Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obrovský nárast rizika: U detí s covidom sa objavilo viac prípadov tejto nebezpečnej civilizačnej choroby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DRÁŽĎANY - Nemeckí vedci objavili dôkazy o spojitosti medzi koronavírusovou infekciou a výskytom cukrovky 1. typu u detí. Ukazujú to údaje od 1,1 milióna detí vo veku od dvoch do dvanástich rokov, ktoré sú v Nemecku poistené na základe zákonného zdravotného poistenia.

Výskyt cukrovky 1. typu u detí vzrástol v rokoch 2020 a 2021 v porovnaní s rokmi 2018 až 2019 o 50 percent. Okrem toho, v dvoch pandemických rokoch 2020 až 2021 bol diabetes častejší u detí s diagnózou Covid 19. Po koronavírusovej infekcii mali deti o 57 percent vyššie riziko vzniku cukrovky 1. typu ako deti bez infekcie, informovali v utorok vedci z Helmholtz Zentrum München a TU Dresden.

M. Uhlerová: Dohodli sme sa na postupnom vypínaní opatrení v súvislosti s kovidom, ktoré zaťažujú zamestnanecké prostredie (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Výskumníci vidia priamu súvislosť

Počet nových prípadov cukrovky sa zvýšil najmä v štvrťroku, v ktorom deti trpeli koronavírusovou infekciou, ale aj v nasledujúcich štvrťrokoch. Podľa vedcov výsledky naznačujú priamu súvislosť medzi infekciou patogénom SARS-CoV-2 a cukrovkou 1. typu, ktorá zvyčajne začína v detstve alebo pri dospievaní. Autoimunitné ochorenie je spôsobené absolútnym zlyhaním buniek pankreasu, ktoré produkujú hormón inzulín.

Už bolo známe, že počas pandémie Covid 19 počet diabetických detí v Nemecku prudko vzrástol. Dôvody toho zatiaľ nie sú jasné. Štúdie doteraz nerozlišovali medzi deťmi s a bez predchádzajúcej koronavírusovej infekcie.

Teraz vyhodnotený súbor údajov bavorského zväzu lekárov poskytuje informácie o tom, či deti trpiace cukrovkou 1. typu mali predtým koronavírus. Podľa vedcov to umožňuje vyvodiť závery o časovej súvislosti.

Podporuje vírus rozvoj autoimunity?

"Sme opatrní pri interpretácii našich výsledkov, ale vírus by mohol buď podporiť rozvoj autoimunity, ktorá je základom diabetu 1. typu, alebo posilniť už existujúcu autoimunitu, a tak urýchliť deštrukciu beta buniek produkujúcich inzulín," vysvetlil Ezio Bonifacio, spolupracovník autora štúdie Technickej univerzity v Drážďanoch.

Podľa vedcov sú potrebné ďalšie štúdie na objasnenie presného mechanizmu zvýšeného výskytu cukrovky 1. typu u detí v súvislosti s koronavírusom.

Viac o téme: DetiCukrovkaVedciKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu