Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Podľa MVO je príprava Stratégie ochrany a podpory ľudských práv nedemokratická

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pri príprave Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv dochádza k manipulácii, čoho dôsledkom je to, že zo stratégie sa stáva ideologický dokument, ktorý nerešpektuje názor značnej časti občianskej spoločnosti. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia kresťanských mimovládnych organizácií, ktorí podľa svojich slov zastupujú 110 občianskych združení, protestujúcich proti súčasnému postupu pri príprave dokumentu.

Marcela Dobešová z Fóra života poukázala na to, že pri príprave dokumentu sa prakticky ignorujú skupiny občanov, ktorí chcú do Stratégie zaradiť témy, ako sú napríklad ochrana ľudského života pred narodením, výhrada svedomia, práva rodičov na výchovu detí či výhrada vo svedomí. Dobešová uviedla, že v jednotlivých pracovných skupinách, pripravujúcich podklady k stratégii často dochádza k prijímaniu nových zásad a usmernení, prípadne i k zmene úloh pracovných skupín.

"V pracovných skupinách je prakticky vylúčený názor istej skupiny obyvateľstva," doplnila Mária Raučinová z Katolíckeho hnutia žien Slovenska, členka  pracovnej skupiny zaoberajúcej sa rovnakým zaobchádzaním a rodovou rovnosťou. "Náš názor je úplne marginalizovaný, až tak, že mi to pripomína prvky totality," dodala.

František Neupauer z Fóra kresťanských inštitúcií  uviedol, že na názorovú nevyváženosť upozorňovali listom predsedu vlády SR Roberta Fica a v osobnom stretnutí aj ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka. "Žiaľ, prísľub participácie celého názorového spektra občianskej spoločnosti nebol naplnený," uviedol Neupauer, ktorý zároveň poukázal na to, že participačný princíp nie je uplatnený ani v sedemčlenom riadiacom výbore a trojčlennom redakčnom tíme prípravy dokumentu.

"Nechceme si presadzovať náš názor, no chceme, aby sa o tomto názore aspoň diskutovalo, stratégia by mala byť priestorom pre dialóg a hľadanie formy celospoločenského konsenzu," povedal Neupauer. Upozornil, že mimovládne organizácie, ktoré vyjadrili protest proti súčasnej príprave dokumentu, nie sú proti ochrane ľudských práv. "To, proti čomu protestujeme, je nedemokratický spôsob prípravy dokumentu," zdôraznila Dobešová z Fóra života.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu