Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ďalšie protikrízové opatrenia podporia export

BRATISLAVA - Ďalšie opatrenia na zmiernenie negatívnych dopadov svetovej hospodárskej krízy by mali podporiť slovenský export. Novinárom to dnes povedal predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók.

Vývoj ekonomiky je totiž vo veľkej miere závislý od predaja do zahraničia; vývoz sa však v posledných mesiacoch prepadol najmä pre pokles objednávok v cudzine. "To nám aj výrazne chýba v doterajších opatreniach v krízových balíčkoch efektívne proexportné opatrenia pre slovenských výrobcov," vyhlásil Mihók. SOPK chce navrhnúť opatrenia pre veľkých aj malých výrobcov na niektorom z ďalších zasadnutí Rady pre hospodársku krízu.

Viaceré opatrenia na zmiernenie dopadov krízy, ktoré by mali prispieť k udržaniu zamestnanosti a rastu hospodárstva, už schválil parlament. Komora chce uľahčiť prístup podnikateľov k úverom. "Dnes pri exporte je dôležité s akou úverovou schémou prichádzate," tvrdil Mihók. Okrem jednoduchšieho získavania peňazí je podľa šéfa SOPK dôležitá tiež propagácia výrobkov slovenských exportérov v zahraničí.

Vývoz slovenských podnikov sa v uplynulých mesiacoch prepadol pre pokles objednávok. Pokles výroby zaznamenali aj hlavní ťahúni ekonomiky - automobilový a elektrotechnický priemysel. Prijatými opatreniami by údajne mohli slovenské výrobky lepšie konkurovať tovarom v zahraničí. Pomôcť nájsť uplatnenie pre domáce výrobky, by vraj mohol aj príspevok štátu pre podniky na účasť na medzinárodných veľtrhoch.

Slovenské výrobky napríklad z oblasti strojárstva, chémie či potravín by sa mohli podľa Mihóka umiestniť tiež na trhoch v arabských či afrických krajinách. Pre krízu však už viaceré podniky obmedzili výrobu alebo prepustili časť zamestnancov. Nezamestnanosť v januári dosiahla dvojročné maximum. Parlament, ktorý už prijal viaceré vládne protikrízové opatrenia, sa opäť zíde na budúci týždeň.

Na mimoriadnom zasadnutí prerokuje ďalšie návrhy kabinetu premiéra Roberta Fica na zmiernenie dopadov krízy. O zvolanie schôdze požiadala aj opozícia, ktorá pripravila vlastný balík opatrení, pretože vládne návrhy považuje za nedostatočné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu