BOSTON - Starnutie je nevyhnutný proces, ktorým prechádza každý z nás. Lenže jeho priebeh je závislý na mnohých faktoroch a najmä na tom, aké výživové zložky prijímame počas obdobia stredného veku. Nedávna štúdia totiž naznačila, že kvalita sacharidov, ktorú konzumujeme, môže hrať kľúčovú úlohu pri zdravom starnutí, obzvlášť u žien.
Podľa výsledkov štúdie zverejnenej v časopise JAMA Network Open, má príjem vlákniny a vysokokvalitných sacharidov v strednom veku vplyv na pravdepodobnosť zdravého starnutia a ďalšie pozitívne zdravotné benefity starších žien, uviedol portál Science Daily. Vyšší príjem rafinovaných sacharidov a škrobovej zeleniny bol zároveň spojený s nižšou pravdepodobnosťou zdravého starnutia. K týmto záverom dospeli vedci z Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) na Tufts University a Harvard T.H. Chan School of Public Health. „Všetci sme počuli, že rôzne sacharidy môžu mať na zdravie rôzny vplyv, či už ide o hmotnosť, energiu alebo hladinu cukru v krvi. Ale namiesto toho, aby sme sa zamerali len na okamžité účinky týchto makronutrientov, chceli sme pochopiť, čo môžu znamenať pre zdravie o 30 rokov neskôr,“ uviedol hlavný autor štúdie, Andres Ardisson Korat. „Naše zistenia naznačujú, že dôležitým faktorom pri zdravom starnutí môže byť kvalita sacharidov.“
Vedci počas výskumu analyzovali údaje z dotazníkov Nurses' Health Study, ktoré boli vyzbierané každé štyri roky v období od roku 1984 do roku 2016. Týmto spôsobom skúmali stravovacie návyky viac než 47 000 žien v strednom veku a porovnávali ich so zdravotnými výsledkami, ktoré mali tieto ženy v roku 2016, keď boli vo veku od 70 do 93 rokov. Príjmy celkových, rafinovaných a kvalitných (nerafinovaných) sacharidov, ďalej sacharidov z celých zŕn, ovocia, zeleniny, strukovín, vlákniny, ako aj diétny glykemický index a údaj o glykemickej záťaži, získali vedci z validovaných dotazníkov o frekvencii príjmu potravy. Následne definovali zdravé starnutie ako neprítomnosť jedenástich hlavných chronických ochorení, absenciu porúch kognitívnych a fyzických funkcií a dobré duševné zdravie podľa toho, ako ich uviedli účastníčky v dotazníkoch.
Vo výsledkoch štúdie spĺňalo definíciu zdravého starnutia 3 706 účastníčok. Analýza ukázala, že príjem celkového množstva sacharidov, vysokokvalitných sacharidov z celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny a strukovín a celkového množstva vlákniny v strednom veku, súvisí s vyššou pravdepodobnosťou zdravého starnutia o šesť až 37 percent a ovplyvňuje viaceré oblasti pozitívneho duševného a fyzického zdravia. V opačnom smere bol príjem rafinovaných sacharidov (sacharidy z pridaných cukrov, rafinovaných obilnín a zemiakov) a škrobnatej zeleniny spojený s nižšou pravdepodobnosťou zdravého starnutia o 13 percent. „Naše výsledky sú v súlade s inými dôkazmi, ktoré spájajú konzumáciu ovocia a zeleniny, celozrnných produktov a strukovín s nižším rizikom chronických ochorení. V súčasnosti vidíme aj spojenie s výsledkami fyzických a kognitívnych funkcií,“ povedal docent na katedre výživy a epidemiológie na Harvard Chan School, Qi Sun.
Autori štúdie však pripomenuli, že pozorovaná skupina žien pozostávala väčšinou zo zdravotníckych pracovníčok bielej rasy. Budúci výskum bude preto zameraný na replikáciu týchto zistení v rôznorodejších skupinách ľudí. Korat tiež poznamenal, že je potrebné realizovať ho aj preto, aby bolo možné pochopiť mechanizmy, ktoré tvoria súvislosť medzi konzumáciou vlákniny a kvalitných sacharidov so zdravým starnutím. „Štúdie začínajú poukazovať na spojenie medzi výberom potravín v strednom veku a kvalitou života v neskoršom veku. Čím viac budeme vedieť o zdravom starnutí, tým viac môže veda pomôcť ľuďom žiť zdravšie a dlhšie,“ dodal Ardisson Korat.