Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hrozivá PROGNÓZA vedcov: Táto generácia už nikdy neuvidí... to bude naozaj veľká škoda!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

POSTUPIM - Nočný jas spôsobený ľudskou činnosťou sa stále zvyšuje. Sirius, Vega, Arcturus, Betelgeuse a možno Capella budú podľa odhadov vedcov jediné hviezdy, ktoré budú môcť ľudia v mestách na severnej pologuli vidieť do konca tohto storočia. 

Problém svetelného znečistenia stále narastá. V minulom storočí museli astronómovia kvôli tomu odísť z miest, aby mohli pozorovať hviezdy. Dokument z roku 2016 odhaduje, že 83 percent svetovej populácie má znečistenú nočnú oblohu. Nasledujúci rok ďalší výskum vedený Christopherom Kybom z Geoscience Research Center v Postupime potvrdil, že noci na Zemi sú čoraz jasnejšie a že žiara generovaná umelými svetlami rastie rýchlosťou 2,2 percenta ročne. A bude to ešte horšie, píše denník El País

Hrozivá PROGNÓZA vedcov: Táto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa výskumu zverejneného v časopise Science sa umelý jas Zeme v noci zvyšuje každý rok o 9,6 percenta už najmenej desať rokov. To je takmer päťnásobný nárast v porovnaní s doteraz získanými číslami. "Pri tomto tempe zmien bude dieťa narodené v oblasti, kde je viditeľných 250 hviezd, schopné vidieť iba sto hviezd, keď dovŕši osemnásť rokov. Možno len päť najjasnejších hviezd bude stále viditeľných, keď bude mať osemdesiat rokov," poznamenáva Kyba.

Výsledky jeho práce sú založené na viac ako 51 000 pozorovaniach ľudí z celého sveta, ktorí si nainštalovali aplikáciu z projektu Globe at Night. Účastníci sa museli pozrieť na oblohu a zo siedmich možností vybrať hviezdnu mapu, ktorá najlepšie zodpovedala tomu, čo videli. Za dvanásť rokov sa takto podarilo nazbierať tisíce záznamov.

"Jednotlivé pozorovania nie sú veľmi presné, ale sila metódy pochádza z kombinácie tisícov z nich, pretože priemer všetkých týchto nepresných pozorovaní je v skutočnosti veľmi stabilný," hovorí výskumník. Štúdia má jednu slabinu, ktorá pramení z ľudského faktora, a to, že prevažná väčšina pozorovaní pochádza zo Severnej Ameriky, Európy a východnej Ázie (Japonsko a Južná Kórea). Závery výskumu teda platia len pre tieto oblasti. Pre zvyšok planéty sa musíme naďalej spoliehať na to, čo zaznamenávajú satelity.

Viac o téme: HviezdyNočná oblohaSvetelný smog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu