných síl.

Prvá skutočná bojová akcia nastala 20. Júla 1941. Vtedy naši letci zaútočili na ustupujúcu sovietsku armádu pri meste Vinnica. Nálet trval asi hodinu a 15 minút. Útočníci sa dostali do protipaľby zo zeme. „Obrátil som stroj a zaútočil som výlučne na pozemné protilietadlové jednotky. Dve alebo tri palebné jednotky som svojou paľbou umlčal nesporne,“ tvrdil jeden z našich pilotov. Pokračoval dovtedy, kým nevystrieľal všetky náboje.

V službách nacistov pôsobili aj Maďari, s ktorými sa naši predbiehali o to, kto je lepší. Nemci neraz pochválili našich pilotov, že sú lepší než maďarskí. No to isté mohli hovoriť aj na druhej strane Maďarom.

Stíhači lietali na strojoch Avia B-534. Dvojplošník mal vo svojom trupe až 4 guľomety s kalibrom takmer 8 milimetrov. Letel maximálnou rýchlosťou 394 kilometrov za hodinu.

V rámci letectva sa stal najúspešnejším slovenským esom Ján Režňák z 13. letky s 32 zostrelmi. Dostal mnoho ocenení vrátane Nemeckého zlatého kríža. Zomrel v Martine ako 88-ročný v roku 2007.

Slovenský útok na sovietske
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: VHU.sk, archív)

Neuveriteľnú hrdinskosť preukázali letci najmä počas jednej akcie. Kamarátstvo na život a na smrť predviedol Štefan Martiš. Jeho kolegu Františka Brezinu zasiahla protilietadlová paľba a núdzovo pristál na nepriateľskom území. Rusi na neho strieľali aj po pristátí. Martiš však kolegu nechcel nechať napospas osudu.

„Zaútočil najprv niekoľkokrát na útočiace jednotky, pričom ich ostreľoval guľometom, potom pristál a čo najkratšou cestou sa približoval s lietadlom k Brezinovi,“ tvrdí v spise Novotný. Ten sa k záchrancovi následne rozbehol. „Keď ho dosiahol, vyskočil na ľavé spodné krídlo a chytil sa vzpier. Martiš vo veľmi prudkej paľbe i s Brezinom odštartoval. Cesta návratu bola veľmi dramatická, nakoľko hneď po štarte sa Martišovi zošmykli nohy a zostal visieť len za ruky.“

Slovenský útok na sovietske
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: VHU.sk, archív)

Bolo to veľmi nebezpečné, pretože pod paľbou nebolo veľa času a museli rýchlo odletieť. Až keď sa dostali z najhoršieho von, spomalil rýchlosť lietadla a zase sa nohami vyškriabal na krídlo. Pri vysokej rýchlosti nemohol Brezina dýchať, preto jeho kolega niekoľkokrát spomaľoval stroj.

„Po pristátí Brezina spadol z lietadla. Keď sa spamätal, padli si s pilotom do náručia,“ končí šťastnú príhodu Novotný v spise Vojenského archívu. Za tento čin dostali obidvaja vyznamenania železného kríža a pochvalu od Nemcov.

Slovenský útok na sovietske
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: VHU.sk, archív)

Celkovo zaznamenali naši piloti 58 vzdušných súbojov s nepriateľom, 14 náletov na pozemné jednotky, 14 bombardovacích náletov. Dokopy nalietali vyše 240-tisíc kilometrov. Pripísali si 215 zostrelov, pričom mali iba 4 straty. Z dôvodu opotrebenia a nespôsobilej techniky sa naši letci postupne z frontu sťahovali. Vzhľadom na zastaranú techniku to bol obdivuhodný výkon.

Avia B-534
Zobraziť galériu (7)
Avia B-534  (Zdroj: wikipedia.sk, TASR)

Pochopiteľne boli za svoje výkony dobovou propagandou vychvaľovaní. „Naša slovenská pospolitosť môže byť hrdá na svojich letcov. Každý Slovák má mať pochopenie pre letectvo, pre jeho potrebu a podmienku, lebo v terajšom modernom živote bude mať zaistenú budúcnosť len ten národ, ktorý bude mať silné letectvo.“

Na konci augusta si budeme pripomínať 70. výročie Slovenského národného povstania. So zbraňou v ruke sme povstali proti nacistickému zlu a aj vďaka tomu nás po vojne zaradili medzi víťazné mocnosti. Naši letci bojovali udatne a ich výkony si história bude pamätať. No bojovali na zlej strane a Nemecko bolo porazené. Sovieti, proti ktorým nasadzovali svoje životy, nakoniec zvíťazili a oslobodili Slovensko. Preto je treba s nadhľadom hodnotiť kroky vojnového Slovenského štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu