Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vedci prečítali myšlienky myši a zverejnili VIDEO: Takto svet vidí hlodavec!

(Zdroj: Youtube/EPFL)

LAUSANNE - Vedci použili umelú inteligenciu na dekódovanie signálov mozgu myši, keď sledovala film, a na presné reprodukovanie sledovaného klipu. Nie je to prvýkrát, čo dekódovali mozgové signály na generovanie obrázkov. Holandským odborníkom sa podarilo vyvinúť technológiu "čítania myšlienok".

Tím výskumníkov z inštitútu École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) vyvinul nástroj umelej inteligencie (AI), ktorý dokáže interpretovať signály mozgu hlodavcov v reálnom čase a následne rekonštruovať video, ktoré myš sleduje. Vedecký algoritmus strojového učenia s názvom CEBRA bol trénovaný na mapovanie neurálnej aktivity na konkrétne snímky vo videách. Následne dokáže predpovedať a rekonštruovať filmový klip, na ktorý sa myš pozerá. 

Vo videu, ktoré zdieľali experti z EPFL, vidno myš sledujúcu čiernobiely filmový klip muža zo 60. rokov, ktorý beží k autu a otvára kufor. Samostatná obrazovka ukazuje, čo si CEBRA myslí, že myš vidí. Rekonštruované zábery AI sú takmer identické. 

V štúdii zverejnenej v časopise Nature vedci odhalili, že merali a zaznamenávali mozgovú aktivitu hlodavcov pomocou elektródových sond vložených do oblasti zrakovej kôry myšieho mozgu, ako aj geneticky upravených optických sond. Trénovali CEBRA pomocou filmov sledovaných myšami a ich mozgovej aktivity v reálnom čase. Pomocou týchto údajov algoritmus zistil, ktoré mozgové signály sú spojené s ktorými snímkami konkrétneho filmu. Potom dostal novú mozgovú aktivitu myši, s ktorou sa predtým nestretol. Z toho CEBRA dokázala predpovedať, aký záber myš sledovala v reálnom čase a následne výskumníci tieto údaje premenili na vlastný film. 

 

A research team from EPFL has developed a novel machine-learning algorithm that can reveal the hidden structure in data...

Posted by EPFL on Friday, May 5, 2023

Nie je to prvýkrát, čo boli dekódované mozgové signály na generovanie obrázkov. Experti z Univerzity v Osake v Japonsku boli schopní rekonštruovať obrázky s vysokým rozlíšením na základe mozgovej aktivity pomocou populárneho modelu stabilnej difúzie. Medzitým vedci z Radboud University v Holandsku vyvinuli technológiu čítania myšlienok, ktorá dokáže previesť mozgové vlny človeka do fotografických obrázkov.

Viac o téme: MyšMozogČítanie myšlienok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu