Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Koľko štát prerobil na právnom zastúpení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko má za sebou ďalší úspech v medzinárodnom arbitrážnom spore. Koncom apríla Medzinárodný arbitrážny tribunál zamietol žalobu dvojice Holanďanov voči Slovensku za prístup našich úradov k spoločnosti Bratislavská cvernová továreň (BCT).

Od Slovenska žiadali odškodné 298 miliónov eur, spor však prehrali. Slovensko si tak môže odrátať 2 milióny z právneho zastúpenia, ktoré však stálo niekoľkonásobne viac, keďže iba do júna roku 2009 stálo 4,5 mil. Eur, konečná suma však nie je známa.

Tribunál žalobcom nariadil uhradiť trovy konania vo výške 420-tisíc eur a časť nákladov na zastupovanie Slovenska vo výške 2 miliónov eur. Slovensko v tomto spore zastupovala advokátska kancelária Rowan Legal, ktorá figuruje aj v ďalších arbitrážach namierených proti štátu. Už v minulosti bola táto spoločnosť kritizovaná za neprimerané sumy, ktoré účtovala za právne zastúpenie.

Napríklad v spore Eureko, kde Slovensko žaluje majoritný akcionár Union poisťovne a Union zdravotnej poisťovne o viac ako 64 miliónov Eur  ministerstvo zaplatilo  za služby kancelárii Rowan Legal a KŠD Šťovíček do januára minulého roku až 10,7 milióna eur, a to spor ešte nie je zďaleka ukončený a výsledok je vo hviezdach.

Na neprimerané náklady v spore s BCT v roku 2009 upozornili v rozhovore pre Plus 7 dní zástupca riaditeľa Ústavu štátu a práva SAV Jozef Vozár a právnik Ernest Valko. „Dostať takú vysokú sumu pri fakturovaní hodinovej sadzby jednoducho nie je možné. Zrejme teda išlo o fakturovanie podľa právnických úkonov,“ konštatoval Jozef Vozár. Právnický úkon môže byť pojednávanie, vypracovanie stanoviska alebo rokovanie s klientom či protistranou. Arbitráž s holandským investorom mala hodnotu 130 miliónov eur a z toho sa vypočítava aj sadzba za právnický úkon. Podľa Ernesta Valka by na výslednú odmenu 140 miliónov korún musel Rowan Legal ministerstvu vyúčtovať osemnásť úkonov a to je skrátka priveľa. Pri podobných sporoch robí advokátska kancelária ročne 2-3 úkony. Urobiť ich osemnásť nie je podľa neho potrebné, a ak ich urobili menej ich odmena bola neprimerane vysoká, dodal Valko.  Jozef  Vozár si zase nevie predstaviť, že by stihli urobiť 18 úkonov. Spomenul tiež, „právnická kancelária si v prípade víťazstva môže faktúrovať aj špeciálnu odmenu až do 20% z hodnoty sporu“. Podľa toho by teda mohol teraz Rowan Legal dostať za spor s Oostergetelom (BCT) ďalšiu odmenu až do sumy  58 miliónov Eur .

V BCT mali holandskí občania podiel a po vyhlásení konkurzu na spoločnosť žiadali odškodné 298 miliónov eur. Pokúšali sa dokázať, že Slovensko postupom voči BCT porušilo medzinárodnú zmluvu s Holandskom a "pustili" sa do arbitráže.

"Uvedeným rozhodnutím bol úspešne ukončený štvrtý medzinárodný spor voči SR vznesený na základe bilaterálnej investičnej dohody. Ide však o prvé meritórne rozhodnutie v sporoch iniciovaných podľa dohôd o podpore a ochrane investícií," konštatovalo ministerstvo financií.

Ako pravdepodobnejší dôvod úpadku spoločnosti tribunál označil samotné konanie žalobcov a ich neúspešné riadenie podniku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu