Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mimovládky kritizujú zámer nahlasovať matky, ktoré odídu z pôrodnice, úradom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mimovládnym organizáciám Občan, demokracia a zodpovednosť, Poradňa pre občianske a ľudské práva a Ženské kruhy, ako aj ďalším sa nepáči plán ministerstva zdravotníctva nahlasovať matky, ktoré odídu po pôrode bez súhlasu lekára, príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Podľa návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti sa tak má stať bez ohľadu na to, či matka odíde s dieťaťom alebo bez neho.

Mimovládky preto iniciovali k novele hromadnú pripomienku a žiadajú spomínané ustanovenie vypustiť. K pripomienke sa má tento týždeň uskutočniť rozporové konanie. MVO v nej namietajú, že navrhovaná úprava núti ženy spoločne s novorodencom byť hospitalizované po pôrode v nemocnici bez ohľadu na to, čo si to prajú.

To má porušovať práva žien a detí a byť v rozpore s vnútroštátnou antidiskriminačnou legislatívnou, s Ústavou SR, s právom EÚ a s medzinárodnými dohovormi na ochranu ľudských práv a slobôd.

"Toto ustanovenie predstavuje porušenie práva všetkých žien na súkromie a na ochranu ich fyzickej a duševnej integrity, pretože im bráni slobodne sa rozhodovať o svojom vlastnom tele. Každá žena má právo slobodne sa rozhodovať o okolnostiach pôrodu a o zdravotnej starostlivosti, ktorá jej bude poskytnutá pri pôrode alebo po ňom," uviedla Janka Debrecéniová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť. Poukázala na to, že do toho patrí i právo na opustenie zdravotníckeho zariadenia so zdravým novorodencom.

Ministerstvo sa podľa mimovládok zrejme navrhovanou právnou úpravou cielene usiluje postihnúť najmä rómske ženy, ktoré na východe Slovenska vo zvýšenej miere odchádzajú z pôrodníc. "Namiesto toho, aby zákonodarca riešil príčiny, pre ktoré niektoré rómske ženy odchádzajú po pôrode predčasne z nemocnice, snaží sa ich navrhovanou právnou úpravou sankcionovať," povedala Vanda Durbáková z Poradne pre občianske a ľudské práva.

"Návrhy právnej úpravy vznikli v spolupráci s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny najmä v záujme ochrany detí. Ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti pripomienky vyhodnocuje, preto je predčasné sa k nim vyjadrovať," reagovala hovorkyňa rezortu Martina Lidinská.

Ako zdôrazňuje ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, spomínaná povinnosť nie je novinkou. Podľa legislatívy platnej do konca minulého roka príspevky na dieťa nedostávali tie matky, ktoré po pôrode bez súhlasu ošetrujúceho lekára opustili zdravotnícke zariadenie bez dieťaťa. Od začiatku roku platí nový zákon o príspevku pri narodení dieťaťa, podľa ktorého nárok na príspevok pri narodení dieťaťa nevzniká oprávnenej osobe, ak po pôrode opustila zdravotnícke zariadenie bez súhlasu lekára.

"Tento mechanizmus je zavedený dlhodobo a oznamovacia povinnosť je v návrhu novely zákona z dielne ministerstva zdravotníctva doplnená z dôvodu zjednotenia právnych úprav v dvoch oblastiach," doplnila Barbora Petrová z tlačového odboru ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Právna norma by mala v prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidenta platiť od apríla 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu