Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Vláda zneužíva ekonomickú krízu, tvrdí Greenpeace

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Znečisťovatelia zneužívajú súčasnú ekonomickú krízu na Slovensku, aby oddialili platnosť viacerých pripravovaných zákonov na ochranu ľudského zdravia a životného prostredia. Tvrdí to vo svojom stanovisku ochranárska organizácia Greenpeace.

"Považujeme za tragické, že premiér Robert Fico na túto hru znečisťovateľom skočil a dnes im dokonca aktívne pomáha. Je to chybný krok, ktorý v konečnom dôsledku bude znamenať väčšie riziko pre zdravie obyvateľov, zhoršenie kvality životného prostredia a nakoniec aj viac peňazí zo štátneho rozpočtu, napríklad na sanáciu environmentálnych škôd," uviedol riaditeľ Greenpeace Slovensko Juraj Rizman. Podľa neho ale ekonomická kríza nesmie znamenať pohromu aj pre oblasť ochrany a tvorby životného prostredia.

Fico podľa Greenpeace podporil znečisťovateľov tým, že 27. februára na tlačovej konferencii po rokovaní Rady pre hospodársku krízu okrem iného uviedol, že podnikateľský sektor vládu požiadal o ústretovosť pri niektorých zákonoch z oblasti životného prostredia.

"Ide najmä o zákon o vodách, zákon o odpadoch a zákon o environmentálnych záťažiach, kde sme prisľúbili, že MŽP SR začne intenzívne rokovania s podnikateľskými subjektmi alebo s profesijnými združeniami, ktoré zastupujú podnikateľské subjekty, aby sme našli cestu, ktorá zabezpečí, že v období krízy nebudú na podnikateľské subjekty ukladané ďalšie a ďalšie finančné povinnosti v oblasti životného prostredia," cituje Greenpeace Fica.

Podľa premiéra treba v súčasnosti klásť dôraz na zamestnanosť, udržanie zamestnanosti a udržanie výroby a nové návrhy zákonov, ktoré sa pripravujú, budú musieť zohľadňovať krízové obdobie.

Greenpeace v tejto súvislosti upozorňuje na fakt, že pri príprave zákonov o vodách, odpadoch a environmentálnych záťažiach sa od začiatku procesu prípravy aktívne zúčastňovali zástupcovia priemyselných zväzov a združení.

"Lobisti týchto organizácií veľmi efektívne dokázali presadzovať záujmy znečisťovateľov a už v prípravnej fáze dokázali jednak oslabiť plánovaný účinok a tiež predlžovať dobu prípravy a začiatok platnosti spomínaných zákonov. Začať ďalšie kolo rokovaní a ešte viac oslabiť plánované právne normy by znamenalo, že tieto zákony úplne stratia význam,“ skonštatovala Kateřina Věntusová, ktorá sa za organizáciu Greenpeace zúčastňovala príprav zákona o environmentálnych záťažiach.

Podľa Greenpeace má napríklad prijatie zákona o environmentálnych záťažiach nielen environmentálny, ale aj ekonomický rozmer. "Suma, ktorú totiž bude potrebovať štát na to, aby sa environmentálnych záťaží zbavil, z roka na rok rastie," uviedol Rizman. Tento fakt si podľa neho možno overiť na prípade starých nelegálnych skládok, pričom rýchly zásah by bol nielen najekologickejším ale aj najlepším ekonomickým riešením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu