Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ako sa z oddychu dostať do pracovného tempa

Leto a dovolenkové obdobie sa už pomaly stáva minulosťou. Poniektorí dávno zabudli, že na nej vôbec boli, ďalších príjemné leňošenie ešte čaká. Takmer každý však pozná na vlastnej koži problematický návrat do zamestnania, ktorý psychológovia označujú aj ako syndróm návratu z dovolenky. Ako proti nemu účinne bojovať?

V podstate si za to človek môže sám. Svojím nerozumným správaním si totiž pozitívny pocit z oddychu a ničnerobenia pokazí. Po pár dňoch pozitívna energia pomaly vyprchá a človek sa niekedy cíti unavenejší ako pred samotným odchodom.

Ako správne dovolenkovať
Podľa odborníkov sú na zregenerovanie všetkých síl potrebné minimálne dva až tri týždne dovolenky. "Jeden týždeň je určite málo. Za ten čas sa človek nestihne odreagovať a už opäť musí nabehnúť na predchádzajúci pracovný režim. Tiež je dôležitá zmena prostredia a úplné vypnutie od práce," vysvetľuje poradenská psychologička Katarína Probstová.

Iné plynutie času
Ide o starú známu vec. Pred odchodom sme nervÓzni z toho, čo všetko nestihneme spraviť a o čo všetko v dôsledku našej neprítomnosti prídeme. Počas dovolenky sa zas tešíme, koľko práce za nás stihnú tí, čo nás zastupujú a po návrate sme sklamaní, že sa v podstate ani nič nezmenilo. Len je na našom stole viac nevybavených materiálov a pošty. A tu u niektorých nastáva hlavná chyba - neurčia si priority a snažia sa všetko vybaviť okamžite. Rovnými nohami tak vhupnú do stresu a všetka energia je zakrátko preč. Najskôr je potrebné zorientovať sa v situácii, stanoviť si postupnosť, a tú potom dodržiavať.

Naučte sa zopár zásad
Podľa Kataríny Probstovej je na aklimatizáciu potrebný istý čas, preto by sa už niekoľko dní pred návratom do práce každý mal na túto skutočnosť pripravovať. Rovnako nie je dobré pricestovať a hneď na druhý deň nastúpiť do zamestnania. Treba si tiež uvedomiť, že výkon nebude hneď od začiatku stopercentný. "Syndróm sa môže prejaviť veľmi individuálne, avšak muselo by ísť o veľmi citlivého jedinca, aby sa uňho objavili depresívne stavy. Či sa človek teší na návrat do práce, záleží aj na druhu a jej zaujímavosti," uzatvára psychologička Probstová.

Prejavy syndrómu
- pocit úzkosti
- problémy so sústredením
- zlý spánok alebo nespavosť v - zvýšená únava
- smútok
- podráždenosť a zlá nálada

Ako zvládnuť návrat do práce
- nechoďte po návrate z dovolenky hneď na druhý deň do práce
- neočakávajte hneď prvý deň stopercentný výkon
- vyhnite sa prepínaniu fyzických síl
- k práci sa vráťte pozvoľna, rozdeľte si ju a nesnažte sa všetko zvládnuť naraz
- počas pracovného času využívajte prestávky na krátky pobyt na vzduchu a oddych
- po návrate z práce sa odreagujte posedením s priateľmi, alebo návštevou kultúrneho podujatia
- prvé dni choďte spávať skôr
- nevyhýbajte sa ničomu, čo vám spôsobuje radosť

Ak si chcete dobre oddýchnuť, prácu so sebou na dovolenku neberte.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu